Afganistan, reduta romaneasca

, , ,
 

NATO ramane in Afganistan

NATO ramane in Afganistan

Cinci militari din cadrul fortei internationale au fost ucisi la sfarsitul saptamanii trecute, de exploziile unor dispozitive improvizate, arma preferata a insurgentilor talibani, in sudul Afganistanului, a anuntat Alianta Nord-Atlantica, citata de mass-media regionala. Forta Internationala de Asistenta pentru Securitate (ISAF) in Afganistan nu a dezvaluit nationalitatea tuturor celor cinci militari, care au fost ucisi in trei incidente separate. Doi militari au fost ucisi de explozia primei bombe, iar ulterior, intr-o alta explozie, au fost ucisi alti doi militari. Al cincilea militar a fost omorat de un al treilea proiectil artizanal. Toate cele trei incidente au avut loc in sudul Afganistanului, unde talibanii controleaza mai multe regiuni

Victime daneze

Armata daneza a anuntat ca doi dintre militarii sai au fost ucisi, iar alti trei au fost raniti, in provincia Helmand, afectata de intensificarea atacurilor talibane. Un tanc danez, aflat intr-o misiune de patrulare, a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat, se arata intr-un comunicat al fortelor daneze. Aceste dispozitive improvizate, ieftine si usor de camuflat, reprezinta principala cauza a mortalitatii in randul celor aproximativ 150.000 de militari din cadrul forelor internationale si afgane, dar si in randul civililor afgani.
In total, 422 de militari straini au fost ucisi, de la inceputul acestui an, in timpul operatiunilor militare in Afganistan, potrivit unui bilant realizat de AFP, pe baza datelor furnizate de site-ul independent icasualties.org. In iulie au fost inregistrati 89 de morti, iar in iunie 102, reprezentand cel mai mare numar de victime, de la sfarsitul lui 2001 si pana in prezent.
Rebeliunea talibanilor a crescut in intensitate in ultimii patru ani, extinzandu-se la cvasitotalitatea teritoriului tarii, in pofida suplimentarii cu regularitate a trupelor internationale, in special a celor americane.

Fuga strategica

Fortele militare olandeze au inceput sa se retraga saptamana trecuta din sudul Afganistanului, predand controlul asupra provinciei Uruzgan trupelor internationale, dupa patru ani de misiune in aceasta tara, a anuntat comandamentul NATO la Kabul, citat de mass-media internationala. “Fortele olandeze s-au remarcat in Uruzgan si aducem omagiile noastre sacrificiului lor, precum si celui al fortelor afgane”, a declarat comandantul Joel Harper, purtator de cuvant al Fortelor Internationale de Asistenta pentru Securitate. Dupa retragerea contingentului olandez, NATO “isi va mentine capacitatile actuale, in special in ceea ce priveste unitatile de lupta, formarea si reconstructia”, a subliniat Harper. Incepand de la 1 august 2006, Olanda desfasurase in Afganistan, in cadrul fortelor Isaf, 1.950 de soldati, in special in provincia Uruzgan, unde talibanii continua sa fie extrem de prezenti, transmite Agerpres. Dupa ce NATO solicitase prelungirea pentru inca un an, pana in august 2011, a misiunii fortelor olandeze, divergentele pe marginea acestei probleme au provocat, la 20 februarie, caderea guvernului si suspendarea misiunii militare olandeze in Afganistan.

Retragere in 2014

Coalitia militara din Afganistan va conveni, in lunile urmatoare, finalizarea procedurilor de transfer catre fortele armate afgane a controlului asupra teritoriului national afgan in 2014, se arata intr-un document secret al Aliantei, citat recent de mass-media britanica. Potrivit documentului, presedintele afgan, Hamid Karzai, va anunta un calendar pentru o “tranzitie etapizata si bazata pe conditii”, ce va incepe in acest an. Documentul a fost transmis diplomatilor statelor NATO. Potrivit textului, comunitatea internationala va continua “sa furnizeze sprijinul necesar pentru a spori securitatea in acest timp si va continua sa sprijine instruirea, echiparea si furnizarea finantarii interimare a ANSF la toate nivelurile pentru preluarea misiunii de garantare a securitatii tarii lor”.
O sursa din cadrul armatei britanice a confirmat recent ca documentul este “un plan semnificativ care descrie etapele premergatoare retragerii”. La randul sau, ministerul britanic de Externe a confirmat ca este la curent cu acest document, dar a refuzat sa comenteze.

Romani pe baricade

Recent, in baza romaneasca din provincia Zabul(Afganistan) a avut loc ceremonia militara prilejuita de transferul de autoritate pentru partea de nord-est a zonei de responsabilitate a structurilor romanesti prezente in Afganistan, intre Batalionul 33 Manevra „Posada” si Batalionul 812 Manevra „Soimii Carpatilor”, relateaza mass-media de la Bucuresti, citand un comunicat de presa al Ministerului Apararii de la Bucuresti. Batalionul 812 Manevra „Soimii Carpatilor” s-a alaturat astfel Batalionului 811 Manevra „Dragonii Transilvani” aflat in Afganistan de aproximativ doua luni. Ambele batalioane fac parte din Brigada 81 Mecanizata „General Grigore Balan” din Bistrita, care este si principalul generator al componentei de comanda, control si stat major Combined Team Zabul.
Reamintim ca Brigada 81 Mecanizata din Bistrita este prima mare unitate din Armata Romaniei care are dislocate in teatrul de operatii, in acelasi timp, doua batalioane de manevra si o componenta de comanda si stat major de nivel brigada. Militarii brigazii au la activ numeroase misiuni externe, fiind prezenti in teatrele de operatii din afara tarii din anul 1996. Ei au participat la misiunile asumate de Armata Romaniei in Angola, Kosovo, Irak si Afganistan.

Contributie substantiala

“Romania si-a sporit substantial contributia militara in Afganistan, care va ajunge la sfarsitul anului 2010 la 1.800 de militari. De asemenea, avem oameni si in misiunea EUPOL Afganistan, condusa de Uniunea Europeana si intentionam ca si pe acest palier prezenta noastra sa sporeasca”, a declarat recent ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, in timpul unei intrevederi cu noul comandant ISAF, generalul David Petraeus. Baconschi a reiterat, totodata, angajamentul ferm al Romaniei, afirmand ca “nu este vorba doar de vorbe, ci de fapte”.
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe de la Bucurest, ministrul roman a avut recent o intrevedere bilaterala cu generalul David Petraeus, in contextul participarii la Conferinta de la Kabul privind Afganistanul. Ministrul roman de Externe l-a felicitat pe noul comandant al ISAF pentru preluarea functiei si l-a asigurat de intregul sprijin al Romaniei pentru succesul misiunii NATO in Afganistan. Conform sursei citate, cei doi oficiali au avut un substantial schimb de idei asupra situatiei actuale din Afganistan, cu un accent special asupra celei de securitate si pregatirii conditiilor pentru asigurarea tranzitiei tuturor responsabilitatilor catre autoritatile afgane, in functie de conditiile concrete inregistrate in teren.

Blindate SUA

“Statele Unite ale Americii ofera spre utilizare 60 de vehicule blindate rezistente la mine si protejate impotriva ambuscadelor trupelor terestre romane desfasurate in Afganistan. Primele 40 de vehicule vor sosi in Afganistan in scurt timp, celelalte 20 urmand a ajunge in toamna. Dupa verificare, vehiculele vor fi predate trupelor romane, urmand a fi folosite de acestea pentru antrenament si misiuni in teatrul de operatiuni, pe durata prezentei in Afganistan”, a anuntat serviciul de presa al Ambasadei SUA din Romania. „Asigurarea protectiei tuturor aliatilor nostri este una dintre prioritatile noastre. Romania este un aliat ferm al Statelor Unite, trupele terestre romane luptand alaturi de noi in provincia Zabul si in alte zone din Afganistan”, a declarat si Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein. „Aceste vehicule blindate MRAP vor fi de mare ajutor soldatilor romani in misiunile lor de patrulare, protejandu-i de bombele improvizate plasate pe drumuri” a mai adaugat ambasadorul american.
„Fiecare dintre tarile care sustin misiunea NATO in Afganistan are responsabilitatea de a oferi trupelor sale cel mai bun echipament si cele mai bune mijloace de protectie. Ca si in Irak, in Afganistan, Statele Unite ale Americii fac eforturi substantiale pentru a sprijini toate tarile partenere in operatiuni si pentru a suplini lipsa de echipament si de mijloace de protectie. SUA au furnizat deja acestora vehicule blindate Humvee, iar cele de tip MRAP vor asigura protectie sporita soldatilor”, se mai precizeaza intr-un comunicat al Ambasadei, care accentueaza ca Romania este un valoros partener si aliat in cadrul NATO, iar trupele sale isi indeplinesc misiunile din Afganistan in mod remarcabil.
Reamintim ca vehiculele blindate MRAP sunt variante ale vehiculului MaxxPro, menite sa reduca numarul de raniti si sa asigure supravietuirea soldatilor in urma exploziilor minelor, a dispozitivelor explozibile improvizate si a atacurilor cu armament de calibru mic. Caroseria in forma de V protejeaza echipajul de impactul exploziei.

Conferinta decisiva

Fortele internationale in Afganistan vor ramane in aceasta tara la incheierea perioadei de tranzitie, pentru a nu i se mai permite niciodata miscarii talibane sa inlature de la putere un guvern, in Afganistan, dupa transferarea prerogativelor armatei si politiei afgane, a anuntat recent la Kabul secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen, citat de agentiile internationale de presa. “Tranzitia va fi efectuata treptat, pe baza unui examen serios asupra situatiei politice si de securitate durabila, astfel incat aceasta sa fie ireversibila”, a declarat Anders Fogh Rasmussen, adresandu-se reprezentantilor din peste 70 de tari donatoare si organizatii internationale, reuniti in cadrul Conferintei privind Afganistanul, care si-a desfasurat lucrarile, in capitala afgana Kabul. In consecinta, “fortele internationale nu vor pleca, ci vor dobandi un rol de sprijin” pentru viitoarele forte ale armatei si politiei afgane, a continuat secretarul general al NATO.
Analistii politici se asteapta ca aceasta conferinta sa marcheze o noua etapa in lentul proces de maturizare a guvernului afgan, in perspectiva retragerii fortelor internationale desfasurate in Afganistan in 2014. Conform unui document pregatitor, comunitatea internationala sprijina calendarul privind definitivarea formarii armatei si a politiei afgane pana la sfarsitul lui 2014. Transferul prerogativelor fortelor de ordine afgane se va baza pe “conditiile existente, nu pe calendare”, a insistat oficialul international. La randul sau, presedintele afgan Hamid Karzai si-a reafirmat angajamentul privind formarea fortelor armate si de politie in Afganistan, pana in 2014, cerandu-le partenerilor internationali sa investeasca in programe afgane prioritare, nu in proiecte cu “impact rapid”, noteaza AP.

Participare georgiana

La randul sau, presedintele georgian Mikhail Saakasvili, a declarat saptamana trecuta, in fata ofiterilor superiori ai armatei georgiene, ca participarea trupelor georgiene in operatiunile NATO din Afghanistan este importanta din punct de vedere geopolitic, deasemenea fiind si o “scoala militara foarte buna”. “Avem nevoie de experienta, precum avem nevoie de aparare totala,” a adaugat acesta. Saakashvili a mai precizat ca, in pofida reducerii drastice a bugetului destinat armatei, din cauza crizei economice, “banii vor fi investiti in educatie, antrenament si cresterea profesionalismului”.
Declaratiile lui Saakashvili vin pe fondul intensificarii tensiunilor ruso-georgiene, liderul de la Tbilici precizand ca se asteapta la un atac “din partea dusmanilor din partea teritoriilor curatate etnic,” (Abkhazia si Osetia de Sud, recunoscute de Rusia ca state independente in 2008). Saakashvili acuza periodic Rusia ca doreste “rasturnarea democratiei georgiene” si, in consecinta, a cerut comandantilor sai sa pregateasca un plan pentru “apararea generala”. El a dat ordin armatei sa “arda fiecare metru patrat din teritoriul georgian” de sub armata inamica daca acestia se decid sa invadeze tara. Pentru aceasta, Georgia isi va dezvolta nu numai fortele armate, ci si un sistem civil de aparare, a spus acesta. Apararea tarii este o “obligatie pentru fiecare cetatean” si “fiecare sat ar trebui sa fie capabil sa se apere”.
Rusia nu numai ca a renuntat la “planul sau de a controla Georgia, dar inca lucreaza intens la asta,” ar fi spus Saakashvili, la o intalnire cu comandanti armatei si oficiali din cadrul Ministerului Apararii de la Tbilisi.

Soldati de criza

Trupele franceze nu se vor retrage din Afganistan, desi costul anual al intretinerii acestora este de aproximativ 500 de milioane de euro, deoarece scopul misiunii NATO din regiune este de a preveni “colapsul” acesteia. Declaratia a fost facuta recent, de mistrul francez al Apararii, Herve Morin, citat de mass-media internationala. El a subliniat faptul ca Ministrul francez al Apararii va face economii de cel putin 3 miliarde de euro pana in anul 2013, pentru a contribui la redresarea sistemului finantelor publice, dar ca aceste nu vizeaza si trupele din Afganistan. “Franta trebuie sa ramana acolo pentru ca nu exista alta solutie (…) Daca nu am fi acolo, Afganistanul s-ar prabusi”, a adaugat Morin.
In prezent, Franta are desfasurati in Afganistan 3.500 de soldati, aproximativ 2 % din totalul trupelor NATO, dar avand in vedere ca majoritatea statelor europene, afectate de actuala criza financiara, incerca sa gaseasca o modalitate de a-si retrage trupele din regiune, sprijinul francez este unul important. La sfarsitul saptamanii trecute, Olanda a inceput sa-si retraga trupele din zona. Recent, premierul britanic David Cameron a declarat ca guvernul sau ar putea sa-si retraga trupele incepand chiar cu acest an. Statele Unite au anuntat ca intentioneaza sa inceapa retragerea trupelor la jumatatea anului 2011.

Documente secrete

Reamintim ca recent, SUA au condamnat publicarea unor documente confidentiale despre presupuse legaturi intre serviciile secrete pakistaneze si insurgentii afgani. Potrivit cotidianului New York Times, care a publicat documente difuzate prin site-ul Wikileaks, acestea “lasa sa se inteleaga ca Pakistanul, un aliat veritabil al SUA, permite membrilor serviciului sau de informatii sa trateze direct cu talibanii”. Calificand intrevederile drept “sesiuni ale strategiei secrete”, cotidianul american declara ca ele “organizeaza retele de grupuri de militanti care combat soldatii americani in Afganistan si chiar monteaza comploturi vizand asasinarea conducatorilor afgani”. “SUA condamna ferm publicarea informatiilor confidentiale de catre persoane si organizatii care ar putea pune in pericol viata americanilor si aliatilor nostri si sa ameninte securitatea noastra nationala”, declara consilierul pentru securitatea nationala al presedintelui Barack Obama, generalul James Jones, intr-un comunicat.
Wikileaks nu a incercat sa ne contacteze in legatura cu aceste documente, SUA neafland decat din presa despre difuzarea acestor documente, a precizat Jones. “Aceste scurgeri de informatii iresponsabile nu vor avea consecinte asupra angajamentului nostru in curs, care urmareste sa intareasca alianta noastra cu Afganistanul si Pakiatanul pentru a-i invinge pe inamicii nostri comuni si pentru a sustine aspiratiile afganilor si pakistanezilor”, a asigurat el.
New York Times mai arata ca cotidianul britanic The Guardian si saptamanalul german Der Spiegel au primit in urma cu mai multe saptamani documente obtinute de Wikileaks, care publica des informatii confidentiale. Ziarele respective au acceptat sa publice duminica aceste informatii provenind din 92.000 de documente “utilizate de ofiteri ai Pentagonului si de trupele aflate pe teren”, pentru ca ele urmau sa fie difuzate prin Internet. “Cea mai mare parte a rapoartelor sunt rapoarte de rutina, chiar banale, dar multe au un caracter percutant asupra unui razboi care dureaza de aproape noua ani”, releva New York Times.

Secrete cu romani

Deutsche Welle a identificat intre cele 90.000 de rapoarte si doua care se refera la soldatii romani, desfasurati in Afganistan. Pe 22 martie 2007, trupa speciala Diablo raporteaza o misiune “loveste si fuge” executata de militari romani: detalii tehnice despre operatiune, intre care si informatia ca, cel mai probabil, in apropierea bazarului Puli Alam, convoiul a lovit mortal un copil afghan – “de nationalitate locala” sau, pe scurt, LN, in transcrierea militara americana. Politia afghana, ANP, a oprit convoiul si, in rezumat, romanii se aflau, la ora transmiterii raportului, la centrul districtual Muhammad Agha.
Un alt raport, difuzat pe 7 noiembrie 2006, vorbeste despre planurile de rapire puse la cale de mullahul Dadullah, identificat ca aflandu-se in Waziristanul pakistanez – iar printre cei vizati de liderul insurgentilor dintr-un grup NFI (adica neidentificat) se numara diplomati straini si militari romani din regiunea Khandahar.

Jocul cu talibanii

Documentele mai arata ca serviciul de informatii al Pakistanului este unul din principalii sustinatori ai insurgentilor din Afganistan, permitand ofiterilor sai sa se intalneasca in secret cu talibanii, carora le ofera consiliere strategica, organizeaza grupuri care sa lupte impotriva coalitiei si complotand pentru asasinarea unor membri ai guvernului afgan. Totodata, sursele citate mai arata ca exista un grup ultra-secret al trupelor americane, poreclit “unitatea neagra” care este insarcinat cu urmarirea sefilor talibani si uciderea sau capturarea lor. Totodata fortele talibane detin rachete ghidate termic si le-au folosit impotriva aeronavelor militare si civile americane si aliate, o chestiune care pana acum nu a fost recunoscuta public. Documentele mai subliniaza ca numarul victimelor civile se afla in crestere constanta, talibanii aplicand o campanie de succes cu dispozitive explozive improvizate in toate regiunile afgane.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *