Afganistan, cap de pod al armatei romane in Asia Centrala

de | mart. 15, 2011 | Asia Centrală, Info Militar, România, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Ceremonia de plecare in teatrul de operatii din Afganistan a unei noi Echipe Operationale de Consiliere si Legatura (OMLT) a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute la sediul Batalionului 634 Infanterie „Petrodava” din Piatra Neamt. La eveniment au participat, alaturi de familiile militarilor, reprezentanti ai Diviziei 2 Infanterie si ai Centrului de Conducere Operationala

Armata romana isi respecta angajamentele internationale din Afganistan

Armata romana isi respecta angajamentele internationale din Afganistan

Ceremonia de plecare in teatrul de operatii din Afganistan a unei noi Echipe Operationale de Consiliere si Legatura (OMLT) a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute la sediul Batalionului 634 Infanterie „Petrodava” din Piatra Neamt. La eveniment au participat, alaturi de familiile militarilor, reprezentanti ai Diviziei 2 Infanterie si ai Centrului de Conducere Operationala. Ministrul Apararii Nationale le-a transmis celor 36 de militari care formeaza echipa OMLT mult succes in indeplinirea complexei misiuni incredintate, care va necesita, din partea fiecaruia, profesionalism si implicare, tact pedagogic si capacitate de cooperare pentru indeplinirea obiectivelor stabilite. „Va veti desfasura activitatea in subordinea Fortei Internationale de Asistenta si Securitate din Afganistan si veti avea responsabilitatea pregatirii si consilierii pe linie administrativa si de stat major a unui batalion din componenta Armatei Nationale Afgane, pana la atingerea standardelor operationale necesare executarii unor misiuni de lupta independente. Militarii romani din rotatiile precedente au indeplinit cu profesionalism sarcina incredintata si au demonstrat ca Armata Romaniei se implica activ in procesul de instruire a armatei afgane”, a subliniat, in mesajul sau, ministrul. Echipa OMLT, tip batalion, rotatia a III-a, avandu-l la comanda pe locotenent-colonelul Valentin Nedelescu, este formata din 36 de militari selectionati din structurile subordonate Brigazii 15 Mecanizata „Podu Inalt” si are ca principala misiune consilierea in domeniile stat major si administratie a militarilor Armatei Nationale Afgane din provincia Zabul.

Aeroportul din Kabul, sub comanda romaneasca

Un contingent romanesc din cadrul Fortelor Aeriene Romane va prelua, incepand cu luna aprilie, comanda Aeroportului International Kabul (KAIA). Cu aceasta ocazie, la Flotila 90 Transport Aerian, a avut loc ceremonia militara prilejuita de plecarea in Afganistan a detasamentului. Cei 75 de militari romani vor lua in primire, de la contingentul maghiar, rolul de natiune conducatoare a aeroportului afgan, incadrand functii din structura administrativa si din cea de comanda ale aeroportului. Detasamentul romanesc isi va desfasura activitatea in cadrul Fortei de Asistenta de Securitate din Afganistan, ISAF, aflata sub comanda operationala a NATO.Ministrul Apararii i-a indemnat pe militarii Detasamentului KAIA sa urmeze exemplul colegilor care au indeplinit in urma cu cinci ani aceeasi misiune, in care au obtinut rezultate excelente. Activitatea militarilor romani se va desfasura intr-un mediu multinational, avand in subordine si colaborand cu militari din alte state. Acestia vor trebui sa asigure, impreuna cu ceilalti participanti la Forta Internationala de Asistenta de Securitate, executarea unor misiuni complexe, care vor acoperi toata gama de activitati caracteristice domeniului, de la comanda si sprijinul operatiilor aeriene pana la asigurarea protectiei fortelor ce tranziteaza cel mai important nod aeroportuar al Afganistanului. Aeroportul deserveste zilnic intre 450 si 500 de zboruri diferite, intr-o zona aflata in permanenta sub semnul amenintarilor teroriste. La ceremonie au participat, alaturi de rudele militarilor care pleaca in misiune, cadre militare in activitate si reprezentanti ai Statului Major al Fortelor Aeriene si ai Statului Major General. Romania este prima tara NATO care va executa aceasta misiune pentru o perioada de un an de zile, rotirea detasamentelor realizandu-se la un interval de sase luni. Printre misiunile principale pe care militarii romani le vor indeplini la conducerea aeroportului se numara coordonarea operatiilor aeriene zilnice, procesare aeroportuara sau prelucrarea informatiilor meteo. De asemenea, militarii romani vor asigura sprijinul logistic al operatiunilor de pe aeroport, precum si protectia fortei – securitate aeroportuara, control acces, politie militara, descoperire si neutralizare dispozitive explozive improvizate.

Soimii Carpatilor s-au intors din Afganistan

Recent, Drapelele de Lupta ale Batalionului 811 „Dragonii Transilvani” si Batalionului 812 „Soimii Carpatilor” au fost decorate cu Ordinul National „Pentru Merit” in grad de Ofiter, cu insemn pentru militari, de razboi. Evenimentul a avut loc pe 22 februarie, la Bistrita, in prezenta sefului Statului Major General, general-maior Stefan Danila, care a participat la ceremonia prilejuita de intoarcerea in tara a militarilor Batalionului 812 Infanterie „Soimii Carpatilor” din misiunea indeplinita in teatrul de operatii Afganistan. Ministrul apararii nationale le-a transmis felicitari militarilor Brigazii 81 Infanterie, esalonul superior al celor doua batalioane, pentru modul exemplar in care si-au indeplinit misiunea incredintata in teatrul de operatii din Afganistan: „Pentru prima data, dupa al Doilea Razboi Mondial, o mare unitate din Armata Romaniei a avut dislocate intr-un teatru de operatii, in acelasi timp, doua batalioane de manevra si o componenta de comanda si stat major de nivel brigada. Va felicit pentru modul exemplar in care v-ati indeplinit misiunea incredintata in teatrul de operatii din Afganistan si va multumesc in numele Armatei Romaniei!”. Pe parcursul celor sase luni petrecute in Afganistan, „Soimii Carpatilor” au executat aproximativ 3000 de misiuni, acoperind o gama larga de activitati, de la misiuni specifice operatiilor de contrainsurgenta, pana la cele de escorta si recunoasteri. Impreuna cu echipele americane de reconstructie provinciala si cele formate din experti agricoli, specialistii batalionului au participat la derularea proiectelor de dezvoltare, la constructia de scoli si la organizarea si securizarea unor actiuni de amenajare a fermelor pentru localnici.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *