ADRIAN ALBU: Chișinău are foarte multe probleme/avem ca idee să dăm start la Banca Municipală/ noi considerăm acest lucru ca o trădare, pentru ca să nu uităm, Ion a fost ideologul Partidului Socialiștilor/ Pentru ce ne trebuie blocul NATO?

de | oct. 16, 2023 | Moldova Electorală | 0 comentarii

Domnul Adrian Albu, candidat din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova pentru postul de primar general al Municipiului Chișinău, a acordat un interviu în exclusivitate agenției de presă KARADENIZ PRESS în care a vorbit despre planurile sale privind Chișinăul, relațiile cu alte partide politice, trădarea socialiștilor de către lui Ion Ceban, dar și opoziția sa […]

Domnul Adrian Albu, candidat din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova pentru postul de primar general al Municipiului Chișinău, a acordat un interviu în exclusivitate agenției de presă KARADENIZ PRESS în care a vorbit despre planurile sale privind Chișinăul, relațiile cu alte partide politice, trădarea socialiștilor de către lui Ion Ceban, dar și opoziția sa față de NATO. Deputatul socialist în Parlamentul Republicii Moldova a mai discutat despre relațiile cu Ucraina, România și influența alegerilor locale asupra anilo electorali 2024 și 2025 de la est de Prut.

K.P: Bună ziua. Vă mulțumim că sunteți alături de noi. Știu că sunteți în primă campanie electorală. Domnul Albu, nu sunteți o prezență nouă pe scena politică din Republica Moldova. Ați îndeplinit diferite funcții publice, fiind și deputat în Parlamentul Național a Republicii Moldova. Ce vă determină să candidați la postul de primar general de Chișinău?

Adrian Albu: În primul rând mulțumesc pentru invitație, bine v-am găsit pe toți. De fapt eu sunt relativ nou pe arena politică moldovenească. Până a fi deputat, deputat sunt din 2021, spre regret, așa spun eu întotdeauna, pentru că instituția deputaților în Republica Moldova și-a pierdut din acea putere și intensitate pe care trebuie să o aibă o astfel de funcție. La noi mai mult este un circ politic ce se întâmplă în plenul Parlamentului.

Eu de fapt mai mult mă mândresc cu funcțiile manageriale pe care le-am avut. Eu am fost secretarul general a Parlamentului, am avut onoarea să-l conduc, cu un colectiv frumos. Chiar în acea perioadă am refuzat să fiu deputat.

Consider că funcțiile tehnice sunt mult mai importante în ziua de astăzi, pentru că politică poate să facă toți, iar să facă lucruri adevărate și lucruri care sunt vizibile, mai puțin.

M-a determinat în primul rând susținerea echipei, pentru că echipa m-a cooptat și mi-a propus să fiu înaintat în această funcție. Eu cu mare drag am acceptat-o, știu că în spatele echipei mele suntem mulți profesioniști, deja de 8 ani suntem în Consiliul Municipal al Chișinăului, am făcut foarte multe proiecte bune pentru cetățenii noștri, pentru citadini. Din acest considerent, de ce nu, am decis să ajutăm echipele să meargă înainte.

KP: Având în vedere că municipiul Chișinău este principalul oraș al Republicii Moldova și concentrează mare parte din activitatea comercială, culturală, economică, socială și politică, în viziunea voastră care sunt principalele probleme ale capitalei? Ce soluții propuneți dumneavoastră pentru rezolvarea lor?

Adrian Albu: De fapt Chișinău are foarte multe probleme, spre regret. Noi suntem o urbe care a fost planificată în timpul Uniunii Sovietice, de aceea pe zi ce trece este mai greu de adaptat la un ritm ascendent și să fim acea capitală modernă de care toți ne-o dorim. Noi avem foarte multe probleme, în special cei ce ține de ambuteiaje.

Este straniu, Chișinăul a fost planificat pentru a avea cel puțin 150.000 de transporturi publice și private, la moment avem peste un milion, plus au început în anul electoral, ca de obicei se fac masiv reparații a străzilor și a podurilor, și orașul stă, eventual stă pe loc, lumea este enervată, este prinsă în trafic și pierde timpul.

De ce ne venim cu soluții de primă necesitate, de rezolvarea ambuteiajelor. Ele sunt destul de simple, desigur trebuie să demonstrăm și să cooptăm cetățenii ca să fie cointeresați să folosească transportul public masiv.

Pentru aceasta transport public modern, de ultimă generație, nu cum se face în ziua de azi, cumpărăm autobuze uzate din alte țări, pe garanție și le dăm cetățenilor noștri pentru folosire.

Noi vrem să venim cu programe de stimulare, ca cetățenii să fie cointeresați să urce în transportul public, asta ar fi, spre exemplu, programa 15+, ce ar însemna că dacă faci drumul spre servici sau o altă direcție care este necesară și în acest moment schimbi două transporturi, dacă din transportul public A în transportul public B, faci transferul de 15 minute, al doilea transport este gratuit.

Eu știu că în multe țări europene, acest lucru este implementat și este straniu, că până la moment, în Republica Moldova nu a fost.

Desigur, noi considerăm că drumurile trebuie să fie reparate pe timp de noapte, atunci când traficul este mai puțin intens și astfel omite și emisiile de CO2 și nervii mai puțini și mașini, nu vor fi aceste ambuteiaje.

Noi considerăm că una dintre priorități este reamenajarea distribuirii drumurilor. La noi sunt foarte multe drumuri care au într-o singură direcție și pentru a ajunge la un punct faci ronduri extraordinare ca să ajungi la el.

Dar drumul în cauza ar permite posibilitatea să fie bidirecțional și vrem să revizuim această redirecționare a drumurilor și cel mai important proiect care noi venim est.., eu am fost nu demult la un forum internațional unde am avut onoarea să cunosc o companie care se ocupă de construcția centurilor în jurul orașelor, în special centuri electrice și un trenulet, un șatel electric, ceva de genul acela.

Noi considerăm că Chișinău are nevoie de astfel de centură pentru că la noi punctele care unesc Chișinăul și de fiecare dată ca să ajungi într-un punct în altul trebuie să străbați tot orașul.

Această centură ne-ar permite mai repede să ajungem de punctul nou în punctul. De aia raport de dorită a celor 15 minute care le avem planificate să fie transferul gratuit, de aia avem posibilitatea să ajungem destul de rapid, comod și ieftin la punctul de destinație.

Un alt pilon cu care noi mergem este un oraș mai ieftin pentru locuitorii săi. De ce?

Pentru că, ca în orice capitală, care este cel mai mare generator de mijloace financiare pentru bugetul național, și Chișinău, locuitorii, citadinii, achită taxele și locale și noi vrem cumva să le răsplătim acest lucru, să le dăm un feedback.

De aia am venit cu carta (n.r.-legitimația) de chișinăuian, care ar reprezenta foarte multe posibilități de reduceri, subsidii și alte care noi vedem, posibilități de a frecventa gratuit muzee, teatre, evenimente culturale câteva ori pe an, ca să stimulăm cetățenii să aibă această dorință de a avea această legitimație, plus la toate avem ca idee să dăm start la Banca Municipală. Noi am avut o astfel de denumire, care era Banca Comercială spre regret, în insolvabilitate deja este din 2007.

Noi vrem să fie această bancă care să creeze un ecosistem întreg și sub această bancă  să fie anume conectată și carta chișinăuianului și, de exemplu, biletul electronic la transportul public și multe alte direcții care să oferă o viață confortabilă fiecăruia din noi.

Noi mai suntem în situația când, fiind un partid care are relații bune atât la est cât și la vest, noi nu de mult am revenit din Budapesta, având o relație, întrevederi frumoase la cel mai înalt nivel.

Eu personal, nu de mult la Gazprom, m-am întâlnit cu domnul Miller și una din viziunile noastre este să aducem gaz, energie electrică și energie termică mai ieftin în Republica Moldova.

La întrebarea cum e posibil, răspunsul este destul de simplu. Moldova a ratificat pachetul energetic 3, de ce acum noi avem posibilitatea ca însăși municipiu să fie cel care fondează o întreprindere municipală, care se va ocupa cu negocierile și procurarea direct de la orice prestator de astfel de servicii a gazelor, a energiei electrice.

Noi suntem mult mai experimentați în acest domeniu. Ați văzut ce s-a întâmplat în Chișinău iarna trecută, când niște șmecherași de la guvernare prin diferite companii trader și prin diferite scheme au procurat gaz la cel mai exorbitant preț care este posibil a fi. Eu cred că mai scump ca Moldova nu a cumpărat nimeni în lume și până la moment avem un preț destul de mare pe metru cub, datorită faptului că au fost cumpărate stocuri și făcute stocuri enorme, de care noi nu ne putem debarasa până la moment.

Și cu toate că pe piața gazelor sau energiei, prețurile deja au scăzut. Noi suntem nevoiți să facem această combinație dintre procurările vechi cu prețuri scumpe și cele care sunt astăzi mai medii și oricum iese un preț mare.

De aceea noi considerăm că suntem în posibilitatea să aducem un preț mai bun pentru municipiu și vom face la sigur acest lucru. Un șir larg de programe sociale pe care le avem.

Partidul Socialiștilor în CMC de mult promovează orice direcție socială, pentru că asta este scopul unui partid socialist, echitatea socială. Noi avem astfel de programe precum glucometre pentru pensionari gratuite, glucometre pentru femeile însărcinate gratuite, aparate auditive și protezare gratuite a persoanelor social vulnerabile. Venim încă cu programe noi cum ar fi 10.000 plus care ar semnifica ca fiecare familie cu mulți copii îți primească anual 10.000 de lei din partea municipiului. Astfel vrem să ajutăm și viața să fie oleacă mai ușoară, pentru că prețurile cresc la noi cu viteza cosmică, dar vrem să stimulăm ca familiile să se mărească, pentru că noi avem o problemă mare cu demografia, avem depopularea continuă a Republicii Moldova, pleacă tinerii spre regret, sperăm să fie un imbold.

Apropo, fiind în Ungaria acum, am venit cu o idee foarte pe placul nostru a socialiștilor, este să construim sau să facem Ministerul Familiei, care vor promova acele valori tradiționale în care familia este bărbat-femeie și tradițiile acestea care trebuie să le aibă familia, inclusiv cele de creștere a programelor, să dăm un imbold  tinerilor să construiască familii mari, cu mulți copii.

Apropo, vorbind de Ministerul Familiei, un pilon cu care noi ne luptăm, inclusiv ne luptăm și în Parlamentul Republicii Moldova, este interzicerea propagandei LGBT în școli. Eu sunt tolerant de firea mea și tot timpul spun dragostea și are loc, fiecare are dreptul la dragoste, dar dragostea trebuie ținută, ascunsă, acasă, ca nimeni să nu fie invidios pe ea și acest lucru, când nou ni se spune că în școli trebuie să ne învețe despre … știți că părinții noștri și profesorii sunt contra acestui fapt. Noi suntem un stat creștin.

Eu, iarăși o să repet, sunt tolerant, dar religia pe care o port, așa cum am fost învățat în familie cu părinți, mamă, tată, noi vrem mai departe acest lucru să-l promovăm și noi vom interzice propaganda acestor lucruri.

Apropo, dacă e să vorbim încă de un pilon care uneori stârneste hazul, când merg la întâlniri cu alegătorii, este interzicea bazelor militare în zona municipiului Chișinău.

Dar când le aduc la cunoștință că deja au fost alocate 26 de hectare în comuna Bacioi care se află în nemijlocită apropiere de Chișinău, este suburbia orașului, hazul trece în necaz. De aceea noi vom fi contra construcției acestor baze.

Da, noi am dori ca Republica Moldova să fie un stat militar puternic, doar că habar nu am cine să fie înrolat în armata data pentru că tineretul nostru, cum aș spune anual, câte 100.000 de cetățeni pleacă din Republica Moldova pentru că au o viață grea, dezastruoasă și noi nu avem niciun viitor aici atât timp cât nu avem resurse energetice ieftine, cât nu avem piață de desfacere, cât nu avem forță calificată de muncă, iar statul, la moment, cei de la guvernare, spre regret, nu se ocupă de acest lucru. Eu însă fug de politică pentru că vorbim de urbe, de Chișinău.

Venim cu un șir mare de probleme, de soluții ce ține pe Chișinăul ECO. Dorim să implementăm acea direcție a acoperișurilor verzi.

Eu am fost în China, mi-a plăcut enorm acest concept când pe blocuri sunt construite acele yarduri de recreere, unde familiile se pot distanța de aglomerația, de zgomotul din urba în care locuiesc, fiind de siguranță, pentru că mașinile nu sunt aproape.

Altă problemă globală care o avem aici este, cred că în orice lume, inclusiv și la București, parcările și parcajele. Noi ne confruntăm cu insuficiență acestora.

Noi trebuie să găsim soluțiile, noi le avem de fapt. Venim cu propunerea că, în Chișinău sunt multe blocuri în care locuiesc două-trei persoane, blocuri vechi, staliniste.

Noi vrem aceste blocuri ca municipiu să le procure și în locul lor să construiască acele parcări multietajate.

Plus la toate, am aflat, spre marea mea uimire, că noi încă în 2007 am luat un credit de la BERD pentru construcția unei parcări mai mari în piața Marii Adunări, subterane.

Banii au fost, ca de obicei, cheltuiți pe studiul de fezabilitate și cafeluța experților și acum plătim doar creditul, dobânda și penalitățile.

Dar așa și nu avem parcare. Din acest motiv eficiența cheltuirii resurselor financiare care aparțin municipalității, iarăși va fi o prioritate.

Noi vom face acest lucru cu cap, rațional, și vom deservi corect inclusiv și aceste credite pe care le are municipalitatea, iar banii care le are urba noastră le vom redirecționa spre proiecte economice și sociale.

Cam pe scurt, pentru că am 70 de pagini să-ți povestesc despre programa mea electorală, dacă o să fie cuiva interesant albu.md aveți posibilitatea să faceți cunoștință integral cu programul care avem.

K.P: O scurtă întrebare. Ați spus că 26 de hectare de pământ vor fi alocate unei baze militare. Baze militare ale Armatei Naționale a Republicii Moldova bănuiesc.

Albu: 26 de hectare care în parteneriat cu Statele Unitele ale Americii și România se face această bază militară. Da, ea este destinată pentru militarii moldoveni, dar iarăși se află în nemijlocită apropiere a orașului.

Eu spun de fiecare dată, astfel de obiective, chiar și strategice, trebuie să le ținem mai departe de locuitori.

La noi s-a luat această, nu știu de ce, această decizie să fie chiar inclus în nemijlocită apropiere a orașului. Noi considerăm aceasta o greșeală, pentru că vedem câte conflicte, spre regret, în ziua de azi avem în lume, este și în Ucraina, țara vecină a noastră comună, apropo, în Israel mai nou, și de fiecare dată locurile de locuit ale cetățenilor devin ținte colaterale.

Și noi acest lucru nu ne dorim, pentru că noi înțelegem că primul lucru ce are loc în cazul eventualelor conflicte: vor fi lansate rachete asupra bazelor militare. De aceea, în acest considerent, suntem categoric împotrivă.

K.P.: O parte importantă din problemele menționate de dumneavoastră nu pot fi rezolvate doar din bugetul municipal sau bugetul republican al Republicii Moldova.  Cum doriți să finanțați implementarea soluțiilor propuse?

Adrian Albu: Parteneriatele publice-private. Ele sunt soluția cea mai viabilă. Chiar și proiectul care vorbesc de centură electrică în jurul Chișinăului e posibil de rezolvat doar într-un parteneriat public-privat, pentru că municipalitatea nu are așa resurse financiare, dar, sincer spunem, nici experti nu o are.

Pentru că, spre regret, doar 60% este încadrarea cu forța de muncă a întreprinderilor municipale în Chișinău. Din acest considerent, venim cu o program interesantă, care ar consta în faptul că preluând, luăm studenții și îi învățăm anume funcția care este necesară a municipalității. Noi achităm aceste studii și, în paralel, deja încheiem și contractul de muncă, că el să fie asigurat din start cu loc de muncă.

Vorbim de parteneriate publice-private, tot ați întrebat cum. Știți, în Chișinău, în acest moment, sunt foarte multe parteneriate publice-private care sunt în detrimentul urbei.

Eu nu o să dau denumire la companii, dar noi avem o companie care se ocupă cu reciclarea deșeurilor, așa numită reciclare, pentru că ce fac băieții?

Noi am contractat această companie cu 200 milioane de lei. Noi le ducem cu mașinile Autosolubritate, care aparțin municipalității, gunoiul. Ei îl sortează, pur și simplu iau și extrag plasticul, îl reciclează, îl vând, câștigă pe asta bani, iar gunoiul rămas îl aruncă la teren fără a face segregarea aceasta.

În cazul dat, eu îmi pun o întrebare simplă. Cât e de rațional un astfel de parteneriat public? El este în detrimentul urbei noastre. Astfel de parteneriate trebuie să le omitem și trebuie să încheiem contractele cu cap, bine gândit și în favoarea cetățenilor.

K.P.: În eventualitatea în care ați câștiga alegerile pentru postul de primar general de Chișinău, este posibil ca partidul dumneavoastră să nu câștigă majoritatea în consiliul municipal. Ce ați putea face pentru a forma o majoritate care să vă susțină proiectele, având în vedere interesele diferitelor partide, care nu întotdeauna sunt aceleași?

Adrian Albu: Problema cea mare în Republica Moldova, poate și la voi. Eu urmăresc atent ce se petrece și la dragii noștri frați. În așa instituții cum ar fi primăriile, nu există politică. Eu înțeleg că noi venim din partea partidelor politice. Eu tot am optat ca pe listele consilierilor să vină persoane nu politice, dar tehnice, pentru că ei trebuie să se priceapă în anumite direcții, că altfel cu astfel de echipe care nu se pricep, dar fac politică, o să fie mereu politică și dezbateri publice și mai mult nimic. Orașul o să aibă de pierdut de la acest lucru.

Există o astfel de eventualitate. Data trecută noi am avut 22 de mandate, 26 sunt necesare pentru a avea majoritatea și a putea promova exclusiv proiectele pe care tu vrei. Noi sperăm că de data aceasta vom avea mai mult de 26 de mandate.

Noi lucrăm în acest plan, dar totuși dacă se întâmplă că nu ai numărul necesar de consilieri în municipiu, desigur trebuie de avut alianțe, trebuie de găsit numitor comun.

Pentru aceasta de fiecare dată, spun fiecare candidat cu care mă întâlnesc: hai să omitem politica din discursurile noastre. Mergem nu pe ideologie, mergem strict pe partea tehnică.

Soluții la problemele care le avem, viziuni de modernizare a orașului. În astfel de situații, mai ușor o să găsim limbă comună unul cu altul în cadrul CMC-ului.

Dar dacă o să ne implicăm în politică cu catalogări, cu cine cu ce aparține, pentru că e o aberație totală ce se întâmplă acum la noi în țară, atunci desigur că vom avea de pierdut toți.

K.P: Având în vedere relațiile cu actualul primar de Chișinău, fost membru al partidului dumneavoastră, ați recomanda eventual electoratului dumneavoastră să îl susțină într-un eventual tur 2?

Adrian Albu: Haideți așa. Ivan, într-adevăr a fost membru a echipei. După ce a câștigat, 2 ani a stat alături de echipa noastră. Noi, ca o echipă puternică și unită, în acel moment am votat foarte multe proiecte care au fost realizate.

Proiecte de anvergură, în Chișinău, de exemplu strada Albișoara, un proiect mare făcut, parcurile, pavajele, care au fost votate de consiliul nostru pentru că Ion era membru a echipei. Noi încercăm să facem acest lucru pentru că am promis electoratului.

Spre regret, actualul primar a decis să ia calea unui propriu partid politic. Noi o considerăm acest lucru ca o trădare, pentru ca să nu uităm, Ion a fost ideologul Partidului Socialiștilor, și multe mesaje cu care venea partidul, le gândea el.

De ceea ce face el acum, cel puțin pentru mine este o situație comică. El și-a schimbat repede vectorul și mie îmi pare asta ușor straniu.

Eu, spre exemplu, tot timpul am pledat pentru prietenie cu toți și așa și voi pleda. Eu țin minte că el avea cu toate alte direcții și acum sunt diametral opuse.

Dacă vorbim de turul 2, să vedem cine va ieși. Sondajele sunt încă premature, plus la toate în Chișinău sondajele sunt din cele care sunt special comandate. Eu recomand tuturor : nu atrageți atenție sondajelor, ele sunt mai mult pentru a vă manipula și a vă direcționa unde își dorește comanditarul acestor sondaje.

Da, poate și sunt sondaje corecte, dar cel puțin în Chișinău rar le găsești. Deci vom vedea cine va fi în turul 2 și eu am să rog pe fiecare să voteze, dacă eventual va fi turul 2, pentru socialism, desigur, și Adrian Albu.

K.P.: Primarul de Chișinău este una dintre cele mai importante funcții din Republica Moldova. În cazul în care veți lua acest mandat, cum ați gestiona relațiile cu alți factori politici, precum guvernul sau președinția, având în vedere că reprezentanți un partid concurent al actualei putere de la Chișinău?

Adrian Albu: Uite, Mihai, iarăși răspunsul este: eu nu vreau să fac politică, fiind în fruntea primăriei. Eu, apropo, fiind în funcție de secretar general, am avut abilitatea să comunic cu toate partidele, în acel moment, pentru că erau mai multe partide, erau vreo șase în Parlament, opoziție, inclusiv cei de la guvernare de acum.

Eu cu toți am avut, am găsit numitor comun, am avut o abordare constructivă și pur practică pentru buna funcționare a secretariatului legislativului nostru.

În funcție de primar, voi aborda fix același model de activitate, mă voi distanța totalmente de politică. Eu chiar sunt mult mai atras de partea tehnică și managerială, de aceea voi face acest lucru. Dar, înțeleg, întrebarea este cu iz, pentru că acum vedem cum cei de la guvernare ne spun cine nu va vota cu noi, nu va primi granturi europene și așa mai departe.

Stimați partenerii externi, voi chiar susțineți oamenii care umblă cu șantajul electoral. Mie îmi pare rău. Dar, iarăși, mă detașez de aspectul politic. Eu sunt sigur că este posibilitatea să găsești numitor comun, dacă pleci de pe aceste combateri politice.

K.P.: Chiar dacă noi vorbim foarte mult despre administrația publică și încercați să evitați subiectul politic, cum este și normal în administrația publică, votul pentru primar, pentru postul de primar de Chișinău este totuși unul geopolitic pentru o parte importantă a electoratului dumneavoastră. Ce impact pot avea legile locale din Republica Moldova din acest an, având în vedere că și în 2024 și în 2025 sunt ani electoral cruciali pentru Republica Moldova, prezidențialele și respectiv parlamentarele?

Adrian Albu: Înțeleg ce spui. De fapt, nu de fiecare dată este geopolitică în alegeri locale. Noi avem un exemplu clasic. Precedentele alegeri au fost fără geopolitică. Și eu consider că anume la alegerile locale noi nu trebuie să implicăm geopolitica.

Paradoxal, toți apelează la geopolitică pentru că vor să facă aceste separare de tabere și hai tabăra care este cu noi pe vectorul acesta.

Eu totuși merg pe altfel de abordare. Eu deloc nu implic geopolitica. Și eu cred că vom ajunge odată și odată la maturitatea politică ca pentru alegerile locale să nu fie geopolitică.

Dar într-adevăr, în 2024 și în 2025 avem alegeri. Prezidențialele întâi, dacă vor avea loc, pentru că deja sunt foarte multe discuții în culoare, că guvernarea actuală deja se pregătește prin intermediul societății civile, ca și cum, se pregătește să modifice în Constituție acest articol și să revenim la situația când la alegerile prezidențiale, președintele erau ales în Parlament.

De ce? Pentru că rating-ul doamnei care este acum cocoțată în funcția, în fotoliul de președinte  și mai mult este peste hotare decât acasă, ca să rezole întrebările cetățenilor, ea simte că rating-ul cade jos vertiginos și de aceasta pregătește această cale alternativă.

Puterea totuși te îmbată și lumea când se simte în această funcție, deja nu mai vrea să o cedeze, să ține cu dinții, ca și în cazul ei.

Acum, într-adevăr, aceste alegeri vor avea un impact pentru viitoarele alegeri, din care considerent, noi de fiecare dată spunem că trebuie să votăm așa cum ne dorim, inima, cum avem noi, viziunea noastră, dacă tehnic programul nouă ne convine, dar în orice caz este un vot care trebuie să fie împotriva PAS 100%.

Pentru că PAS sunt cei care au generat problemele în țara noastră. PAS sunt cei care, sub paravanul democrației și direcției spre Europa, au adus lumea în pragul falimentului.

Uitați-vă cât o lume pleacă din țară, uitați-vă câte întreprinderi se închid, uitați-vă cât de mare este inflația la noi și cât de mult acești oameni încalcă legislația noastră.

Electorală, constituțională, de care vrei. Până și pensiile care trebuie să fie indexate conform legii la procentul care este inflația, ei de două ori mai mici l-au dat.

Dar salariile la ministre și le-au ridicat exorbitant. Acum un ministru are peste 50.000 lei, plus dacă mai face suplimente pentru integrarea europeană, dezvoltarea cursului european. Ajunge la vreo 70.000-75.000 lei.

Din acest motiv aceste alegeri trebuie să fie startul la votul de protest al cetățenilor față de cei care sunt la guvernare și pregătesc masiv ca aceste alegeri să fie falsificate.

Noi vedem deja cum foarte multe aspecte care tot ei le-au compus, că nu poți altfel să spui, sunt încălcate anumite ei.

Uitați-vă un lucru paradoxal care s-a întâmplat când toți avem drepturi să dăm în tipărire ziarul cu mesaj electoral începând cu data de șase, iar la ei de data de cinci, întreprinderea Poșta Moldovei, ducea deja ziarele lor în teritoriu.

Noi vedem că acești băieți încalcă la greu legea și se pregătesc de falsificarea acestora doar ca să arate un rezultat pozitiv. Din acest motiv trebuie dat acest vot de protest pentru ei.

K.P.: Domnul Albu, o ultimă întrebare, n-am cum să nu vă întreb. Vreau să revin la baza militară. Ați spus că ar fi atacată în prima fază al operațiilor militare îndreptate împotriva Republicii Moldova. Cine ar putea ataca Republica Moldova?

Adrian Albu: Eu tot timpul spun așa. Eu de asta și sunt împotriva bazelor militare.

Noi avem doi vecini minunati. Avem Ucraina, în care spre regret este acest conflict, război, dar noi avem rude din Ucraina, avem prieteni. Noi suntem uniți prin istorie și cultură mult cu ucrainienii.

Noi am ajutat foarte mulți cetățenii ucraineni care au fugit din cauza acestui război, pentru că erau impuși.

Republica Moldova a fost prima care primea la hotare, una din primele, ca și România, de fapt, și Polonia, vecinele, care ajuta refugiații.

Al doilea vecin al nostru sunt frații noștri. Noi avem o istorie comună, tradiții comune, limba pe care o vorbim noi o înțelegem reciproc. Din acest motiv pentru noi este important ca aceste relații de prietenie să rămână mai departe.

Altfel eu nu văd cine ar putea să ne atace. Pentru că de obicei te atacă cei care sunt la granițe.

Iarăși întrebându-ne: Pentru ce trebuie această bază militară? Pentru ce ne trebuie blocul NATO care așa mult se pedalează acum?

Pentru că eu iarăși întreb. Ca să devii membru al blocului NATO, ai și anumite obligațiuni. Trebuie să faci vărsări în bugetul NATO. Trebuie să dai …. Armata ta trebuie să fie parte a acestui contingent militar.

Și eu iarăși întreb. Dar cu ce putem noi să ajutăm NATO? Financiar? Nici cum.

Cu forțe militare? Noi avem noroc când ne-au dat două, trei tancuri de astea vechi, Piranha, sau de care ne-au mai dat.

Nu ai ce face, Moldova n-are cu ce ajuta. Noi trebuie să ne ținem de acest statut de neutralitate și să ajutăm vecinii noștri, să fim în relații bune cu toți.

Cu Estul, cu Vestul și încet, încet să dezvoltăm țara. Nu ne trebuie nouă toate chestiile astea de bază, de bloc și tot. Simplu.

K.P.: Domnul Abu, vă mulțumesc frumos pentru timpul dumneavoastră.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Concurs eseuri