Administrația Poroșenko, amenințată cu formarea unui guvern ucrainean în exil la Moscova. Miniștii fugarului Ianukovyci vor să reînvie Ucraina

, , , , , , ,
 
Fostul președinte de la Kiev, Viktor Ianukovyci, mizează pe sprijinul liderului rus Vladimir Putin pentru a reveni în Ucraina

Fostul președinte de la Kiev, Viktor Ianukovyci, și apropiații săi mizează pe sprijinul liderului rus Vladimir Putin pentru a reveni în Ucraina

Foștii miniștri de pe vremea fostului președinte al Ucrainei, Viktor Ianukovyci, au declarat că vor să revină în Ucraina pentru a „reînvia” țara, relatează cotianul Slovo i Dilo (Cuvinte și Fapte), citat de Libertatea Cuvântului. Concomitent, surse politice de la Kiev au declarat pentru KARADENIZ PRESS că oficialii fugari pregătesc lansarea unui guvern ucrainean în exil pentru a profita de apropierea perioadei electorale din Ucraina. Majoritatea statelor, inclusiv țările membre ale UE, au respins categoric posibilitatea de a recunoaște un astfel de guvern susținut de Moscova.

Declarație de război

Mykola Azarov, Vitali Zaharcenko, Andrii Kliuiev si Stanislav  Șuleak, cunoscuți aliați ai lui Ianukovyci, au declarat în  cadrul unei conferințe de presă la Moscova că se vor întoarce la Kiev. Cu siguranță ne vom întoarce  în țara noastră. Suntem reprezentanții Ucrainei pe care actualul regim nu vrea să-i vadă. Ne vom întoarce cu siguranță și vom reînvia neapărat Ucraina, schimbând actualul curs politic. Sunt profund convins de acest lucru”, a spus fostul premier ucrainean Mykola  Azarov.

De asemenea, Vitali Zaharcenko, fost ministru al Afacerilor Interne și unui din principalii acuzați de crimele din timpul Euromaidanului, a dat asigurări că se va întoarce în Ucraina. „Am legături foarte strânse cu Ucraina. Toată tinerețea am consacrat-o  acestei țări și bineînțeles viitorul meu, inclusiv cel politic,  va fi legat de această țară”, a spus Vitali Zaharcenko.

Moștenire controversată

Fostul comandant al trupelor interne din cadrul  Ministerului Afacerilor Interne, Stanislav Șuleak, a declarat că „vreau să mă întorc în Ucraina, unde steagul roșu al victoriei și panglica Sfântului Gheorghe vor fi mândria și onoarea țării, iar divizia ”SS  Galiția” va fi obiectul unei mari rușini. Vreau să mă întorc într-o astfel de țară și voi face tot posibilul pentru a face acest lucru”, a spus Șuleak.

La conferința de presă de la Moscova, care a durat puțin peste o oră,  au participat circa 20 de reprezentanți ai mass – media, printre care și unul din Ucraina.

Guvern în exil

Surse politice de la Kiev au declarat pentru KARADENIZ PRESS că serviciile de securitate din Ucraina au primit mai multe semnale privind pregătirea de către foști înalți oficiali ai perioadei Ianukovyci a relansării inițiativei de formare a unui guvern în exil, cu sediul la Moscova, pentru a încerca să influențeze procesul electoral iminent din Ucraina. Menționăm că anterior, fostul premier, Nikolai Azarov, a declarat că se va adresa instanţelor internaţionale în urma deciziei date de Tribunalul de la Moscova, prin care se recunoaşte lovitura de stat din Ucraina din anul 2014

„Cu siguranţă vom întreprinde paşi în acest sens. Acum intenţionăm să ne adresăm instanţelor internaţionale şi să prezentăm toate datele, care au fost analizate la Moscova ca materiale de bază. Este vorba de mărturii şi de un număr mare de alte documente” declara Azarov în 2017.

Presiuni juridice

Fostul premier şi-a exprimat speranţa că tribunalele ucrainene, sub presiunea dovezilor existente, vor fi nevoite să analizeze plângerile sale. Politicianul a adăugat, totodată, că formarea unui guvern al Ucrainei în exil este pe deplin reală dacă vor fi create premisele necesare pentru aceasta. „Înainte de toate, trebuie create condiţii pentru apariţia unui guvern în exil, iar apoi, aceste condiţii trebuie să apară, în primul rând, în Ucraina. Când elita conducătoare, care a preluat ilegal puterea, nu va mai putea să-şi îndeplinească funcţiile, iar poporul va dori o conducere alternativă, atunci vor apărea aceste condiţii pentru formarea unui guvern în exil” a subliniat Nikolai Azarov, citat copios de mass-media rusă. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *