Actionarii gazoductului Nabucco au semnat acorduri de cooperare cu partenerii azeri pentru exploarea campului gazifer de la Shah Deniz

, , , , , , ,
 

Chiar daca proiectul rusesc denumit South Stream a luat teren in ultimul an, proiectul gazoductului european Nabucco este pe cale de a recupera avansul concurentului sau. Actionarii Nabucco si partenerii Shah Deniz au semnat, saptamana trecuta, la Viena, acorduri de cooperare, a anuntat compania Nabucco Gas Pipeline International. Acordurile prevad cooperarea in vederea alinierii programelor de executie si dezvoltare a proiectelor Nabucco Vest si Shah Deniz II. De asemenea, mai prevad finantarea in comun a costurilor de dezvoltare a proiectului Nabucco Vest pana la decizia selectiei conductei pentru livrarea gazelor de la Shah Deniz catre Europa. Mai mult, a fost semnata decizia de acordare catre partenerii Shah Deniz (SOCAR, BP, Statoil si Total) de optiuni pentru preluarea unei participatii de 50% din proiect, in noua structura de actionariat Nabucco, in urma deciziei pozitive de selectare a acestei conducte. „Atat proiectele de extractie cat si cele de transport constituie o parte integranta a lantului valoric al gazelor naturale din Azebaidjan si avem convingerea ca Nabucco reprezinta o solutie reciproc avantajoasa pentru toate partile implicate”, a declarat Hans-Peter Flore, presedintele comitetului director al Nabucco”, a declarat presedintele comitetului director al Nabucco, Hans-Peter Flore. La randul sau, Reinhard Mitschek, directorul executiv al Nabucco, a spus ca Nabucco a purtat negocieri cu partenerii Shah Deniz inca de la desemnarea in iunie 2012 a Nabucco Vest ca ruta central-europeana de transport.

Eforturi conjugate

In paralel cu eforurile partenerilor europeni din Nabucco, Azerbaidjan si Turcia au ratificat acordul TANAP, conducta care va asigura transportul gazelor azere catre Europa. Acest gazoduc va face legatura intre frontiera Turciei cu Azerbaidjan si granita Turciei cu Bulgaria. De aici, gazele sunt preluate prin conducta Nabucco Vest. Conducta Nabucco Vest va transporta gazele de origine caspica, de la frontiera turco-bulgara, prin Bulgaria, Romania si Ungaria catre Terminalul de gaze  centra-european din Baumgarten. Actionarii Nabucco sunt OMV (Austria), FGSZ (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia) si RWE (Germania). Nabucco Vest a fost selectata in luna iunie drept ruta central europeana de livrare a gazului din zacamantul de gaze Shah Deniz II din Azerbaidjan. Daca proiectul va fi realizat, Romania isi va diversifica sursele de aprovizionare cu gaze naturale si va scapa de dependenta de importurile din Rusia. Conducta de gaze va avea o lungime de 1.300 km, din care 470 kilometri pe teritoriul Romaniei. Proiectul are punctul de plecare in Bulgaria si urmeaza sa primeasca gazul azer via proiectul TANAP (Turcia – Azerbaidjan). Nabucco Vest este o conducta de gaze cu diametrul de 122 cm si o lungime de 1.300 km care traverseaza Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria, avand o capacitate tehnica de pana la 23 mmc. Circa 470 kilometri vor fi pe teritoriul Romaniei. Conducta de gaze va transporta gaze din apropierea granitei turco-bulgare prin Bulgaria, Romania si Ungaria in Austria, cu statii de preluare in fiecare tara de tranzit. Nabucco Vest reprezinta un concept revizuit al proiectului Nabucco.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *