Acordul scutului antiracheta, ratificat de Senatul Romaniei ca for decizional

de | dec. 6, 2011 | Orientul Mijlociu, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Senatul Romaniei a ratificat, marti, Acordul intre Romania si SUA privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al Statelor Unite in Romania. Votul a fost unanim pentru aprobarea Acordului, respectiv 90 de voturi „pentru”. Senatul este Camera Decizionala. Ultimul pas al procedurii legislative este promulgarea legii privind acordul de catre presedintele Basescu. Proiectul de lege […]

scut antiracheta 43221Senatul Romaniei a ratificat, marti, Acordul intre Romania si SUA privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al Statelor Unite in Romania. Votul a fost unanim pentru aprobarea Acordului, respectiv 90 de voturi „pentru”. Senatul este Camera Decizionala. Ultimul pas al procedurii legislative este promulgarea legii privind acordul de catre presedintele Basescu. Proiectul de lege privind ratificarea acordului intre Romania si Statele Unite privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al SUA in Romania a fost adoptat de catre deputati pe 15 noiembrie cu 261 de voturi pentru, patru contra si o abtinere. La sedinta in care a fost votat acest Acord a asistat si ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, adoptarea documentului fiind sustinuta in plen de ministrul de Externe, Teodor Baconschi. Baconschi i-a indemnat pe parlamentari sa voteze in favoarea proiectului de lege privind scutul antiracheta, explicand ca „acordul este primul instrument juridic negociat in intregime si incheiat de Statele Unite in cadrul noului concept privind apararea impotriva rachetelor balistice lansat de catre presedintele SUA in septembrie 2009”. „Valoarea acordului consta si din consacrarea, pentru prima oara intr-un document bilateral obligatoriu din punct de vedere juridic, a parteneriatului strategic romano-american. Amplasarea unor elemente ale sistemului antiracheta al SUA reprezinta o contributie foarte importanta la securitatea Romaniei, a SUA si a intregii Aliante”, a spus el.

Sub umbrela SUA

Potrivit lui Baconschi, „textul acordului contine referiri clare la parteneriatul strategic cu SUA, garantii clare privind conformitatea scutului cu normele internationale”. Baconschi a mentionat explicit garantarea scopului exclusiv defensiv al scutului antiracheta. El le-a reamintit senatorilor ca, potrivit articolului 3(4) al acordului, SUA se angajeaza ferm sa apere Romania impotriva unui atac cu racheta sau a unei amenintari. Totodata, Baconschi a amintit ca prevederile scutului vizeaza „neafectarea jurisdictiei si suveranitatii” Romaniei, precum si obligatia fortelor SUA de a respecta legislatia romana. „Raspunderea juridica privind scutul exclude responsabilitatea Romaniei pentru eventuale prejudicii produse in afara teritoriului sau”, a mai spus Baconschi, amintind de asemenea ca acordul prevede ca toate costurile revin SUA. Pe 19 octombrie, membrii Executivului au aprobat proiectul de lege privind ratificarea acordului cu SUA pentru instalarea sistemului antiracheta pe teritoriul Romaniei si l-au transmis Parlamentului cu solicitarea ca votul pe proiect sa se dea in regim de urgenta. Acordul privind scutul antiracheta a fost semnat la 13 septembrie la Washington de catre ministrul roman de externe, Teodor Baconschi, si secretarul de stat american Hillary Clinton.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *