Acordul de Asociere UE-Ucraina a intrat în vigoare la 1 septembrie

, , ,
 

Acordul de Asociere dintre UE și Ucraina, inclusiv crearea unui zone de liber schimb, a intrat în vigoare vineri, la data de 1 septembrie. Documentul a fost semnat în două faze în 2014, dar procesul de ratificare a fost finalizat în iunie 2017. Negocierile pentru un acord de acest tip între Ucraina și UE, care să înlocuiască actualul Acord de Parteneriat și Cooperare, au fost lansate în martie 2007 (în 2008, părțile au căzut de acord asupra numelui viitorului acord – Acordul de Asociere). Pe 11 noiembrie 2011, Bruxellesul a găzduit ultima rundă de negocieri (cea de-a 21 -n.r.) pe Acordul de Asociere, atunci când s-a căzut de acord pe toate condițiile din acest document.

Capitolele politice din Acordul de Asociere UE-Ucraina au fost semnate în cadrul unui summit ce a avut loc pe 21 martie 2014. Astfel că pe 27 iunie 2014, președintele ucrainean Petro Poroșenko a avut o întâlnire cu șefii de stat și guverne a tuturor celor 28 de țări membre ale UE la Consiliul European și a fost semnată partea economică a Acordului. Pe 26 septembrie, Parlamentele UE și Rada Supremă de la Kiev au ratificat simultan acest document.

Acordul de Asociere UE-Ucraina are peste 1.000 de pagini și este alcătuir din preambul, 7 capitole, 43 de anexe și trei protocoale.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.