Acord transfrontalier intre Bucuresti si Chisinau

, , , ,
 

harto ro

Ministrul de externe Teodor Baconschi si premierul R. Moldova Vlad Filat au semnat luni, la sediul MAE,Tratatul bilateral privind regimul frontierei de stat, colaborarea si asistenta mutuala in problemele de frontiera, document menit sa puna capat speculatiilor privind ambitiile unioniste ale Romaniei, zvonuri lansate de comunistii condusi de Vladimir Voronin.
Semnarea s-a produs in contextul in care Romania va intra in spatiul Schengen sI pentru a oferi credibilitate aliantei politice pro-europene de la Chisinau care se pregateste de alegeri parlamentare in data de 28 noiembrie. Cu toate acestea, semnarea Tratatului privind regimul frontierei de stat dintre Romania si R. Moldova nu este similara cu semnarea Tratatul de baza cu privire la frontiera, aceasta confuzie fiind risipita de presedintele Traian Basescu intr-o emisiune difuzata recent la TVR. “Ne dorim ca R. Moldova sa urmeze acest curs, european, si ne dorim ca aceasta frontiera sa se estompeze treptat cand toate conditiile vor fi indeplinite si sa devina frontiera interna a UE”, a declarat Baconschi la semnarea documentului impreuna cu premierul de peste Prut, Vlad Filat, informeaza Hotnews.

Diferentiere esentiala

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a salutat, luni dimineata, in discursul rostit la Summit-ul Dunarii, semnarea, in cursul zilei, a acordului privind frontiera Romaniei cu Republica Moldova. Autoritatile romane nu informasera anterior in legatura cu evenimentul.
“Salut cu mare caldura semnarea, azi (luni – n.r.), a Tratatului de frontiera dintre Romania si Republica Moldova. Este un excelent exemplu al lucrurilor care pot fi realizate atunci cand exista un interes reciproc”, a spus Barroso, in contextul in care discuta despre initiativele regionale. La jumatatea lunii octombrie, in cadrul unei emisiuni televizate, presedintele Traian Basescu a declarat ca Romania ar putea semna un acord privind regimul de frontiera cu Republica Moldova, “pentru a le lua comunistilor argumentul precum ca Romania vrea sa acapareze R. Moldova”. Presedintele Romaniei a aratat ca acest demers ar putea fi facut de Romania pentru a crea o sansa in plus Aliantei pentru Integrare Europeana in raport cu comunistii, aratand cetatenilor din Republica Moldova ca ei au fost capabili sa negocieze cu Romania un astfel de acord. Precizam ca la aceeasi emisiune, Basescu a mentionat ca Romania nu va semna niciodata cu Moldova Tratatul de baza cu privire la frontiera, dar recunoaste suveranitatea ei, obtinuta dupa destramarea URSS. Acest document completeaza un pachet ce contine deja alte 11 documente, printre care acordul privind micul trafic la frontiera, fapt ce demonstreaza ca Romania si R. Moldova pot colabora cu rezultate concrete.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *