Accidentul aviatic de la Smolensk declanseaza un razboi al declaratiilor intre rusi si polonezi

, , ,
 

smolensk-plane-crash-russian-soldier
Cauzele accidentului aviatic de la Smolensk in urma caruia fostul presedinte polonez Lech Kaczynki si-a pierdut anul trecut viata, par sa nu fie similare in urma anchetelor separatele ale Poloniei si Rusiei. Cu toate aceastea, Guvernul rus a ordonat inchiderea anchetei Comitetului interguvernamental al aviatiei pe tema accidentului aviatic din Smolensk, relateaza RIA Novosti, citata de Karadeniz Press. “Activitatea comisiei tehnice a MAK s-a incheiat, la fel si ancheta asupra circumstantelor accidentului din Smolensk”, spune un document datat 13 ianuarie. Prabusirea avionului prezidential polonez la Smolensk a fost provocata de refuzul pilotilor de a se indrepa spre un alt aerodrom, a anuntat saptamana trecuta sefa Comitetului de aviatie din Rusia, prezentand raportul final al anchetei. “Pilotii au primit mai multe mesaje despre conditiile meteo proaste de pe aerodrom. Informatiile au fost furnizate de controlorii aerieni belarusi, de catre cei din Smolensk si de catre echipajul unui avion polonez Iakolev Iak-40 care aterizase mai devreme pe aeroportul din Smolensk. Totusi, echipajul avionului polonez a decis sa nu indrepte aeronava spre alt aeroport”, a spus ea. Echipajul si-a asumat riscuri nejustificate, a subliniat Tatian Anodina. “Seful echipajului avea ca obiectiv aterizarea cu orice pret”, a subliniat ea. Potrivit acesteia, prezenta comandantului fortelor aeriene poloneze, Andrzej Blasik, la bordul avionului a exercitat o presiune psihologica asupra pilotilor.

Polonia acuza

Nu de aceeasi parere sunt si anchetatorii polonezi. Conform rezultatelor acestora, controlorii rusi de la aerodromul din Smolensk, unde avionul presedintelui polonez Lech Kaczynski s-a prabusit in aprilie, au indus in eroare pilotii in legatura cu pozitia aeronavei, a anuntat, marti, la Varsovia comisia poloneza de ancheta, citata agentiile internationale de presa. Cu cateva minute inainte de aterizare, cand avionul polonez se afla de fapt “mai sus de 130 de metri si deviase cu 80 de metri de la axa pistei (…) controlorii rusi au declarat ca pozitia acestuia este corecta, in loc sa someze pilotii sa rectifice cursul”, a declarat un oficial din cadrul comisiei.
Accidentul aviatic din Smolensk, din aprilie, s-a soldat cu moartea a 96 de persoane – membrii elitei politice si militare a Poloniei.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *