Abhazia și Oseția de Sud, răvașe georgiene către Kremlin

de | aug. 8, 2021 | GEORGIA | 0 comentarii

Președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, a cerut Rusiei să-și revoce decizia din 2008 privind recunoașterea independenței regiunilor separatiste georgiene Osetia de Sud și Abhazia. Demersul a fost făcut cu ocazia împlinirii la 8 august a 13 ani de la conflictul ruso-georgian, în urma căruia Moscova a recunoscut cele două republici autoproclamate. Rusia „trebuie să dea dovadă […]
Abhazia și Oseția de Sud, susținute ferm de Federația Rusă
Abhazia și Oseția de Sud, susținute ferm de Federația Rusă

Abhazia și Oseția de Sud, susținute ferm de Federația Rusă

Președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, a cerut Rusiei să-și revoce decizia din 2008 privind recunoașterea independenței regiunilor separatiste georgiene Osetia de Sud și Abhazia. Demersul a fost făcut cu ocazia împlinirii la 8 august a 13 ani de la conflictul ruso-georgian, în urma căruia Moscova a recunoscut cele două republici autoproclamate.

Rusia „trebuie să dea dovadă de voință politică și să avanseze spre dezescaladare, prin revocarea recunoașterii” independenței celor două regiuni separatiste, a subliniat Zurabișvili într-un interviu acordat postului de televiziune Imedi.

Condiții georgiene

Președinta Georgiei a cerut de asemenea Moscovei să respecte acordul semnat atunci de președinții rus și francez de la acea vreme, Dmitri Medvedev, respectiv Nicolas Sarkozy, care prevedea retragerea trupelor rusești din Osetia de Sud și Abhazia, unde Moscova are acum baze militare.

Zurabișvili a explicat că, dacă Rusia îndeplinește aceste condiții, atunci va fi posibil „să trecem la o nouă fază de cooperare, să începem dialogul”. „Astăzi este o zi de doliu, dar și de speranță. Credem că Georgia se va reîntregi în cele din urmă”, a subliniat ea.

Premierul Irakli Garibașvili, alte oficialități, între care și reprezentanți ai opoziției au participat duminică la ceremonia de depunere a coroanelor de flori la mormintele celor căzuți în războiul de cinci zile (8-12 august 2008) la un cimitir din Tbilisi.

„20% din teritoriul Georgiei este ocupat în prezent de Rusia. Pentru a obține ‘dezocuparea’ trebuie să muncim 24 de ore din 24. Cu ajutorul comunității internaționale, vom reuși”, s-a declarat încrezător premierul georgian.

Tbilisi, care a rupt relațiile diplomatice cu Moscova, nu recunoaște independența celor două regiuni separatiste și consideră trupele rusești de pe teritoriul acestora drept forțe de ocupație.

Recunoaștere parțială

Kremlinul a recunoscut independența ambelor regiuni georgiene la 26 august 2008, la două săptămâni de la semnarea acordului destinat să pună capăt conflictului scurt din Osetia de Sud, care s-a încheiat cu o înfrângere dură pentru Georgia.

Liderii ruși au apărat în permanență decizia de a trimite trupe în Republica Osetia de Sud în apărarea populației locale, dintre care majoritatea deține cetățenie rusă.

Ulterior intrevenției în Oseția de Sud, Federația Rusă și Abhazia au lansat o ofensivă militară împotriva vestului Georgiei, ocupând regiuni strategice, inclusiv valea Kodori.

Până în prezent, independența Osetiei de Sud și a Abhaziei, cu excepția Rusiei, a fost recunoscută doar de Venezuela, Nicaragua, Nauru și Siria, dar nu și de majoritatea comunității internaționale. (K.P.)

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *