Abhazia, gata sa apere Kremlinul

, , ,
 

Armata abhaza, pregatita pentru apararea Rusiei

Armata abhaza, pregatita pentru apararea Federatiei Ruse

Federatia Rusa si Republica Abhazia au semnat un acord care permite Moscovei mentinerea unei baze militare terestre pe teritoriul regiunii separatiste, care si-a declarat in mod unilateral independenta in urma unui sangeros razboi civil, relateaza mass-media locala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Baza militara se va afla in apropierea portulului Gudauta, la mica departare de capitala Suhumi, gazduind in prezent 1700 de militari rusi. Acordul va fi valabil timp de 49 de ani, dupa care va fi prelungit automat. Concomitent, Duma de Stat (n.r.-camera inferioara a parlamentului rus), a adoptat o declaratie de comemorare a doua secole de „patronaj rusesc” in Abhazia, care subliniaza ca rusii si abhazii sunt „unul si acelasi popor”. Reamintim ca dupa interventia in forta a armatei ruse in Abhazia si Osetia de Sud, ambele regiuni au fost recunoscute ca state independente doar de autoritatile din Federatia Rusa, Venezuela, Nicaragua si Republica Nauru.
Ceremonia semnarii acordului privind baza militara rusa a avut loc la Kremlin in prezenta presedintelui rus Dmitri Medvedev si a omologului sau abhaz Serghei Bagapsh, care a obtinut recent al doilea mandat, in urma unui controversat scrutin. Surse militare ruse, citate de mass-media, au declarat ca noul acord va permite Rusiei sa modernizeze si sa extinda infrastructura bazei, care este deja folosita de corpul expeditionar rus desfasurat in regiune. Totodata, noul tratat militar vor permite regimurilor de la Moscova si Sukhumi sa infiinteze unitati militare mixte ruso-abhaze, inclusiv de graniceri, forte speciale, batalioane de mentinere a pacii si detasamente maritime, partea rusa alocand deja, in bugetul pentru 2010, sumele necesare.
Parafarea acordului a fost salutata de catre presedintele rus Medvedev, care a declarat ca documentele semnate vor duce la dezvoltarea cooperarii cu Abhazia si corespund „obligatiilor internationale” ale Rusiei. „Lucrul cel mai important este ca intelegerea permite dezvoltarea pasnica a Abhaziei ca stat independent” a adaugat Medvedev. La randul sau, liderul regimului abhaz, Serghei Bagapsh, a multumit Federatiei Ruse in numele compatriotilor sai si a subliniat ca la Kremlin se afla printre prieteni, reprezentand un stat recunoscut in fata unor oameni care inteleg perfect situatia tarii sale. Totodata, inaintea ceremoniei, adjunctul ministrului abhaz al apararii, Garri Kupalba, seful serviciilor militare de informatii abhaze, a declarat ca atunci cand baza va lucra la capacitate maxima, aceasta va adaposti peste 3000 de militari rusi, inclusiv unitati ale Serviciului Federal rus de Securitate (FSB), detasamente ale fortelor speciale, precum si echipajele care vor deservi escadra navala rusa desfasurata in Abhazia.

Raspuns georgian

Intr-un interviu acordat serviciului georgian al Europei Libere, ministrul georgian al reintegrarii Temur Iakobashvili a calificat acordul semnat la Kremlin drept ilegal. Ministrul georgian a spus ca intelegerea ruso-abhaza violeaza acordul de incetare a focului negociat de presedintele francez Nicolas Sarkozy si semnat de presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev. El a mai spus ca intelegerea incalca normele internationale si este o incercare de a prelungi sub orice forma posibila ocupatia militara rusa a Abhaziei si Osetiei de Sud, impotriva vointei Georgiei. Conform declaratiilor oficialilor georgieni, citati de mass-media internationala, dominatia rusa in Abhazia este „totala”, in regiune aflandu-se aproximativ 5000 de militari rusi din unitati terestre, aeriene, navale, precum si subunitati ale FSB. Totodata, autoritatile ruse construiesc o importanta baza navala in partea de nord a coastei pontice a Abhaziei, si au controlul total asupra granitelor, aeroporturilor si sistemului de cai ferate al regiunii separatiste. Potrivit sursei citate, mediul de afaceri din regiune este dominat de Federatia Rusa, iar majoritatea cetatenilor abhazi dispun de pasapoarte Federatiei Ruse, limba rusa si rubla Federatiei Ruse avand statut oficial in Republica Abhazia.

Mandat cu repetitie

Saptamana trecuta, a avut loc in Abhazia ceremonia de inaugurare a noului mandat prezidential al liderului separatist Serghei Bagaps. Surse diplomatice abhaze, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS, au declarat ca acesta a fost reales in postul de presedinte al Republicii Abhazia pentru a doua oara in urma scrutinului electoral din 12 decembrie 2009, contestat de comunitatea internationala si regimul de la Tbilisi. Bagaps a subliniat ca baza politicii interne si externe a Republicii Abhazia va fi principiul unui echilibru rational. „Ne vom baza pe propriile forte, patrimoniul bogat al poporului si cooperarea constructiva cu partenerii externi”, a subliniat el. Reamintim ca Serghei Bagaps s-a bucurat, in timpul campaniei electorale, de sprijinul deschis al premierului rus, Vladimir Putin, si al presedintelui Federatiei Ruse, Dmitri Medvedev, care l-a felicitat pe liderul abhaz cu aceasta ocazie si a promis intensificarea sprijinului economic acordat autoritatilor abhaze pentru refacerea regiunii separatiste de pe tarmul Marii Negre.

Baze permanente

Reamintim ca ministerul rus al Apararii si structurile omoloage din Republica Abhazia si Republica Osetia de Sud au semnat recent, la Moscova, un acord de cooperare pe 49 de ani vizand mentinerea de baze militare rusesti in cele doua teritorii separatiste. “Potrivit termenilor acordului, Federatiei Ruse i se acorda posibilitatea de a crea, utiliza si perfectiona infrastructuri si baze militare pe teritoriile abhaz si sud-osetin, precum si de a crea forte armate comune, in timp de pace, ca si de razboi”, a indicat purtatorul de cuvant Aleksei Kuznetov. Acordul a fost semnat de ministrul rus Anatoli Serdiukov si de responsabilii abhaz Merab Kismaria si sud-osetin Iuri Tanaiev. Bazele militare ruse pe teritoriul abhaz vor fi instalate la Gudauta si Oceamcira, iar cea din Osetia de Sud la Thinvali, urmand ca in fiecare din cele doua republici sa fie desfasurati aproximativ 1.700 de militari din unitati de elita ale armatei si flotei militare ruse.

Escaladare militara

Rusia isi va consolida capacitatile de aparare mobilizate in “regiunea sudica” a tarii, inclusiv flota Marii Negre, a declarat, intr-un interviu aparut in publicatiile militare rusesti, generalul Vladimir Popovkin, ministru adjunct al Apararii, insarcinat cu inarmarea. Generalul rus, considerat un apropiat al Kremlinului, a afirmat ca, dupa o analiza amanuntita a “rezultatului conflictului din Osetia de Sud”, Ministerul Apararii a propus o serie de masuri pentru cresterea numarului de miltiari in regiunea de sud a tarii, precum si a flotei Marii Negre. El a spus ca fortele terestre vor fi dotate cu sisteme noi de lansare multipla de rachete si echipamente de recunoastere, in timp ce proviziile de arme si echipament militar vor creste la nivel general.
Popovkin a precizat ca unitatile navale din Flota rusa a Marii Negre vor fi dotate cu noi submarine electrice diesel Lada Project 677, versiuni modernizate de submarine de clasa Varsavianka, sisteme mobile de rachete de coasta Bal-U, precum si un numar de nave capitale. El a reiterat angajamentul partii ruse de a sprijini Republica Abhazia in dezvoltarea unei „flote eficace” pentru combaterea „pirateriei georgiene”, subliniind ca marina abhaza va fi dotata cu noi nave de patrulare pentru protejarea coastei si a liniilor de comunicatie maritima.

Consolidare navala

Vicepresedintele parlamentului georgian Paata Davitaia a declarat ca aparitia navelor militare rusesti in Marea Neagra, in zona Abhaziei, este o “incalcare a acordului Medvedev-Sarkozy”, prin care s-a pus capat conflictului militar dintre Georgia si Rusia in vara anului 2008, relateaza mass-media rusa, citata de KARADENIZ-PRESS. “Odata cu aparitia vedetelor rapide, dotate cu echipamente destinate retinerii navelor care tranziteaza zona, agresiunea impotriva Georgiei continua. Rusia incearca practic sa blocheze portul Poti”, se arata intr-un comunicat al serviciului de presa al Parlamentului georgian. “Vom face un apel, in special, catre partenerii nostri din SUA si tarile NATO sa trimita neintarziat nave de patrulare in Marea Neagra, in eventualitatea dejucarii unor posibile provocari” a mai declarat vicepresedintele legislativului georgian intr-o conferinta de presa sustinuta la Tbilisi.
Declaratiile dure ale oficialilor georgieni vin pe fondul desfasurarii in Abhazia a doua vedete maritime rusesti, model “Sobol” si “Mangusta“, care potrivit declaratiilor sefului adjunct al Directiei pentru controlul frontierei a FSB din Abhazia, Vladimir Frolov, vor patrula in dreptul coastelor Abhaziei in Marea Neagra. Vedetele ruse isi vor avea baza in portul abhaz Oceamcira, unde Rusia a inceput amenajarea unei baze navale, iar sarcina lor directa este de a “asigura protectia frontierei maritime a Abhaziei“, noteaza RIA Novosti. Surse diplomatice abhaze au declarat in exclusivitate pentru agentia KARADENIZ-PRESS ca cele doua nave militare vor fi donate Abhaziei dupa incheierea stagiului de pregatire a echipajelor de catre specialisti rusi. Sursele citate au mai declarat ca flota militara abhaza va fi intarita si prin alte donatii de tehnica materiala, inclusiv de la flota militara rusa a Marii Negre, stationata in portul Sevastopol. Conform surselor citate, partea rusa va sprijini refacerea infrastructurii militare navale abhaze, inclusiv porturile militare Suhumi, Oceamira si Pitsunda, urmand ca in perioada 2010-2014, cel putin trei vedete maritime si alte nave auxiliare sa intre in dotarea flotei militare abhaze. Totodata, partea rusa si-a luat angajamentul sa pregateasca personalul naval necesar republicii caucaziene.
La randul sau seful diplomatiei georgiene Grigol Vasadze a declarat ca “Moscova a trecut la realizarea intentiilor sale adevarate”. “Rusia isi sporeste potentialul militar in teritoriile ocupate, incalcand inca o data in mod flagrant principiile general recunoscute si normele dreptului international, precum si propriile obligatii internationale”, a denuntat ministrul georgian, citat de mass-media, trimiterea celor trei vedete in apele teritoriale georgiene.
Tbilisi a calificat aceste actiuni ale Rusiei ca “acte de piraterie, in scopul de a intari prezenta militara in teritoriile ocupate ale unui stat suveran”. “Desfasurarea vedetelor de frontiera in portul Ociamcira sporeste si mai mult riscul unor provocari militare din partea Rusiei fata de Georgia. Aceste actiuni reprezinta o amenintare la adresa pacii si stabilitatii nu numai in Caucazul de Sud, dar si in regiunea Marii Negre pe ansamblu si a tarilor invecinate”, se subliniaza intr-un comunicat al diplomatiei georgiene, citat de agentiile internationale de presa.

Escorta rusa

Nave ale pazei de coasta ruse si vase ale Flotei ruse la Marea Neagra vor escorta in apele neutre cargourile care se vor deplasa catre portul Suhumi, capitala Abhaziei, au anuntat anterior oficiali militari rusi, citati de Interfax. „Nave si vedete ale pazei de coasta ruse, precum si vase ale Flotei ruse la Marea Neagra, vor avea ca sarcina asigurarea securitatii navigatiei in apropiere de coastele abhaze”, a declarat sursa citata. Totodata, serviciul rus de frontiera a anuntat ca Rusia va retine navele care patrund fara permisiune in apele teritoriale ale republicii  Abhazia. „Daca va exista o violare a frontierei vom actiona in conformitate cu legea… Vom recurge la arestarea navelor”, a declarat adjunctul sefului serviciului rus de frontiera, Viktor Trufanov. “Vom face totul pentru a asigura securitatea statului rus, securitatea statului abhaz”, a precizat el, citat de mass-media.
Anterior, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, declara, in cadrul unei intalniri cu presedintele abhaz Serghei Bagaps, ca este necesara punerea la punct a unei cooperari care sa permita escortarea cargourilor care se deplaseaza la Suhumi pentru a impiedica orice provocare georgiana.
Actiunile rusesti vin dupa ce fortele navale georgiene au retinut mai multe nave care se indreptau catre porturile abhaze. Astfel, la sfarsitul lunii august 2009, o nava sub pavilion panamez, care transporta petrol din Turcia destinat Abhaziei, a fost oprita de autoritatile georgiene in virtutea legii care interzice activitatile economice in teritoriile secesioniste Abhazia si Osetia de Sud fara consimtamantul autoritatilor de la Tbilisi. Capitanul turc al acestei nave a fost condamnat luni la 24 de ani inchisoare pentru “contrabanda si incalcarea legislatiei georgiene referitoare la teritoriile ocupate”.

Kremlinul avertizeaza

„Numeroasele cazuri de confiscare a navelor comerciale de catre autoritatile georgiene”, in apropiere de coastele Abhaziei, “incalca grosolan Conventia din 1982 cu privire la dreptul maritim si sunt un act de aplicare arbitrara a dreptului international”, a declarat anterior purtatorul de cuvant al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Andrei Nesterenko. “Este o tentativa de blocada maritima asupra coastei abhaze, ce risca sa duca la o agravare a situatiei militaro-politice in regiune si la grave incidente armate”, a mai spus Nesterenko. “Dupa agresiunea de anul trecut impotriva Osetiei de Sud, guvernul georgian nu a renuntat la proiectele sale militariste pentru a-si rezolva cu forta problemele teritoriale”, a adaugat Nesterenko, citat de agentiile internationale de presa.
La randul sau, presedintele regiunii separatiste Abhazia, Serghei Bagaps, a ordonat marinei militare abhaze sa distruga navele georgiene care intra in apele teritoriale abhaze, ca raspuns la un “act de piraterie” al autoritatilor din Tbilisi. “Le-am ordonat fortelor militare maritime sa distruga navele georgiene care incalca spatiul maritim al Abhaziei. Aceasta masura se explica prin actele de piraterie comise de partea georgiana”, a spus Bagaps, aflat in plina campanie electorala. Anterior, Abhazia a incercat implementarea unor masuri menite sa protejeze navele comerciale, majoritar turcesti, care se indreapta catre porturile abhaze, fara insa a putea stopa arestarea acestora de catre fortele georgiene.

1 răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *