Abbas refuza reluarea discutiilor cu Israelul

de | nov. 23, 2010 | Alte regiuni, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Liderul palestinian, Mahmoud Abbas, refuza reluarea convorbirilor de pace cu israelienii, daca acestia nu pun capat constructiilor in Ierusalimul de Est. Reactia lui Abbas vine dupa ce SUA au propus un nou plan pentru reluarea negocierilor, prin care ofera Israelului stimulente pentru a suspenda constructiile, insa numai in Cisiordania.

Liderul palestinian Mahmoud Abbas conditioneaza reluarea negocierilor cu Israelul

Liderul palestinian Mahmoud Abbas conditioneaza reluarea negocierilor cu Israelul

Liderul palestinian, Mahmoud Abbas, refuza reluarea convorbirilor de pace cu israelienii, daca acestia nu pun capat constructiilor in Ierusalimul de Est. Reactia lui Abbas vine dupa ce SUA au propus un nou plan pentru reluarea negocierilor, prin care ofera Israelului stimulente pentru a suspenda constructiile, insa numai in Cisiordania. Palestinienii nu vor reveni la masa tratativelor atat timp cat Israelul nu se angajeaza sa opreasca constructiile si in Ierusalimul de Est. Aceasta este pozitia exprimata recent de presedintele Mahmoud Abbas, dupa consultarile pe care le-a avut la Cairo cu presedintele Egiptului, Hosni Mubarak, si seful serviciilor egiptene de informatii, generalul Omar Suleiman. Conducerea de la Ramallah solicita Israelului oprirea completa a lucrarilor.
Adresandu-se ziaristilor, Mahmoud Abbas a declarat ca palestinienii nu au primit nicio solicitare oficiala din partea SUA pentru reluarea tratativelor directe. Anterior, presedintele palestinian a declarat la Aman cotidianului „Asharq Al-Awsat” ca respinge legatura dintre inghetarea constructiilor pe o perioada de 90 de zile si un acord intre SUA si Israel in valoare de trei miliarde de dolari. La Ierusalim, mii de locuitori din asezarile evreiesti au demonstrat duminica impotriva unui eventual nou moratoriu pentru inghetarea constructiilor in Cisiordania.

Pace veritabila

La sfarsitul lunii octombrie, Egiptul a anuntat ca incearca sa medieze o reluare a convorbirilor directe dintre israelieni si palestinieni, emisarii egipteni purtand discutii la Ramallah cu liderul palestinian Mahmoud Abbas. „Tratativele directe, dintre israelieni si palestinieni, raman blocate, atata timp cat guvernul de la Ierusalim nu opreste constructiile in teritoriile indicate pentru viitorul stat palestinian”, reafirma conducerea palestiniana de la Ramallah. Egiptul incearca sa medieze o reluare a convorbirilor directe, in timp ce presedintele palestinian Mahmoud Abbas si premierul israelian si Benjamin Netanyahu comunica, de cateva saptamani, prin intermediul declaratiilor de presa.
„Tratativele directe reprezinta singura cale pentru a se ajunge la o pace veritabila, raspunde premierul israelian Benjamin Netanyahu presedintelui palestinan Mahmoud Abbas, care ameninta ca va cere Organizatiei Natiunilor Unite sa recunoasca un stat palestinian cu frontiere la liniile de demarcatie din 1967- fara negocieri directe nu se va obtine nimic si orice tenativa de a ocoli tratativele, facand apel la instante internationale, nu va ajuta sa se avanseze in procesul de pace”.
Liderul palestinian de la Ramallah a declarat, dupa intrevederea cu ministrul egiptean de externe, Ahmed Aboul Gheit, si cu seful serviciilor secrete egiptene, generalul Omar Suleiman, ca pentru prima optiune sunt tratativele, altfel, se va examina posibilitatea solicitarii Organizatiei Natiunilor Unite sa recunoasca statul palestinian, transmite RRA. Cei doi emisari egipteni au fost la Ramallah pentru a discuta despre negocierile de pace si despre incheierea luptei pentru putere, dintre organizatiile palestiniene rivale, Fatah si Hamas, in conditiile in care de trei ani liderul de la Ramallah nu a mai pus piciorul in Gaza.

Zid pentru Gaza

Premierul Benjamin Netanyahu a anunţat recent că Israelul va ridica un zid de protecţie la graniţa cu Egiptul. Zidul, a cărui construcţie va începe in cateva săptămâni, este menit să împiedice traficanţii, teroriştii dar şi imigranţii africani să intre ilegal în Israel. „Construirea acestei bariere de protecţie este o decizie strategică menită să păstreze identitatea iudaică şi caracterul democratic al statului Israel”, a argumentat Netanyahu. Cei mai mulţi dintre refugiaţii care ajung în Israel sunt musulmani sau creştini.
Ridicarea zidului protector, a explicat şeful Guvernului israelian, nu înseamnă însă că ţara sa îşi închide porţile pentru imigranţi. Netanyahu a subliniat însă că Israelul nu poate accepta „să fie inundat de imigranţi ilegali”. Statisticile  arată că în primele zece luni ale anului, au ajuns în Israel aproape 11.000 de imigranţi africani ilegali, cu 300% mai mulţi ca anul trecut. Cei mai mulţi vin din Sudan, Eritreea şi Etiopia.

Indezirabili la Tel Aviv

„În medie, reţinem zilnic în zona de frontieră cam 20 de imigranţi străini”, a declarat pentru „TAZ” purtătorul de cuvânt al poliţiei israeliene, Micky Rosenfeld. Costurile barierei la frontieră se ridică la aproximativ 250 de milioane de euro.
Un reprezentant al Guvernului de la Cairo a declarat cotidianului german că Egiptul nu are nimic de obiectat în privinţa barierei, atâta vreme cât zidul este construit pe teritoriul israelian. Surse israeliene, citate de cotidianul egiptean „Al-Masry Al-Youm”,  susţin că Israelul reproşează Egiptului că nu acţionează suficient împotriva traficanţilor care merg spre Gaza. Oficiali de la Cairo au respins acuzaţiile amintind că autorităţile egiptene au împiedicat frecvent traficul cu arme şi muniţie destinate Fâşiei Gaza.

Oferta americana

SUA sunt pe cale sa faca orice pentru a reusi sa aseze la masa tratativelor pe israelieni si palestinieni. Ultima “oferta” a mediatorului SUA in acest conflict este oferirea catre Israelul a 20 de avioane multirol de ultima generatie in schimbul incetarii colonizarii din Cisiordania pret de 90 de zile, scrie Jerusalem Post, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Valoarea totala a aparatelor de zbor oferite de SUA este de trei miliarde de dolari. Pe langa partea materiala, SUA se ofera sa sprijine Israelul in ONU. In schimbul acestor foloase materiale si politice, Israelul trebuie sa suspende timp de 90 de zile colonizarea in Cisiordania inceputa dupa 26 septembrie, actiune menita sa revigoreze discutiilor de pace israelino-palestiniene. Oferta americanilor nu se va aplica pentru Ierusalimul de Est, mai scrie publicatia citata. In schimb, Washingtonul ofera Israelului 20 de avioane F35 in valoare de trei miliarde de dolari. Daca Israelul va accepta propunerea, atunci va fi necesara aprobarea Congresului pentru livrarea avioanelor. Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a intalnit cu secretarul de stat american Hillary Clinton saptamana trecuta, iar sambata premierul a prezentat propunerea Cabinetului. Aceste noi planuri sunt rodul discutiilor purtate, vineri, intre cei doi premieri, convorbiri care au durat sapte ore.

Negocieri reluate

Discutiile dintre Netanyahu si liderul palestinian Mahmoud Abbas au fost reluate la 2 septembrie la Washington, dar sunt pe punctul de a fi compromise din cauza reluarii colonizarii in Cisiordania. “Nu avem nucio informatie oficiala privind inghetarea procesului de colonizare in Cisiordania”, a reactionat purtatorul de cuvant al presedintiei palestiniene, Nabil Abu Rudeina. Pentru a relua discutiile cu Israelul, palestinienii cer oprirea totala a colonizarii in Cisiordania si in Ierusalimul de Est, unde vor sa fixeze capitala viitorului lor stat. Potrivit comentatorilor israelieni, partidul Likud (dreapta – n.r.) al lui Netanyahu, principalul pilon al coalitiei guvernamentale, ar trebui sa nu se opuna propunerii americane. Cu toate acestea, doi aliati puternici ai lui Netanyahu, intre care ministrul de Externe, ultranationalistul Avigdor Lieberman, si cel de Interne, Elie Yishai, liderul partidului religios Shass, sunt ostili, cel putin public, unei alte suspendari a procesului de colonizare. Intr-un raport publicat duminica, organizatia neguvernamentala israeliana Pacea Acum a mentionat o accelerare a colonizarii evreiesti, pentru recuperarea celor sase saptamani de intarziere acumulate in perioada moratoriului. Colonistii au inceput constructia a 1.649 de locuinte si au sapat fundatii pentru alte 1.126 incepand din 26 septembrie, potrivit organizatiei.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *