Abbas cere ajutorul UE pentru aderarea Palestinei la ONU

de | dec. 15, 2011 | Orientul Mijlociu, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a declarat miercuri, la Bruxelles, că speră ca Uniunea Europeană să sprijine cererea de aderare a Palestinei la ONU.

Palestina ONUPreşedintele palestinian Mahmoud Abbas a declarat miercuri, la Bruxelles, că speră ca Uniunea Europeană să sprijine cererea de aderare a Palestinei la ONU.
Marţi „am arborat drapelul palestinian la UNESCO şi îi mulţumesc preşedintelui (UE, Herman Van Rompuy) pentru sprijin”, a afirmat Mahmoud Abbas, în cadrul unei întrevederi cu Van Rompuy. „Sper că va veni şi ziua cînd vom arbora drapelul Palestinei la ONU, cu sprijinul Uniunii Europene”, a adăugat preşedintele palestinian.
Acest sprijin este departe însă de a fi obţinut. Uniunea Europeană s-a arătat deja divizată cu privire la problema recunoaşterii unui stat palestinian în timpul votului de la UNESCO: unsprezece ţări din UE au votat pentru (Austria, Franţa, Belgia, Malta, Cipru, Finlanda, Grecia, Irlanda, Luxemburg, Slovenia şi Spania); unsprezece s-au abţinut (Bulgaria, Danemarca, Estonia, Italia, Ungaria, Letonia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia şi Marea Britanie), iar cinci au votat împotrivă (Germania, Cehia, Lituania, Suedia şi Olanda).
Drapelul palestinian a fost arborat marţi, pentru prima dată în istoria UNESCO, la sediul asociaţiei internaţionale din Paris, în cadrul căreia palestinienii au obţinut la 31 octombrie statutul de membru cu drepturi depline. La ceremonie, la care a fost intonat imnul palestinian, au fost prezenţi preşedintele palestinian Mahmud Abbas şi ministrul său de externe Riad al-Maliki.
Potrivit analiştilor politici, evenimentul de marţi marchează un important succes diplomtic al palestinienilor pe calea recunoaşterii internaţionale a propriului lor stat. Atitudinea UNESCO a provocat indignare în Israel şi la Washington, care susţin că înfiinţarea unui stat palestinian poate fi doar o consecinţă a semnării unui acord de pace israeliano-palestinian. Drept urmare, SUA au suspendat finanţarea UNESCO, potrivit unei legi interne care interzice subvenţionarea unei agenţii ONU care recunoaşte statul Palestina

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *