A fost sau n-a fost? Preludiul Greceanii, Dodon si AIE

de | nov. 11, 2011 | R. Moldova, România, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

A fost sau n-a fost? Titlul filmului lui Porumboiu ar putea ilustra perfect întâlnirea dintre AIE şi Igor Dodon, în calitate de şef al dezertorilor PCRM. În principiu, un preludiu. Toţi au fost de acord că au opinii diferite şi candidaţi diferiţi la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova.

puzzle moldovaA fost sau n-a fost? Titlul filmului lui Porumboiu ar putea ilustra perfect întâlnirea dintre AIE şi Igor Dodon, în calitate de şef al dezertorilor PCRM. În principiu, un preludiu. Toţi au fost de acord că au opinii diferite şi candidaţi diferiţi la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Mică, tăioasă şi lipsită de savoare, ca iarba din tundra siberiană, Zinaida Grecianîi spune că are pregătirea psihologică şi morală de a ocupa funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Marian Lupu, oricât păr şi-ar schimba, de nărav, oricum, nu se poate lăsa. Şi, chiar dacă nu o recunoaşte, greu îi este să renunţe la o funcţie aducătoare de mari beneficii. Vlad Filat, ca de obicei, preferă să îşi aşeze turul în bărci, chiar prea multe bărci, după cum o spune şi o veche vorbă din bătrâni. Iar cartea extremă a europenismului merge mai mult pentru ochii delegaţiilor de la Bruxelles, nu pentru cetăţenii care aşteaptă stabilitate şi prosperitate. În calitate de om responsabil cu vorbele de duh, dar şi cu păstrarea sentimentului de apartenenţă la familia românismului, Mihai Ghimpu nu se lasă mai prejos, respingând candidatura Zinaidei. Dar şi el priveşte cu jind funcţiile ce revin din actualul algoritm politic de la Chişinău, din ce în ce mai tulbure. Oricum, interesantă este poziţia adoptată de România. Oricât ar încerca ambasadorul Marius Lazurcă să dea de înţeles că a fost interpretat greşit, este clar că, de la Bucureşti, o eventuală alegere a Zinaidei Greceanîi nu are cum să fie privită cu ochi buni. Iar motive sunt cu duiumul. Chiar dacă nişte Schuebeli ai UE, ameţiţi de cine ştie ce frumuseţi sau licori de la Chişinău, s-au scăpat la declaraţii nefericite.

Declaraţiile liderilor AIE şi ale lui Dodon

Că a fost sau nu a fost, să vedem totuţi ce au declarat, potrivit Publika, liderii AIE, după şedinta de consiliu:

Igor Dodon: Sunt mai optimist în ceea ce ţine de depăşirea crizei din Republica Moldova. Noi ne-am expus opţiunea noastră de a înainta un candidat apolitic. Am propus să fie discutată candidatura Zinaidei Greceanîi. Liderii AIE au spus că ei vin cu candidatura lor bine cunoscută, Marian Lupu. Alte opţiuni astazi nu au fost discutate. Suntem gata de dialog cu toate formaţiunile din Parlament.

Mihai Ghimpu: Igor Dodon ar fi bine să contribuie la depăşirea crizei constituţionale. El trebuie să mediteze foarte bine. PL nu votează pentru Greceanîi. Îmi pare rău, dar şi Zinaida Greceanîi trebuie să mediteze, în ce joc este implicată. Ca fost prim-ministru, ea trebuie să contribuie la depăşirea crizei, ea ştie în ce stare a lăsat această ţară. Trebuie de meditat.

Marian Lupu: Dialogul va continua. Discuţia a fost una bună, parţile şi-au prezentat ofertele. Indiferent cine va fi acea candidatură de compromis, aceasta uremează să se înregistreze având 61 de semnături. În cadrul alegerii şefului statului contează rezultatul. Ambele părţi pot da dovadă de suficientă flexibilitate. Candidatura Zinaidei Greceanîi este examinată. Invitaţia pentru PCRM rămâne a fi valabilă şi în continuare, uşa este deschisă.

Vlad Filat: Nu am ajuns încă să fim în negocieri. Acum suntem în discuţii având acest număr de 61 de voturi. PLDM va face tot posibilul ca preşedintele să fie ales. Pâna luni, candidatul sau candidaţii trebuie să fie înregistraţi pentru alegerea şefului statului. În caz contrar Republica Moldova va trebui să se pregătească pentru alegeri anticipate, ceea ce nu este de dorit. Orice candidatură trebuie discutată şi dacă întruneşte numărul necesar de voturi urmează să fie înregistrată. Hazardul unora de a arunca ţara în alegeri anticipate pune multiple semne de întrebare. PLDM va vota pentru candidatul care va întruni cele 61 de voturi. PCRM încă nu a răspuns invitaţiei la dialog din partea AIE. Să nu discut niciodată cu Voronin ar însemna să ţinem ţara în stagnare. Nu au fost expuse solicitări privind anumite funcţii. Noi nu am ajuns să ne târguim cu funcţiile. Dacă acesta este obiectivul cuiva, să vină, să spună.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *