Triunghiul România–Moldova–Ucraina, lucrare lansată la București

Triunghiul România–Moldova–Ucraina, lucrare lansată la București

Friedrich-Ebert-Stiftung România și Institutul Diplomatic Român au plăcerea de a vă invita la lansarea lucrării „Triunghiul România–Moldova–Ucraina. Un cadru pentru o conectivitate regională sporită”.

Pe măsură ce intrăm în al patrulea an al războiului dintre Rusia și Ucraina, epuizarea umană, tehnică și financiară impune un cost tot mai mare asupra Ucrainei și aliaților săi. Noua administrație Trump de la Casa Albă exercită presiuni pentru încheierea luptelor. Deși detaliile privind modul în care acest obiectiv poate fi atins sunt intens disputate, un lucru este cert: indiferent de soluția pe termen scurt care ar putea pune capăt războiului activ din Ucraina, problema reconstrucției ulterioare a țării este esențială pentru stabilitatea și reziliența întregii regiuni.

În cadrul unui triunghi regional recent format alături de Ucraina și Republica Moldova, România ocupă o poziție unică, care îi permite să acționeze nu doar în beneficiul celor trei state, ci, în cele din urmă, pentru stabilitatea și prosperitatea întregii Europe de Est. Factorii de decizie din România ar putea fi tentați să adopte o abordare de tip „așteaptă și vezi”, însă așteptarea până la clarificarea „ceții războiului” va costa România timp prețios în efortul său de a se poziționa ca un centru regional pentru reconstrucția Ucrainei.
Aceasta analizează unele dintre beneficiile pe termen scurt și lung pe care România le-ar putea obține prin accelerarea consolidării cooperării regionale cu Ucraina și Republica Moldova.

Evenimentul va avea loc miercuri, 12 martie 2025, la sediul IDR din Bd. Primăverii nr. 17, București. Limba de desfășurare a evenimentului va fi engleza.

Alegerile din România, conferință academică la București

Alegerile din România, conferință academică la București

Asociația Security Studies and World Politics (SSWP) organizează mâine, 19 decembrie 2024, la ora 9, conferința cu titlu Alegerile din România: Perspective asupra atacurilor cibernetice, mesianismului politic și ascensiunii populismului. Evenimentul va avea loc la Rectoratul Universității din București, Șoseaua Panduri 90, Amfiteatrul Moisil.

Printre vorbitori se vor număra:

-Radu Carp, Prof. Univ. Dr. FSPUB;

-Cristian Barna, Prof. Univ. Dr., trainer manager Intelligence4all;

-Alexandru Georgescu, cercetător științific, ICI București;

-Angela Grămadă, președinte Asociația Experți pentru Securitate și Afaceri Globale (ESGA).

Conferință intrenațională, organizată de Universitatea Națională de Apărare „Carol I”

Conferință intrenațională, organizată de Universitatea Națională de Apărare „Carol I”

Universitatea Națională de Apărare „Carol I” are plăcerea de a vă invita să participați la cea de-a 20-a ediție a conferinței științifice internaționale STRATEGII XXI – Schimbări strategice în securitate și relații internaționale, care va avea loc la București în perioada 14-15 noiembrie 2024. Conferința va reuni cercetători, factori de decizie și reprezentanți ai industriei de apărare și ai domeniului informațiilor militare, pentru a-și împărtăși expertiza și pentru a obține noi perspective asupra transformărilor mediului operațional actual.

Anul acesta, conferința noastră oferă – așa cum a declarat comitetul organizatoric – un forum de discuții pe teme legate de securitate și relații internaționale, fenomene militare și subiecte conexe.

Având în vedere că un efort științific internațional cuprinzător nu va preveni un conflict de unul singur, dar fără acesta nu putem identifica soluții adecvate, misiunea acestei manifestări este de a facilita comunicarea între echipele internaționale multidisciplinare. Domeniile principale de interes propuse pentru depunerea lucrărilor includ următoarele secțiuni: Aspecte teoretice ale securității, Relații internaționale și drept internațional/ Managementul crizelor și prevenirea conflictelor la începutul secolului XXI/ Geopolitică, geostrategie și istorie militară/ Securitate națională, europeană și euro-atlantică/ Politici și strategii NATO și UE/ Drept internațional public și drept umanitar internațional/ Științele educației/ Comunicare publică și interculturală și securitate socială/ Securitate cibernetică/ Managementul resurselor de apărare/ Informații de apărare. Provocări și tendințe în activitatea de intelligence.

Conferința se va desfășura pe parcursul a două zile, în format hibrid, atât fizic, cât și online, cu sprijinul Departamentului de Învățare Distribuită Avansată, în colaborare cu Facultatea de Securitate și Apărare și Școala Doctorală Interdisciplinară. Conexiunea virtuală va fi disponibilă pe platforma ILIAS.

Mai multe detalii aici: https://www.strategii21.ro/index.php/en/conference/strategic-changes-in-security-and-international-relations-fsa/conference-presentation

Conferința GMR-2024, organizată la București.

Conferința GMR-2024, organizată la București.

Conferința Gândirea militară românească 2024, cu tema Strategii de apărare și cooperare militară pentru asigurarea securității în Regiunea Mării Negre, este organizată de Statul Major al Apărării, în contextul împlinirii a 165 de ani de la înființarea Statului Major al Apărării.

Scopul manifestării este abordarea, prin prezentarea și publicarea de articole științifice, a problematicii securității și apărării naționale, în contextul celor mai recente evoluții ale mediului de securitate la nivel regional și global.

 Obiectivele declarate ale Conferințeu GMR-2024 sunt:

– promovarea culturii de securitate atât în rândul instituțiilor din cadrul SNAOPSN, cât și în societatea civilă;
– stimularea exercițiului intelectual la nivelul personalului militar și civil din armata română în domeniile specifice studiilor de securitate, teoriei și artei militare;
– diseminarea celor mai valoroase articole prezentate în cadrul conferinței, într-o ediție specială a revistei Gândirea militară românească, precum și printr-un Conference Proceedings;
– promovarea Statului Major al Apărării în mediul academic și profesional din domeniul securității și apărării la nivel național și internațional și creșterea vizibilității revistei Gândirea Militară Românească;
– dezvoltarea cooperării Statului Major al Apărării cu instituțiile militare de învățământ superior și cu instituțiile din Sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională;
– provocarea unor dezbateri constructive între specialiști din mediul operațional, mediul academic militar și civil și mediul analiștilor civili din domeniul securității, pe subiecte de actualitate privind evoluția securității la nivel național și internațional.

Pentru mai multe detalii accesați linkul https://gmr.mapn.ro/pages/prezentare-2024

Euro-Atlantic Resilience Forum, deschis la București

Euro-Atlantic Resilience Forum, deschis la București

Deschiderea evenimentului se va desfășura la Opera Națională București, în data de 16 octombrie a.c., începând cu ora 18:00, iar lucrările Forumului se vor derula la Palatul Parlamentului, în zilele de 17 și 18 octombrie a.c., menționează organizația în comunicatul remis mass-media.

Forumul din acest an va aborda subiecte esențiale precum Reziliența în Energie, Orașe Reziliente, Reziliența Societală, Apărarea Rezilientă, Reziliența în Transporturi și Cooperarea Civil-Militară.

În seara zilei de 16 octombrie, la evenimentul dedicat deschiderii oficiale a EARF2024, pe scena Operei Naționale București vor urca pe scenă reprezentanți din cadrul aparatului de lucru al Premierului României, ai instituțiilor reprezentate în cadrul Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență (Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naționale, Serviciul Român de Informații, Ministerul Afacerilor Interne), dar și ai instituțiilor și organizațiilor internaționale cu care Centrul colaborează în mod constant, precum NATO, UE sau George C. Marshall European Center for European Studies.

În ceea ce privește panelurile forumului, acestea se vor desfășura la Palatul Parlamentului, în perioada 17 – 18 octombrie. Urmând modelul de succes din anul precedent, panelurile se vor desfășura în același timp la București și în alt oraș, reunind astfel vorbitorii și publicul interesat din întreaga lume. Parteneri din Statele Unite,  Regatul Unit, Franța, Polonia, Japonia, Belgia și alte națiuni ni se vor alătura, promovând un dialog cu adevărat internațional cu privire la aceste probleme urgente.

Lucrările forumului vor fi transmise LIVE pe paginile de Facebook ale Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență și Euro-Atlantic Resilience Forum (https://www.facebook.com/CentreResilience, respectiv https://www.facebook.com/ euroatlanticresilienceforum).

Întregul program al Forumului poate fi consultat pe pagina oficială a Forumului, https://resilienceforum.e-arc.ro/, unde puteți completa și formularul de înregistrare dacă doriți să vă rezervați un loc în sală.

Forumul, organizat de Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență, având Vodafone România drept sponsor strategic, promite să fie un eveniment de referință pentru dezbaterea și modelarea viitorului rezilienței în sectoare esențiale.

Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență este o instituție publică, în subordinea Ministerului Afacerilor Externe. Mai multe informații despre E-ARC, misiunea și principalele sale proiecte, vă rugăm să accesați pagina https://www.e-arc.ro/.

Concurs eseuri