Trei romani, in functii de conducere la nivelul directiilor generale ale Comisiei Europene

de | dec. 21, 2010 | România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Comisia Europeana a publicat la 14 noiembrie peste 20 de numiri in posturi de conducere, raspunzand astfel solicitarii de a asigura un echilibru optim geografic al personalului din serviciile Comisiei. Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti a salutat obtinerea, prin decizia Colegiului Comisiei Europene, la 14 decembrie 2010, a trei pozitii importante, de catre cetateni romani, la nivelul directoratelor executivului european.

Mihail Dumitru, un ministru roman pentru Comisia Europeana

Mihail Dumitru, un ministru roman pentru Comisia Europeana

Comisia Europeana a publicat la 14 noiembrie peste 20 de numiri in posturi de conducere, raspunzand astfel solicitarii de a asigura un echilibru optim geografic al personalului din serviciile Comisiei. Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti a salutat obtinerea, prin decizia Colegiului Comisiei Europene, la 14 decembrie 2010, a trei pozitii importante, de catre cetateni romani, la nivelul directoratelor executivului european. Cei trei candidati romani s-au impus in baza performantelor profesionale de exceptie, pe fondul unui proces complex de selectie. Astfel, doar cu un an inainte de incheierea perioadei de tranzitie in care cooptarea de cetateni romani pe diverse paliere ale structurii Comisiei Europene se realizeaza urmarind un sistem de cote specifice, Romania se afla deja la numai un post diferenta fata de cota recomandata aferenta nivelului de director in cadrul CE. Acest rezultat este datorat si efortului Ministerului Afacerilor Externe, inclusiv al Reprezentantei Permanente la UE.

De la Bucuresti la Bruxelles

Mihail Dumitru a devenit, astfel, director pentru dezvoltare rurala in cadrul Directiei Generale pentru Agricultura (DG AGRI), Tudor Constantinescu a fost desemnat consilier principal in cadrul Directiei Generale pentru Energie (DG Energie), iar Catalin Fotache a fost numit consilier principal in Directia Generala pentru Cercetare (DG RTD). Mihail Dumitru, fost ministru al Agriculturii in perioada decembrie 2009 – septembrie 2010, este specialist in economie agrara si a fost negociator-coordonator al Programului de dezvoltare rurala pentru Romania la Comisia Europeana. In intervalul 1995-ianuarie 2000 a fost manager de sector pentru agricultura, dezvoltare rurala, securitatea produselor alimentare la Delegatia Comisiei Europene din Romania, iar pana in august 2006 a coordonat Departamentul Agricultura si piata interna la Delegatia CE.
Tudor Constantinescu a fost director executiv al Institutului European pentru Performanta Cladirilor (Bruxelles), iar in perioada 2008-2009 a fost presedintele Agentiei Nationale pentru Conservarea Energiei si a Retelei Europene pentru Energie (EnR). Expertiza sa include, totodata, 11 ani in cadrul secretariatului Cartei Energiei de la Bruxelles si peste 5 ani in cadrul Ministerului Industriilor. Detine un doctorat in politici energetice si economie.
Catalin Fotache este, pana la preluarea oficiala a functiei in cadrul Comisiei Europene, manager general al Centrului de Cercetare United Technologies in Statele Unite ale Americii.

Diplomati UE din „Noua Europa”

Din tarile central si est-europene, au mai fost numiti Jonas Rasimas, in prezent presedinte al Consiliului pentru Concurenta din Lituania, in functia de director pentru energie si mediu in Directoratul General Concurenta al CE (DG COMP), iar polonezii Jolita Butkeviciene si Jaroslaw Porejski, in posturile de consilieri principali in DG AIDCO si SCIC ale Comisiei Europene. Pe de alta parte, Inaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe Catherine Ashton a anuntat marti numirea lui Miroslav Lajčák ca director executiv pentru Rusia, Vecinatatea Estica si Balcanii Occidentali si a lui Christian Leffler ca director pentru America, in cadrul noului Serviciu European de Actiune Externa (SEAE).

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *