9 Mai victorios la Moscova fără militarii moldoveni

, , ,
 

trupeIntrată în tradiţia fostelor state URSS eliberate de armata sovietică de sub ocupaţia germană în Cel De-al Doilea Război Mondial, defilarea de la Moscova, la 9 mai, nu va fi onorată în totalitate de Republica Moldova. Potrivit cotidianului Timpul, delegaţia oficială a Republicii Moldova, care ar urma să fie formată din opt persoane, între care patru veterani, va participa la ceremoniile din capitala rusă. Preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, a confirmat că va participa la ceremoniile de la Moscova organizate cu ocazia împlinirii a 65 de ani de la capitularea Germaniei naziste, după ce va lua parte la reuniunea informală a CSI, la 8 mai.

Pe de altă parte, directorul serviciului de presă al Ministerului moldovean al Apărării, Alexandru Josanu, a declarat că ministerul, care a primit invitaţia oficială la 25 martie, a informat săptămâna trecută Ministerul rus al Apărării că militarii moldoveni sunt nu vor participa la acest eveniment, “din considerente economice”. Josanu a declarat că această informare viza un contingent de 70 de militari, care urmau să ia parte la defilare, alături de militari din alte state CSI.

“Partea rusă se angajase să suporte doar cheltuielile de cazare şi asigurarea medicală a militarilor. Ministerul  urma să acopere cheltuielile de confecţionare a uniformei de paradă, pe cele ale călătoriei cu trenul, tur-retur, şi plata unei diurne, de opt dolari pentru fiecare militar pe o perioadă de aproximativ două săptămâni, incluzând perioada pentru repetiţii, dar şi procurarea de paşapoarte pentru cei care nu au paşapoarte”, a declarat reprezentantul ministerului pentru publicaţia moldoveană şi citată de Mediafax.

Josanu a apreciat că, în total, aceste costuri se ridicau la suma de 400.000 de lei moldoveneşti (aproximativ 23.400 de euro) “cheltuieli neprevăzute în bugetul asuter” al ministerului. Un alt motiv ar fi că cei 120 de militari din cadrul Companiei Gărzii de Onoare urmează să ia parte la ceremonii organizate, la 9 mai, la Chişinău. “Nu putem detaşa 70 de militari la Moscova şi să compromitem ceremoniile de la Chişinău”, a mai spus Josanu.

Cotidianul rus Kommersant anunţa însă luni un posibil “scandal între Rusia şi Republica Moldova”, afirmând că un refuz al autorităţilor de la Chişinău de a participa la parada militară ar fi determinat de faptul că România nu a fost invitată în capitala rusă.

Kommersant citează, de asemenea, surse apropiate Guvernului moldovean, potrivit cărora “invocarea dificultăţilor de ordin economic este doar un pretext”. “În realitate, (preşedintele interimar moldovean) Mihai Ghimpu nu se grăbeşte să ia o hotărâre finală în acest sens, deoarece la paradă nu va participa şi România. Nimănui nu i-a trecut prin cap să invite la paradă reprezentanţi ai României, a cărei armată a luptat, până în 1944, când trupele sovietice au eliberat ţara, de partea Germaniei fasciste”, afirmă publicaţia rusă, citată de Timpul.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *