9 mai, războiul simbolurilor

de | mai 9, 2023 | Analize, FEDERATIA RUSA | 0 comentarii

„Elitele globaliste occidentale continuă să vorbească despre exclusivitatea lor, să-i incite pe oamenii unii împotriva celorlalți și să divizeze societăți, să provoace conflicte sângeroase și lovituri de stat, să semene ură, rusofobie, naționalism agresiv, să distrugă și valorile familiale, tradiționale care fac din om un om. Și toate acestea pentru a dicta și pe mai […]

„Elitele globaliste occidentale continuă să vorbească despre exclusivitatea lor, să-i incite pe oamenii unii împotriva celorlalți și să divizeze societăți, să provoace conflicte sângeroase și lovituri de stat, să semene ură, rusofobie, naționalism agresiv, să distrugă și valorile familiale, tradiționale care fac din om un om. Și toate acestea pentru a dicta și pe mai departe, pentru a-și impune voința, drepturile, regulile, pentru a impune, în esență, un sistem al jafului, violenței și opresiunii” a declarat liderul rus Vladimir Putin în timpul tradiționalei parade militare din Piața Roșie. Mass-media internațională a subliniat modestia acestei parade față de alte demonstrații similare, menite să arate statutul geopolitic rus în fața aliaților, vasalilor și dușmanilor geopolitici.

Declarații dure

Putin a declarat că lumea se află în prezent într-un punct de cotitură şi a acuzat ţările occidentale că orchestrează un război împotriva Rusiei, înainte de a-i îndemna pe ruşi la „victorie”. „Astăzi, civilizaţia se află din nou la un punct de cotitură. Împotriva patriei noastre a fost din nou declanşat un adevărat război, însă noi vom învinge terorismul internaţional, îi vom apăra şi pe locuitorii din Donbas, ne vom asigura securitatea”, a declarat preşedintele rus în timpul paradei militare din Piața Roșie cu prilejul Zilei Victoriei împotriva Germaniei naziste.
Vladimir Putin a susţinut că Rusia vrea „un viitor paşnic şi liber”, şi că pentru ea „nu există popoare inamice nici în Vest, nici în Est”.
În discursul său, Putin a calificat drept „crimă” distrugerea memorialelor înălţate în cinstea soldaţilor sovietici şi „o bătaie de joc la adresa actelor lor de eroism”, „un revanşism al celor care pregăteau în mod cinic şi făţiş o nouă campanie împotriva Rusiei, celor care au adunat pentru aceasta răul neonazist din întreaga lume”.
Putin a mai declarat că „scopul adversarilor Rusiei este să obţină destrămarea şi distrugerea ei, să anuleze total rezultatele celui de-Al Doilea Război Mondial, să submineze sistemul global de securitate şi al dreptului internaţional, să sufoce centrele de dezvoltare suverane”.

Sintagma centre de dezvoltare suverane este uzitată intens de diplomația rusă pentru a promova conceptul multipolarității, a unei lumi unde Federația Rusă are un rol geopolitic similar Statelor Unite.

Rusia trimite noi sisteme de armament și unități pe frontul sirian

Rusia trimite noi sisteme de armament și unități pe frontul din Ucraina

Invazia continuă

Forțele militare comandate de Putin au lansat un val de rachete de croazieră asupra Ucrainei, cu numai câteva ore înainte de începerea defilării din Piaţa Roşie, care în acest an a avut pe fondul unor măsuri de securitate stricte.
Vladimir Putin a declarat că ”Rusia se mândreşte cu toţi participanţii la operaţiunea militară specială din Ucraina” şi că de ei „depinde viitorul statalităţii ruse şi securitatea ţării”.
În context, el a subliniat că Rusia îşi aminteşte de faptul că toate popoarele Uniunii Sovietice au contribuit la victoria împotriva fascismului în cel de-Al Doilea Război Mondial. „Este foarte important că astăzi, aici, la Moscova, s-au reunit lideri din Comunitatea Statelor Independente, văd în aceasta o atitudine de mulţumire pentru eroismul predecesorilor noştri, care s-au adunat împreună şi au învins împreună”, a declarat Putin.

Liderul de la Kremlin s-a referit la preşedinţii belarus, kazah, kîrgîz, tadjic, turkmen şi uzbec, precum şi la premierul armean, ultimul venit la Moscova pentru a obține un iluzoriu sprijin din partea Federației în conflictul dur cu Baku.

Potrivit lui Putin, „orice ideologie de supremaţie este prin natura ei dezgustătoare, aducătoare de moarte şi criminală”. El a subliniat că elitele occidentale „continuă să-şi declare exclusivitatea, îi asmut pe oameni şi dezbină societatea”. El a afirmat că poporul Ucrainei a devenit „ostaticul loviturii de stat şi al planurilor Occidentului”.
Vladimir Putin şi-a încheiat discursul de 10 minute din timpul paradei cu strigătul „Ura!” pentru Rusia şi victoria ei. „Pentru Rusia, pentru forţele noastre armate nobile, pentru Victorie, ura!”, a declarat preşedintele rus.

Răspuns occidental

Replica politică occidentală nu a întârziat, premierul britanic Rishi Sunak denunţând vehement afirmaţiile preşedintelui rus Vladimir Putin la parada de Ziua Victoriei, după ce Putin a afirmat că ‘un adevărat război’ a fost declanşat împotriva Rusiei de ‘ambiţiile neîmblânzite’ ale Occidentului.
Premierul britanic a respins afirmaţiile preşedintelui rus, subliniind că Vladimir Putin este singura persoană vinovată pentru războiul pe care l-a declanşat împotriva Ucrainei.
‘Nu există decât o singură persoană responsabilă pentru invazia ilegală şi neprovocată în Ucraina şi aceasta este preşedintele Putin. Crimele comise sunt îngrozitoare. Suferinţa provocată poporului ucrainean este îngrozitoare’. ‘De aceea, este corect să rămânem neclintiţi în a susţine cu fermitate poporul ucrainean să se opună acestei agresiuni. Asta este ceea ce eu şi Regatul Unit vom continua să facem’, a declarat şeful guvernului britanic.

Sprijin pentru Ucraina

Uniunea Europeană nu trebuie să se lase intimidată de etalarea puterii militare a Rusiei, ci să continue să sprijine Ucraina atât timp cât este nevoie, a declarat și cancelarul german Olaf Scholz.
„La 2200 de km la nord-est de aici, (preşedintele rus Vladimir) Putin îşi scoate astăzi la paradă soldaţii, tancurile şi rachetele. Nu trebuie să fim intimidaţi de astfel de jocuri de putere! Să rămânem constanţi în sprijinul pentru Ucraina, oricât ar dura!”, a spus şeful executivului german în faţa europarlamentarilor la Strasbourg, într-un discurs considerat un răspuns potrivit adresat ambițiilor ruse.
În alocuțiunea din Parlamentul European, cu ocazia Zilei Europei, cancelarul german a cerut Uniunii Europene eforturi mai mari de integrare a industriei de apărare şi pentru achiziţia în comun de muniţii pentru forţele ucrainene, câtă vreme Rusia continuă războiul din Ucraina.

„Războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a arătat cât de vitală este această realizare”, a spus el. Scholz adaugă că UE trebuie să urmărească o cooperare militară mai strânsă.

Dmitri Medvedev, un aliat al liderului rus Putin

Putin nu renunță la invazia Ucrainei

Axa Moscova-Beijing

De asemenea, Uniunea trebuie să insiste mai mult pentru obţinerea rapidă a unor acorduri de liber schimb cu mai multe ţări. „Are foarte mult sens să încheiem rapid noi acorduri de liber schimb cu (grupul sud-american de state) Mercosur, cu Mexicul, India, Indonezia, Australia, Kenya şi – pe termen lung – cu multe alte ţări”, susţine el. „Europa trebuie să se întoarcă spre lume. Dacă vom continua ani întregi negocierile sterile asupra unor noi acorduri de liber schimb, regulile le vor dicta alţii – cu standarde de mediu şi sociale mai reduse”, este de părere cancelarul.
Mesajul Berlinului către europarlamentari mai cere reducerea riscurilor în relaţiile cu China, în contextul afirmării tot mai puternice a Beijingului în competiţia cu UE. „Rivalitatea şi concurenţa din partea Chinei au crescut, fără îndoială. UE cunoaşte această evoluţie şi reacţionează corespunzător. Sunt de acord cu (preşedinta Comisiei Europene) Ursula von der Leyen: nu trebuie să urmărim o decuplare, ci o reducere inteligentă a riscului”, a declarat şeful guvernului german.

Referința la China din discursul liderului german trădează îngrijorarea elitei europene față de creșterea influenței chineze în lume, situație care a luat prin surprindere Occidentul.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *