Rusia caută motive să reaprindă războiul din estul Ucrainei

, , , , , ,
 
Sisteme Javelin, motiv de escaladare a conflictului din Donbass

Sisteme Javelin, motiv de escaladare a conflictului din Donbass

Rusia caută motive să reaprindă războiul în estul Ucrainei, dar acuză Kievul că îngroapă acordurile de la Minsk și că folosește armament american. Acuzațiile vin după ce Parlamentul ucrainean a votat joi o lege care califică drept ‘ocupaţie temporară rusă’ conflictul armat ce afectează de patru ani estul ţării. Legea a provocat indignarea separatiştilor ruşi şi proteste la Moscova, unde MAE rus a acuzat Kievul că se pregăteşte pentru ‘un nou război’.

Legea, aprobată de 280 de deputaţi ucraineni, denunţă o ‘agresiune armată rusă’ şi califică ‘teritorii temporar ocupate’ republicile populare autoproclamate Doneţk (DNR) şi Lugansk (LNR) în estul Ucrainei, transmite Agerpres, care citează agenții de presă internaționale și locale. Votat la mai puţin de o lună după decizia Washingtonului de a autoriza livrarea de arme letale Ucrainei, textul prevede ca armata ucraineană să preia de acum conducerea operaţiunilor în zona de conflict, care era până acum încredinţată serviciilor de securitate. ‘Vom continua să deschidem calea pentru reintegrarea teritoriilor ucrainene ocupate’, a scris pe Twitter preşedintele ucrainean Petro Poroşenko după adoptarea legii.

Pregătiri pentru război

Rebelii şi Rusia au criticat cu fermitate textul adoptat. Această lege ‘contrazice toate acordurile de la Minsk (…) şi va permite să se lase mână liberă clicii militare ucrainene’, a declarat presei liderul DNR, Alexandr Zaharcenko.

‘Parlamentul ucrainean (…) a pus practic capăt acordurilor de la Minsk votând această lege greşită’, a afirmat, la rândul său, Konstantin Kossatcev, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe a Consiliului Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus.

Cu adoptarea acestei legi, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko ‘se dotează cu puteri nelimitate apropiate de cele ale unui dictator pentru a reprima orice acţiune de contestare’, se arată într-un comunicat difuzat de Ministerul Afacerilor de Externe rus. ‘Nu se poate numi aceasta altfel decât pregătiri pentru un nou război’, se mai arată în comunicatul MAE rus, care avertizează împotriva unei ‘escaladări periculoase’ a situaţiei din Ucraina şi a ‘consecinţelor imprevizibile pentru pacea şi securitatea în lume’. ‘Kievul îngroapă astfel acordurile de la Minsk şi toate mecanismele disponibile pentru căutare de soluţii reciproc acceptabile în vederea soluţionării crizei ucrainene’, acuză diplomaţia rusă.

Acordurile semnate la Minsk în februarie 2015 cu medierea Rusiei, a Franţei şi Germaniei, au condus la o scădere a intensităţii luptelor, dar fără progrese spre o soluţionare politică a conflictului. Armistiţiile anunţate în mod constant sunt încălcate aproape întotdeauna, cele două părţi acuzându-se reciproc de încălcarea lor.

Rusia acuză SUA că înarmează militarii ucraineni

Alexander Lukashevich, ambasadorul Rusiei la OSCE, a declarat că membri ai unor unităţi militare naţionaliste ucrainene sunt înarmate cu armament de provenienţă americană, inclusiv sisteme antitanc, informează agențiile de presă ruse..

Potrivit oficialului rus, compania AirTonic USA livrează lansatoare portabile de grenade Kievului încă din aprilie 2017. Lukashevich a mai afirmat că de la începutul acestui an au fost observate de mai multe ori drone şi avioane de recunoaştere/spionaj americane în zona frontierei între regiunile separatiste proruse din Donbas şi restul Ucrainei. (M.A.B.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *