Parlamentarii români merg la Kiev în problema închiderii școlilor românești

, , , ,
 

Vot în Parlamentul de la București

O delegație formată din parlamentarii români vor merge în curând la Kiev pentru a discuta cu atoritățile ucrainene despre închiderea școlilor cu predare în limba română și dreptul românilor la cultură și educație în limba maternă. Totodată, Parlamentul de la București a adoptat, miercuri, o declaraţie prin care solicită autorităţilor de la Kiev rezolvarea rapidă a situaţiei privind noua lege a educaţiei. Legea de la Kiev, ce se vrea una de reformă, limitează dreptul la învăţare în limba maternă pentru 400.000 de etnici români din Ucraina.

„Parlamentul atrage atenţia că protecţia la standarde europene a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, în particular a minorităţii române din Ucraina, care numără peste 400.000 de persoane, este un fundament al construcţiei democratice în spiritul valorilor europene îmbrăţişate de poporul ucrainean, fără de care nu este posibil, între altele, avansul către obiectivul de aderare la UE, fixat de autorităţile ucrainene”, se mai arată în declaraţie.

Ambasadorul Ucrainei la București a declarat la postul public de televiziune din România că îngrijorările minorităților nu se justifică și că nimeni nu ar trebui să intre în panică. Totuși, acesta a precizat că autoritățile de la Kiev sunt dispuse la dialog. Președintele Poroșenko este așteptat să promulge legea care desființează treptat învățământul în limba minorităților.

Legea adoptată recent de deputaţii de la Kiev prevede ca, până în 2020, toate şcolile în care copiii studiază în altă limbă decât ucraineana să fie închise. De anul viitor, toţi elevii claselor gimnaziale, adică începând cu cei din clasa a cincea, vor fi obligaţi să înveţe doar în limba de stat. Şcolarii din clasele primare mai au un termen de graţie de trei ani, după care vor fi puşi în aceeaşi situaţie. Legea a ridicat multe critici și din partea Ungariei sau Bulgariei, și nu în ultimul rând a Rusiei a cărei minoritate este vizată mai precis de această lege din cadrul reformei educației.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *