31 martie 2019, alegeri prezidențiale în Ucraina

, , , , , , ,
 
Ucraina, confruntată cu un nou an electoral

Ucraina, confruntată cu un nou an electoral

Alegerile prezidențiale ordinare din Ucraina vor avea loc pe 31 martie 2019 se arată în decretul semnat de președintele Radei Supreme de la Kiev, Andrei Parubii, relatează mass-media din Ucraina, citată de KARADENIZ PRESS. „În conformitate cu punctul 7 partea a doua art. 85, partea a cincea a art. 103 din Constituția Ucrainei, Rada Supremă de la Kiev hotărăște: a stabili data alegerilor ordinare ale președintelui Ucrainei pentru duminică, 31 martie 2019. Această hotărâre intră în vigoare din data adoptării”, se arată în textul hotărârii publicate pe site-ul Parlamentului unicameral de la Kiev.
Actualul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, deține această funcție din 7 iunie 2014. Până în acest moment, pricipala favorită este Iulia Timoșenko, lidera principalului partid de opoziție, Batikivșcina.

Legea marțială

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a promulgat miercuri Actul asupra legii marţiale în Ucraina, pe fondul escaladării tensiunilor cu Rusia, a anunţat purtătorul său de cuvânt, citat de mass-media. “Preşedintele Poroşenko a semnat legea”, a anunţat pe Facebook acest purtător de cuvânt, Sviatoslav Ţegolko, cu privire la legea adoptată luni de parlamentul ucrainean, privind introducerea legii marţiale pentru 30 de zile în zece regiuni frontaliere ale Ucrainei.
Într-un discurs către naţiune susţinut luni, Petro Poroşenko a subliniat că intenţionează să instituie legea marţială începând din 28 noiembrie, ora locală 09:00, pentru 30 de zile, şi nu începând cu ziua de luni, aşa cum a decis în ajun Consiliul Securităţii Naţionale şi Apărare (SNBO). Poroşenko a declarat că instituirea legii marţiale nu va afecta drepturile şi libertăţile individuale, dar documentul care a fost prezentat Radei Supreme conţine totuşi restricţii în acest sens.
Textul adoptat de deputaţi a ratificat un decret prezidenţial semnat în acest sens luni.
Legea marţială a fost introdusă pentru 30 de zile în zece regiuni de frontieră şi cu ieşire la coasta Mării Negre şi Mării Azov, ca urmare a unui incident armat care a avut loc între Ucraina şi Rusia în largul Peninsulei Crimeea.

Incident naval

Duminică, paza de coastă rusă, subordonată Serviciului Federal de Securitate (FSB), a capturat două nave-vedetă şi un remorcher al marinei ucrainene, pe care Moscova le acuză că au intrat ilegal în apele teritoriale ruse în largul peninsulei Crimeea anexate. Acest incident a survenit în Marea Neagră în timp ce aceste nave încercau să pătrundă în strâmtoarea Kerci, pentru a intra în Marea Azov.
“Trebuie să fim cu toţii gata să respingem agresiunea din partea duşmanului nostru, care până de curând a fost vecinul nostru”, a declarat miercuri şeful guvernului ucrainean, Volodymyr Groisman, în deschiderea Consiliului de Miniştri.
Autorităţile ucrainene au dat de mai multe ori asigurări că legea marţială, care permite mobilizarea cetăţenilor, reglementarea mass-media şi limitarea întrunirilor publice, are un caracter strict “preventiv”. “Obiectivul legii marţiale constă în a-i arăta duşmanului că va plăti foarte scump dacă va decide să ne atace. Va fi ca un duş rece care să-i oprească pe nebuni, înainte de a avea de gând să atace Ucraina”, a declarat marţi seara la televiziune preşedintele Poroşenko.

Iulia Timoșenko, favorită

Peste 50 la sută din ucraineni nu susțin candidatura actualului lider de la Kiev, Petro Poroșenko, la Președinția Ucrainei, arată datele unui nou sondaj, realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev, în parteneriat cu Centrul de cercetări economice şi politice „O. Razumkov” și Grupul sociologic „Rating”, transmite UNIAN.
Potrivit sondajului, 47% dintre respondenții au menționat că se vor prezenta la urnele de vot cu siguranță, în timp ce circa 28% susțin că probabil se vor prezenta la vot, iar 28% sunt indeciși sau declară că cu siguranță nu vor participa la alegeri.
În ceea ce privește preferințele și simpatiile electorale, pentru Iulia Timoșenko, liderul Partidului „Batikivșcina” ar vota 20,7% dintre respondenți, pentru omul de televiziune Volodymyr Zelenski, liderul partidului „Servitorul Poporului” ar vota 11,4%, pe când actualul președinte Petro Poroșenko ar înregistra 10,3% din sufragii.
Pe locul 4 s-ar plasa Anatolii Gryțenko cu 8,7% din voturi, urmat de Iurii Boiko cu 7,6% din voturi, Oleg Leașko – 5,5% și Sveatoslav Vakarciuk – 5,1%.
Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 10 mii de respondenți, în perioada 19 octombrie – 2 noiembrie 2018, și are o marjă de eroare de +/- 1%. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *