Bulgaria nu renunta la ambitiile nucleare

, , , , ,
 

Centrala nucleara de la Kozlodui, obiectiv strategic pentru Sofia

Construcţia unei noi unităţi, Unitatea 7, la Centrala Nucleară de la Kozlodui ar urma să fie finalizată în 2020, a anunţat preşedintele Consiliului de Administraţie al singurei centrale nucleare bulgare Valentin Nikolov citat de agenţia bulgară de ştiri Novinite, preluata de mass-media regionala. Kozloduiul se află la 424 de kilometri de capitala României, fapt care provoaca ingrijorarea societatii civile si a autoritatilor romane, precum si in unele cancelarii occidentale.
Nikolov le-a declarat jurnaliştilor, la Sofia, că 2020 este “o previziune optimistă” pentru finalizarea construirii noii unităţi cu o capacitate de 1.000 de megawaţi. “Totul depinde de negocierile cu partea rusă despre lucrurile care ţin de reactorul nuclear”, a precizat el, referindu-se la faptul că Guvernul lui Boiko Borisov a decis construirea acestei unităţi după ce a renunţat, în martie 2012, la construirea unei a doua centrale nucleare în ţară.
Guvernul a decis să instaleze reactorul de 1.000 de megawaţi, deja produs pentru Belene de către contractorul rus Atomstroyexport – o filială a Rosatom, la centrala de la Kozlodui, precizează Novinite.com.
Nikolov a anunţat totodată că cinci companii au depus oferte pentru efectuarea studiului preliminar în vederea construirii celui de al şaptelea reactor la Kozlodui şi că Guvernul va selecta una dintre ele până la sfârşitul săptămânii viitoare, fără să ofere numele acestor firme.

Notificare diplomatica

Autorităţile bulgare în domeniul nuclear şi conducerea Centralei Nucleare de la Kozlodui au notificat Ministerul bulgar al Mediului, dar şi Guvernele României şi Serbiei despre intenţia construirii acestui nou reactor, a adăugat Nikolov.
În prezent sunt operaţionale doar Unităţile 5 şi 6, cu o capacitate de 1.000 de megawaţi, ale centralei de la Kozlodui, după ce Sofia a fost de acord să închidă unităţile 1-4, cu o capacitate de 440 de megawaţi, în 2002 şi 2006, în cadrul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană (UE), sub presiunea Bruxelles-ului. Guvernul bulgar a iniţiat, de asemenea, un program în vederea extinderii duratelor de viaţă ale Unităţilor 5 şi 6 de la Kozlodui cu cel puţin încă 20 de ani, în condiţiile în care acestea erau prevăzute până în 2017 şi, respectiv, 2019.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *