200 de milioane de dolari de la ONU pentru R Moldova

, ,
 

Până în anul 2017, Republica Moldova va beneficia de asistenţă financiară în valoare de 200 de milioane de dolari din partea Organizaţiei Naţiunilor Unite, a declarat Kaarina Immonen, coordonatorul rezident al ONU la Chişinău.
Kaarina Immonen a precizat că aceste fonduri vor fi oferite pentru dezvoltarea domeniilor ce ţin de bioenergie, mediul ambiant, educaţie, drepturile omului, guvernare democratică etc. „Vom conlucra cu partenerii naţionali pentru a asigura populaţiei de aici o viaţă mai bună şi pentru a ajuta Republica Moldova să-şi atingă scopurile sale în procesul de dezvoltare, inclusiv în aspiraţiile sale de integrare europeană, ONU având un rol important în acest sens”, a mai spus coordonatorul rezident al ONU la Chişinău.
Oficialul ONU  aţinut o conferinţă de presă comună cu  Iurie Leancă, cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la aderarea Republicii Moldova la Organizaţia Naţiunilor Unite.

Republica Moldova, de 20 de ani în ONU

„Am dorit să îi imprimăm un caracter deosebit acestei aniversări. Prin aderarea la ONU, în 1992, Republica Moldova a finalizat procesul de recunoaştere a statalităţii sale şi a obţinut caracterul de membru cu drepturi depline al comunităţii internaţionale. În 20 de ani, am reuşit să devenim un partener credibil. În aceşti primi 20 de ani de relaţii cu ONU, ţara noastră a fost beneficiar. Însă îmi doresc ca în următorii ani să schimbăm optica acestor relaţii şi sper că Moldova va contribui mai mult la rezolvarea problemelor cu care se confruntă comunitatea internaţională”, a spus Leancă. El a adăugat că cooperarea cu ONU este foarte benefică pentru procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană.
Iurie Leancă a exprimat recunoştinţă Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru asistenţa acordată pe parcursul acestei perioade în diverse domenii prioritare pentru Chişinău şi a menţionat că cooperarea fructuoasa R Moldova-ONU se bazează atât pe multiplele vizite oficiale efectuate pe parcursul celor două decenii, cât şi pe contribuţia Republicii Moldova la eforturile/operaţiunile ONU de menţinere a păcii (în Cote d”Ivoire, Liberia, Sudan, Sudanul de Sud şi Georgia), exercitarea cu succes a mandatului de membru al Consiliului Economic şi Social al ONU şi al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului (candidatura Republicii Moldova a fost aleasă cu 175 de voturi pentru anii 2010-2013), aderarea la peste 280 de acorduri internaţionale şi convenţii ONU, şi asocierea Republicii Moldova la peste 1000 de discursuri, poziţii şi explicaţii de vot comune ale UE.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *