Parlamentul de la Chişinău demite pe şeful SIS

de | oct. 13, 2011 | R. Moldova, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Directorul Serviciului Informaţii şi Securitate (SIS) Gheorghe Mihai a fost demis joi, 13 octombrie de Parlament. Pentru demisia directorului SIS au votat 69 de deputaţi liberal-democraţi şi comunişti.
Serviciul de Informatii si Securitate (SIS) de la Chisinau, supus reformei de noua putere

Demitere la vârful Serviciului de Informaţii şi Securitate de la Chişinău

Directorul Serviciului Informaţii şi Securitate (SIS) Gheorghe Mihai a fost demis joi, 13 octombrie de Parlament. Pentru demisia directorului SIS au votat 69 de deputaţi liberal-democraţi şi comunişti.

Demisia a fost inclusă în cadrul proiectului de hotărâre pregătit de fracţiunile PCRM şi PLDM, proiect care mai includea şi demisia conducerii Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) şi a Procurorului General. Procedura de demitere a acestora urmează să fie inițiată timp de 7 zile de către președintele Parlamentului.

Potrivit site-ului www.arena.md, demisiile directorului SIS, a Procurorului General şi a conducerii CNPF au fost solicitate de premierul Vlad Filat, care a prezentat în cadrul şedinţei Parlamentului de astăzi raportul privind atacurile raider asupra sitemului bancar din Republica Moldova. Potrivit premierului, directorii acestor instituţii nu au reacţionat la timp pentru pentru rezolvarea problemei. ,,Unii conducători de instituții au ales să se solidarizeze cu atacatorii, ceea ce dă dovadă de incompetența lor ori și mai grav, de complicitate”, a spus Vlad Filat în raportul său. Premierul a promis şi alte remanaieri din cadrul Guvernului săptămâna viitoare.

Deputaţii liberali s-au arătat nemulţumiţi că pentru demisia directorului SIS au votat deputaţii PLDM şi PCRM, în timp ce solicitarea preşedintelui PL Mihai Ghimpu de a-l demite pe preşedintele Comisiei Economie, Buget şi Finanţe, Veaceslav Ioniţă, a fost ignorată. Atât preşedintele interimar Marian Lupu, cât şi liderul PL Mihai Ghimpu susţin că acesta este primul semnal care indică distregerea Alianţei pentru Integrarea Europeană şi crearea alianţei ,,roşii-verzi”.”

Acelaşi site, www.arena.md precizeză că directorul SIS, Gheorghe Mihai, a fost numit director al acestei instituţii de forţă, în septembrie 2009, înlocuindu-l pe Artur Reşetnicov, actualmente deputat comunist. Candidatura lui Gheorghe Mihai a fost propusă de către preşedintele PL Mihai Ghimpu.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *