1812-2012, R Moldova: 16 mai, zi de doliu national?

, , ,
 

Consiliul Unirii, organizaţie recent înfiinţată, care promovează unirea Republicii Moldova cu România, va propune guvernului de la Chişinău să declare data de 16 mai, atunci când Basarabia a fost anexată la Imperiul Rus, drept zi de doliu „în semn de profundă compasiune pentru victimele ocupaţiei Ţării Moldovei de către Imperiul Rus în 1812”.
Consiliul Unirii propune ca în această zi drapelul să fie coborât în bernă, iar în toate bisericile să se desfăşoare servicii divine pentru pomenirea victimelor ocupaţiei ţariste. Guvernul de la Chişinău nu a comentat deocamdată această iniţiativă.
O iniţiatvă similară a a vut, la în ceputulu lunii aprilie şi Forul Democrat al Românilor din Republica Moldova. „Românii din Basarabia, fiind parte componentă a poporului român, au dreptul să se afle împreună cu întreaga naţiune de la care au fost smulşi cu forţa armelor acum două secole”, se spune în declaraţia Forului Democrat al Românilor din Republica Moldova, citată de Radio Chişinău.
Prin Tratatul de pace de la Bucureşti din 16 (28) mai 1812, încheiat între Imperiul Otoman şi Imperiul Rus, partea de răsărit a Principatului Moldovei a fost anexată de către Rusia ţaristă, încălcându-se atât angajamentele părţii suzerane, cât şi a celei protectoare. Acest rapt a întrerupt procesul de dezvoltare firească în cadrul etnic şi cultural românesc a populaţiei din stânga Prutului, prin impunerea unui model străin de dezvoltare.
Timp de peste un secol, autorităţile ţariste au promovat între Prut şi Nistru o politică de izolare etnică şi culturală, de deznaţionalizare şi rusificare, ceea ce a împiedicat participarea plenară a Basarabiei la procesul de modernizare şi dezvoltare naţională pe care l-a traversat poporul român alături de celelalte popoare din Europa.
Ca urmare a dezmembrării Imperiului ţarist şi în baza dreptului istoric şi de neam, precum şi a dreptului popoarelor la autodeterminare, Basarabia s-a desprins de Imperiul Rus, prin crearea, la 2 decembrie 1917, a Republicii Democratice Moldoveneşti, prin proclamarea Independenţei la 24 ianuarie 1918 şi, prin votul Sfatului Ţării din 27 martie 1918, s-a unit cu România.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *