140 de milioane de dolari pentru sacrofagul de la Cernobal

, , ,
 

CernobalComisia Europeana va oferi Ucrainei suma de 140 de milioane de dolari pentru proiectele de la Cernobal, a anuntat presa agentia ucraineana. Michael Karnitschnig, reprezentant al Comisiei Europene, a declarat ca presedintele comisiei, Jose Manuel Barroso, a decis alocarea de fonduri europene in scopul finalizarii sarcofagului de la Cernobal pina in 2015. Sarcofagul de beton construit deasupra reactorului care a explodat in aprilie 1985 s-a fisurat, iar in 2007 un consortiu a cistigat licitatia de construire a unui nou sarcofag. Proiectul va beneficia de sprijin financiar international in valoare de peste 140 de milioane de dolari. Karnitschnig a apreciat ca UE se numara printre principalii sustinatori financiari ai Ucrainei, suma investita pina acum in proiectele de la Cernobal ridicindu-se la 596 de milioane de dolari. Ministrul ucrainean pentru situatii de urgenta, Viktor Baloga, a declarat ca Ucraina intentioneaza sa stringa 1.05 miliarde de dolari la o conferinta a donatorilor, ce va avea loc la 19 aprilie, pentru proiectele de la Cernobal.

Proteste la Kiev

Aproximativ 2.000 de veterani ai operatiunii de curatare a radioactivitatii de la Cernobal s-au reunit duminica, in capitala Ucrainei, Kiev, pentru a protesta impotriva reducerii beneficiilor si pensiilor. Protestul de la Kiev survine cu cateva zile inainte de marcarea a 25 de ani de la explozia de la centrala nucleara de la Cernobal, in contextul in care atentia internationala este din nou focalizata pe dezastrul care a trimis nori de radiatii peste o mare parte a Europei. Protestatarii si-au exprimat furia fata de guvern, in urma reducerii drastice a pensiilor si cresterii costurilor de ingrijire a sanatatii, in conditiile in care urmeaza sa aiba loc si mai multe reduceri. Guvernul presedintelui Viktor Ianukovici spune ca pur si simplu nu are banii necesari pentru a indeplini promisiunile facute unui numar de zeci de mii de muncitori care au fost trimisi sa curate locul radioactiv dupa exploziile nucleare de la 26 aprilie 1986.

Barroso merge in Ucraina

Presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, si reprezentanti din 50 de tari se intalnesc marti, la Kiev, pentru o conferinta si un summit prin care se marcheaza implinirea a 25 de ani de la catastrofa nucleara de la Cernobal. „Reprezentanti din 50 de tari, printre care presedinti si premieri, vor participa la aceste intruniri de la Kiev”, a declarat sambata un purtator de cuvant al diplomatiei ucrainene. Premierul francez François Fillon va coprezida conferinta donatorilor pentru strangerea a 740 de milioane de euro, suma de care mai este nevoie pentru realizarea unui nou sarcofag de beton care sa izoleze reactorul distrus al centralei de la Cernobal. In cursul aceleiasi zile, presedintele CE va deschide lucrarile unui summit cu privire la folosirea energiei nucleare in scopuri civile. Centrala nucleara de la Cernobal, situata la aproximativ 100 de kilometri nord de Kiev, a fost teatrul celei mai grave catastrofe nucleare din istorie, dupa ce reactorul sau cu numarul 4 a explodat la 26 aprilie 1986, contaminand radioactiv o mare parte a Europei. Reactorul distrus de explozie a fost acoperit in 1986 cu un sarcofag de beton, insa acesta a inceput sa prezinte fisuri.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *