126 milioane de euro, pentru axa România-Ucraina-Republica Moldova

, , , , , , ,
 
Bani europeni pentru Ucraina, Romania si Republica Moldova

Bani europeni pentru Ucraina, Romania si Republica Moldova

La Cernăuți s-a desfășurat conferința finală a Programului Operațional Comun România – Ucraina – Republica Moldova 2007-2013, relatează cotidianul Libertatea Cuvântului, citat de KARADENIZ PRESS. În cadrul evenimentului au fost prezentate bilanțul programului, cele mai importante rezultate și provocările întâmpinate pe parcursul implementării. Experți din cadrul Autorității de Management, ai Secretariatului Tehnic Comun, dar și reprezentanți ai beneficiarilor au vorbit invitaților prezenți despre proiectele implementate prin program și impactul acestora asupra comunităților din zonele de graniță. La eveniment au participat beneficiarii de finanțare, reprezentanți ai autorităților publice locale și centrale, reprezentanți ai Comisiei Europene, alți factori interesați și mass-media.
„Cooperarea transfrontalieră înseamnă implementarea unor idei utile și consolidarea oamenilor în jurul acestor idei. Aceasta înseamnă soluționarea în comun a problemelor comune.Regiunea Cernăuți este una dintre cele patru regiuni, care are frontiere comune cu UE. Cooperarea la graniță abia începe. Promovăm potențialul turistic al Bucovinei, am îmbunătățit situația ecologică și am reușit să ne cunoaștem reciproc mai bine”, a declarat în discursul său guvernatorul regiunii Cernăuți, Oleksandr Fișciuk. El și-a exprimat speranța că realizarea celor 28 de proiecte transfrontaliere în diferite domenii în valoare totală de peste 13 milioane de euro este doar un pas spre o cooperare comună și de succes în continuare.
Conferințe finale ale Programului Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007- 2013 au fost organizate la Suceava și Chișinău. Reamintim că Valoarea totală a programului transfrontalier a fost de circa 126 milioane de euro.

UE, obiectiv pentru Ucraina si Republica Moldova

UE, obiectiv pentru Ucraina si Republica Moldova

Republica Moldova, noi parteneriate

Programul trilateral România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 și-a trasat recent linia de recapitulare după mai mulți ani de implementare a circa 140 de proiecte. „Acest program a oferit un cadru unic, extrem de propice pentru cele 3 țări, de a stabili și dezvolta noi parteneriate, de a efectua schimb de experiență și de a capta bune practici pe marginea implementării a numeroase proiecte în diverse domenii”, a menționat la evenimentul de încheiere, Secretarul general al Guvernului de la Chișinău, Lilia Palii.
În cadrul conferinței au fost remarcate parteneriatele create în cadrul proiectelor, ce au contribuit la atingerea mai multor rezultate în domeniul cultural, printre care: restaurarea Cetății Soroca, renovarea Conacului Manuc Bey, dar și a Curții medievale Lăpușna.
Totodată, prin inițiativele dezvoltate la nivel local, în parteneriat cu autoritățile din Iași și Odessa, precum și prin parteneriatele Galați-Cahul-Reni au fost soluționate probleme comune de mediu, inclusiv fiind dezvoltate rețele de promovare a turismului din regiune.
O altă realizare importantă a fost implementarea a 8 proiecte majore de investiții în valoare totală de 64 milioane de euro. Republica Moldova a participat în 7 proiecte dintre acestea, precum: interconectarea gazoductului Iaşi-Ungheni, îmbunătăţirea capacităţilor de răspuns la serviciile SMURD, prevenirea şi protecţia împotriva inundaţiilor în bazinul superior al Siretului și al râului Prut.
Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 a fost finanţat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat şi co-finanţat de statele participante în program. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *