1 miliard de Euro pentru Kiev. Mogherini: Ucraina trebuie să continue reformele pe care și le-a asumat. Populistii și oligarhii ucraineni, obstacole în relațiile dintre Ucraina și UE.

, , , , , , ,
 
UE-un-nou-ajutor-financiar-pentru-Ucraina

UE-un-nou-ajutor-financiar-pentru-Ucraina

Șefa diplomației Uniunii Europene, Federica Mogherini, a cerut Ucrainei să continue reformele pe care și le-a asumat, în pofida problemelor provocate de intervenția Federației Ruse în estul țării și anexării pensinsulei Crimeea, relatează mass-media regională, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Într-o declarație făcută la Copenhaga, în cadrul unei conferințe pe tema Ucrainei, Mogherini a mai spus că este impresionată de „energia și determinarea” de care dau dovadă premierul Volodimir Hroisman în promovarea reformelor, în special a celor ce se referă la lupta împotriva corupției. Federica Mogherini a insistat însă că mai sunt multe de făcut.
În cadrul aceluiași eveniment, adjunctul secretarului de stat american, John Sullivan, a reamintit că de modul în care Ucraina va realiza angajamentele asumate în fața partenerilor săi occidentali va depinde și un viitor acord cu Fondul Mondial Internațional.

1 miliard pentru Kiev

Consiliul Uniunii Europene a aprobat, marți, 26 iunie, alocarea Ucrainei a unui miliard de euro asistență macrofinanciară, relatează mass-media de la Kiev, citând anunțul publicat pe contul oficial de Twitter al instituției. „Consiliul UE a aprobat astăzi un nou împrumut în suma de un miliard de euro pentru a acoperi nevoile financiare ale Ucrainei ca sprijin pentru stabilizarea economică și programul de reforme structurale”, se arată în anunț.
După această decizie, Comisia Europeană, în consultare cu Consiliul UE, va pregăti un memorandum de asistență. Memorandumul va trebui sa fie ratificat de Rada Supremă de la Kiev.

Oligarhii, pericol pentru Ucraina

Populistii și oligarhii ucraineni împiedică punerea în aplicare a Acordului de asociere Ucraina-UE, a declarat Hugues Mingarelli, șeful Delegației UE în Ucraina, citat de Interfax-Ucraina, preluat de KARADENIZ PRESS.
„După cum știți, există mulți oameni în Ucraina cărora nu le place acordul şi încearcă să împiedice punerea în aplicare a acestuia. Noi îi numim populişti, oligarhi. Toți acești oameni au interese și nu doresc să modernizeze structura politică și economică a țării“ , a spus diplomatul UE.
Potrivit lui, există ministere care sunt deschise pentru punerea în aplicare a Acordului de asociere, dar există și cei care nu oferă sprijinul necesar. Mingarelli crede că punerea în aplicare a acordului de asociere intâmpină probleme în comisiile Radei Supreme a Ucrainei. La rândul lor, oficialii ucraineni consideră că sarcinile stabilite în acordul de asociere cu termen de executare în 2017 au fost îndeplinite în proporție de 41%. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *