1 Decembrie la Chisinau. Scandaluri, sarbatoare si radio romanesc

, , ,
 

1 Decembrie Romania Mare

1 Decembrie Romania Mare

De Ziua Naţională a României în centrul Chişinăului au loc acţiuni culturale, un scandal a izbucnit în parlament, iar în faţa Ambasadei României a fost organizat un protest. Deputaţii din parlamentul de la Chişinău s-au certat şi s-au insultat reciproc după ce liberalii au prezentat un mesaj de felicitare de Ziua Naţională a României. În acelaşi timp, aripa tânără a Partidului Liberal a depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare din centrul Chişinăului şi a împărţit panglici tricolore trecătorilor. ‘Am decis să prindem la pieptul tinerilor această panglică tricoloră în semn de ataşament faţă de valorile româneşti, poporul român şi dorim să sporim vizibilitatea sărbătorii’, a declarat pentru Agerpres vicepreşedintele organizaţiei de tineret a PL, Ion Bargan.
Grupul de iniţiativă ‘Dragoş Vodă’ a organizat o acţiune de protest în faţa Ambasadei României la Chişinău în semn de solidarizare cu Campania ‘Salvaţi Roşia Montana’. ‘Dorim să fie stopată distrugerea acestei localităţi, care depozitează un adevărat patrimoniu cultural şi arheologic’, a declarat Anatolie Juraveli, unul din protestatari. Grupurile Spirit Românesc, Deşteptarea şi Faptă, nu Vorbă, membre componente ale Platformei Civice Acţiunea 2012, vor organiza un marş pe bulevardul Ştefan cel Mare până la Ambasada României. În faţa Ambasadei, participanţii vor rosti un jurământ ‘faţă de Patrie’, urmat de intonarea imnului ‘Deşteaptă-te Române’. În această zi, în capitala Republicii Moldova va avea loc inaugurarea pomului de Crăciun şi un concert cu participarea unor interpreţi din România şi Republica Moldova.

Forumurile publicaţiilor au fost invadate de comentarii anti-româneşti

Bineînţeles, autorii mizeriilor împotriva românilor au folosit doar pseudonime româneşti. Citiţi mai jos câteva mostre:
“С праздником, цыгане! (Sărbători Fericite, ţiganilor!)”
“Au scos romanii la parada militara: carute blindate trase de magari, arme biologice – paduchi giganti, arme chimice – veceurile din fundul gradinelor cu iz puternic romanesc, soldati in izmene vodonepronitaemie si opinci puturoase din cioric de porc nedubite!”
“sa va luati tot si plecati in Romania voastra mare,tigani prosti.”
“Si sinteti diochetsi . . . si sarbatoare??? cui cintati, si manifestari . . . Care Unire???? Pentru noi asta nu-i sarbatoare si niciodata n-o sa fie. . . Astazi e ziua combaterii a HIV/SIDA . . . poate este ceva comun intre acestea doua sarbatori??))) “
“Romania este o tara de stransura care curind se va autodistruge! Muntenii pentru pastrarea asanumitei Romanii utilizeaza manipularea, miciuna distrugerea identitatii nationale a Moldovenilor, Secuilor! Denumirea de roman este o porecla artificiala aparuta in lipsa unei origini istorice! Jos romania! Sicriul romaniei sta deja in usa Romaniei! Moarte uniionistilor!”
“Igor, daca esti romin nu ai nici o problema e valiza si hulubii si friaco la romini.”
“s-o tiganizat cu totul ruminii estia”
“Ce naiba are sarbatoarea lor cu tara noastra?! Sa le cinte imnul, sa faca concert???!! De ziua nationala a RM in Romania se fac astfel de manifestari? Pe 4 iulie mergem la ambasada SUA sa cintam imnul lor? Din 1918 se tot straduie sa stearga existenta Moldovei si nici pina in ziua de azi nu se lasa.
Cei care vor sa cinte imnul lasa sa plece in Romania sa cinte si sa pupe curu pin nu se inadusa… Tare le mai place sa ingenuncheze…”
“Asta nu e sarbatoarea noastra nationala ci a statului vecin”

Lansarea Radio Chişinău

De 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, piaţa media din Republica Moldova marchează unul dintre cele mai importante evenimente ale anului – lansarea Radio Chişinău. Noul post de radio este un proiect inedit realizat de Societatea Română de Radiodifuziune, în parteneriat cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni şi reprezintă încununarea unor eforturi susţinute de a oferi românilor din Republica Moldova programe de radio de calitate în limba română. Radio Chişinău se adresează publicului tânăr, educat, interesat de actualitatea culturală, de ştiri şi divertisment. Noul post de radio va contribui la consolidarea democrației în R. Moldova, promovarea valorilor europene și a spiritului românesc. Lansarea noului post de radio va fi marcată printr-o conferinţă de presă şi un grandios concert în Piaţa Marii Adunări Naţionale din centrul Municipiului Chișinău cu participarea mai multor trupe şi solişti din Republica Moldova şi România.

1 răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.