Chișinău: război deschis între Dodon și Guvern pe tema Armatei

, , , , ,
 

 

Igor Dodon, nostalgic și el după Armata Roșie

Un conflict de proporții se conturează la Chișinău, după decizia președintelui prorus Igor Dodon de a interzice în continuare prezența militarilor moldoveni la un exercițiu militar în Ucraina. În paralel, guvernul Republicii Moldova a decis, miercuri, introducere pe agenda a ședinței de guvern a hotărârii privind participarea unui contingent militar al Armatei Naţionale la stagiul de instruire „Rapid Trident”, organizat în perioada 7 -23 septembrie, în Ucraina.

Potrivit documentului, 57 de militari moldoveni vor fi antrenaţi la Centrul de Instruire Militară Yavoriv din Ucraina. Scopul acestui stagiu de instruire este dezvoltarea nivelului de interoperabilitate, consolidarea capacităţilor de apărare şi promovarea imaginii Armatei Naţionale pe arena internaţională, pentru participarea ulterioară în cadrul misiunilor de menţinere a păcii. Toate cheltuielile de detaşare a contingentului militar vor fi acoperite de către ţara gazdă, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Suspendări prezidențiale

Pe de cealaltă parte, Dodon insistă pe neparticiparea la acest exercițiu și a suspendat hotărârea guvernului în acest sens. „În conformitate cu prevederile Constituției Republicii Moldova am decis să suspend Hotărârea Guvernului de astăzi privind participarea militarilor moldoveni la exerciții militare în Ucraina.

Pentru prima dată în calitatea mea de șef al statului, am decis să fac uz de dreptul meu constituțional, conform art.88 al. i din Constituția RM care prevede că șeful statului „suspendează (sic!) actele Guvernului, ce contravin legislației, până la adoptarea hotărârii definitive a Curţii Constituţionale”.

Dodon vrea astfel să blocheze și să tergiverseze această problemă, până la o soluție din partea Curții Constituționale care se poate întinde pe mai multe luni de zile. Deși blochează deliberat antrenarea forțelor militare ale R. Moldova, în contextul în care forțele separatiste transnistrene și-au intensificat antrenamentele alături de militari ruși, Dodon a găsit argumente pentru poziția sa, alocând vina pe guvernele proeuropene.

Forțele armate, inclusiv Ministerul Apărării se află într-o stare deplorabila, cea mai critică de până acum, din cauza guvernărilor eurounioniste, din anul 2009 până în prezent. Aceste structuri trebuie reformate integral, capacitățile dezvoltate în interiorul țării, în conformitate cu statutul de neutralitate, iar cei care au distrus patrimoniul, infrastructura, au vândut armamentul și au adus la o așa situație – vor fi trași la răspundere, inclusiv penală”, a conchis Dodon.

Omul Rusiei la Chișinău

Acesta a fost criticat și de către fostul minstru al Apărării, Anatol Șalaru, care l-a acuzat din nou că lucrează de fapt în poziția de președinte pentru interesele Moscovei în regiune. „La 26 de ani de la înființare, Armata Națională a Republicii Moldova continuă să fie Cenușăreasa statului, în special a bugetului. Neglijată și umilită, Armata Națională a devenit ținta unor politici de distrugere gestionate din afara țării și puse în aplicare de Igor Dodon. Izolată, cu relațiile de colaborare externă blocate de către Dodon, cu un buget minuscul, Armata Națională a Republicii Moldova a intrat într-un proces de degradare major. Zeci de ofițeri, subofițeri și militari angajați prin contract demisionează lunar din armată demoralizați fiind de lipsa de perspectivă și greutățile financiare. Într-un context internațional și regional inflamat, cu riscuri militare ridicate, acțiunile lui Igor Dodon și indiferența guvernului generează Republicii Moldova vulnerabilități ce pot fi fatale”, a scris Șalaru.

El a mai adăugat că Rusia se implică și mai mult în tensiunile dintre Chișinău și Tiraspol și nu a exclus o confruntare cu „valențe militare”. De altfel și retorica Tiraspolul în acest sens s-a intensificat în ultimele luni, iar exerciții militare ale transnistrenilor cu rușii s-au înmulțit.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *