Ziua Independentei, sarbatorita la Chisinau

de | aug. 28, 2010 | R. Moldova, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

La 27 august 1991 Parlamentul de la Chisinau a adoptat declaratia de Independenta a Republicii Moldova, in urma unei hotarari a Marii Adunari Nationale din piata centrala a Chisinaului, la care au participat sute de mii de basarabeni.

Independenta Republicii Moldova, marcata de oficialitati la statuia lui Stefan cel Mare

Independenta Republicii Moldova, marcata de oficialitati la statuia lui Stefan cel Mare

La 27 august 1991 Parlamentul de la Chisinau a adoptat declaratia de Independenta a Republicii Moldova, in urma unei hotarari a Marii Adunari Nationale din piata centrala a Chisinaului, la care au participat sute de mii de basarabeni.
Suita de evenimente, prilejuita de aceasta sarbatoare de la 27 august, a demarat vineri dimineata cu depunere de flori la Monumentul lui Stefan cel Mare si Sfant din centrul Chisinaului. La acest eveniment au participat Presedintele Mihai Ghimpu, premierul Vlad Filat, primul presedinte al R. Moldova, Mircea Snegur, deputati in Parlament, membri ai Cabinetului de Ministri si ai corpului diplomatic, acreditati la Chisinau, membri ai Asociatiei „Parlamentul-90”.
Mihai Ghimpu a spus ca „drumul parcurs spre independenta R. Moldova a fost unul anevoios si a constat intr-o lupta dintre unii, care au dorit ca Moldova sa fie o tara libera si altii, care vroiau ca Moldova sa ramana in componenta URSS”. Totodata, seful interimar al statului a spus ca este mandru pentru ca R. Moldova este un stat independent, dar nu este multumit, deoarece unele reforme, care au inceput in anii ’90, nu s-au realizat pe deplin. „Independenta trebuie sa dea si bunastare”, a specificat Mihai Ghimpu.
In acelasi timp, Mircea Snegur, primul presedinte al tarii, a mentionat presei ca, „in cei 19 ani de independenta, R. Moldova s-a consolidat in calitate de stat democratic, bazat pe drept, care promoveaza o economie de piata. In mare parte, scopurile trasate in Declaratia de independenta, se realizeaza, incetul cu incetul. Cea mai mare restanta, insa, consta in incetinirea ritmului reformelor economice si imposibilitatea de a solutiona la maximum problemele sociale”. In aceeasi zi, oficiali au depus flori la Monumentul „Maica indurerata” de la Complexul Memorial „Eternitate” din Chisinau.

Decret prezidential

Presedintele interimar de la Chisinau a facut public si un decret prin care a conferit “Ordinul Republicii”’, cea mai inalta distinctie de stat, unui grup de 18 persoane pentru contributia la miscarea de eliberare nationala. Printre acestia se numara poetul si publicistul Valeriu Matei, presedintele primului parlament de la Chisinau, Alexandru Mosanu, primul premier al tarii, Mircea Druc, precum si deputatului roman, cetatean al Republicii Moldova, Tudor Pantaru.
“Cetatenii Republicii Moldova n-au reusit inca sa simta aceasta independenta, care in final duce la o bunastare, la o viata decenta. Zilele grele pe care le traim sunt consecintele faptului ca n-am fost liberi, am fost subjugati, am fost pusi in situatie sa traim nu dupa legile noastre, dar dupa legile altora, sovietice, totalitare-comuniste. Eu sunt convins ca se apropie ziua cand vom simti aceasta libertate, care este legata de independenta statului nostru si fiecare cetatean, incepand de la cel mic si pana la parintii, buneii nostri, vor simti ce inseamna stat independent, liber si democratic. Vreau sa multumesc tuturor celor care au luptat, daca pot sa ma exprim asa, zile, nopti si ani intregi pentru ca la 27 august 1991 deputatii primului Parlament democratic sa voteze Declaratia de Independenta a Republicii Moldova – o declaratie care venea sa rupa acest mult patimit pamant din componenta unui stat imperial, sovietic, care ne-a luat libertatea timp de 50 de ani.
Sa nu uitam ca aceasta declaratie a fost votata dupa Marea Adunare Nationala. si aceasta inseamna, in primul rand, ca in Piata Marii Adunari Nationale pentru adoptarea acestei declaratii au pledat cetatenii, care au ales acei deputati in primul Parlament. Cu regret, nu toti acei care au fost alesi au votat pentru aceasta independenta, fiindca multi pledau pentru pastrarea Republicii Moldova in cadrul Uniunii Sovietice. Dar timpul ne demonstreaza ca vointa majoritatii cetatenilor Republicii Moldova a fost realizata si astazi sa fim un stat independent. Multumesc celorlalti cetateni care la locul de munca au fost si sunt permanent pentru consolidarea acestui stat, care foarte greu isi croieste pasii spre un stat liber si european. Le doresc tuturor cetatenilor Republicii Moldova sa fie demni si mandri de faptul ca locuiesc intr-un stat independent, ca construim impreuna un drum european spre fericirea noastra si, in primul rand, a copiilor nostri”, a declarat Mihai Ghimpu.

Mesaje de felicitare

Presedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu a primit numeroase mesaje de felicitare din partea conducatorilor statelor lumii cu prilejul celei de-a XIX-a aniversari a independentei Republicii Moldova, scrie presa de la Chisinau, preluata de agentia KARADENIZZ PRESS. Traian Basescu, presedintele Romaniei, a accentuat in mesajul sau de felicitare ca Declaratia de Independenta din 27 august 1991 marcheaza un moment istoric pentru locuitorii Republicii Moldova carora, alaturi de libertatea mult asteptata, le-a fost recunoscut dreptul de a-si declara apartenenta la poporul roman, de a vorbi limba romana si de a cunoaste adevarata istorie a neamului caruia ii apartin. „Profit de acest prilej pentru a va reasigura de faptul ca Romania ramine un partener si un aliat al Republicii Moldova si vom demonstra consecventa in dezvoltarea relatiilor unice dintre statele noastre, precum si in sustinerea obiectivului Dumneavoastra de integrare europeana”, se mentioneaza in mesajul sefului statului roman.
In mesajul semnat de Maiestatea Sa Elisabeta II, Regina Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, se mentioneaza: „Cu ocazia Sarbatorii Nationale, Ziua Independentei, am o deosebita placere sa transmit Excelentei Voastre si intregului popor al Republicii Moldova cele mai calde salutari, precum si urarile mele pentru un viitor pasnic si prosper”.
Dmitri Medvedev, Presedintele Federatiei Ruse, a accentuat in mesajul de felicitare catre Presedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu ca popoarele statelor noastre sunt legate prin relatii de prietenie si incredere. „Rusia intotdeauna a sustinut procesul de formare a Moldovei ca o tara suverana si neutra. Suntem gata sa dezvoltam si in continuare relatiile bilaterale in interesul stabilitatii in regiune”.
„In numele poporului belarus si al meu personal, primiti cele mai sincere felicitari cu ocazia sarbatorii nationale – Ziua Independentei, se spune in mesajul de felicitare al Presedintelui Republicii Belarus, Alexandr Lukasenko. Republica Belarus a fost si continua a fi adeptul extinderii relatiilor reciproc avantajoase cu Republica Moldova, in numele prosperitatii ambelor popoare.”

Sprijin german

Cristian Wulff, Presedintele Republicii Federale Germania, in mesajul sau de felicitare a remarcat: „Tara Dumneavoastra a facut, mai ales in ultimele luni, progrese considerabile pe calea reformei spre democratie si economia de piata. Va asteapta insa si alte reforme importante pentru apropierea de structurile si valorile europene. Doresc sa va incurajez sa abordati aceste sarcini, si in continuare, cu hotarare. In acest sens va asigur de sprijinul Germaniei si al germanilor”.
Secretarul General al Organizatiei Natiunilor Unite, Ban Ki-moon, a reiterat faptul ca angajamentul statelor membre ale ONU este vital pentru realizarea problemelor cruciale de interes global, de la schimbarile climatice la egalitatea de gen, de la consolidarea pacii la dezvoltare si drepturile omului. „Cu suportul Dumneavoastra, noi putem face fata provocarilor actuale, construind o lume mai prospera, echitabila si durabila pentru toti. Este incurajator sa stiti ca in toate eforturile sale, Natiunile Unite se pot baza pe calauzirea si sprijinul Republicii Moldova”.
Presedintelui interimar i-au mai adresat mesaje de felicitare Ivo Josipovic, Presedintele Republicii Croatia, Karolos Papoulias, Presedintele Republicii Elene, Gheorghi Parvanov, Presedintele Republicii Bulgaria, Asif Ali Zardari, Presedintele Republicii Islamice Pakistan, Jassim Mohammad Al-Kharafi, Presedintele Adunarii Nationale a Statului Kuwait, Hu Jintao, Presedintele Republicii Populare Chineze, Regele Carl Gustaf al Suediei, Pratibha Devisingh Patil, Presedintele Indiei, Susilo Bambang Yudhoyono, Presedintele Republicii Indonezia, Regele Albert, Belgia, Anibal Cavaco Silva, Presedintele Republicii Portugheze, Zine El Abidine Ben Ali, Presedintele Republicii Tunisia, Raul Castro Ruz, Presedintele Consiliului de Stat si al Consiliului Ministrilor al Republicii Cuba, Quentin Bryce, Guvernator General al Australiei, Ilham Aliev, Presedintele Republicii Azerbaidjan, alti sefi de stat si persoane oficiale.

Declaratia de Independenta

PARLAMENTUL REPUBLICII MODLOVA, constituit in urma unor alegeri libere si democratice,

AVIND IN VEDERE trecutul milenar al poporului nostru si statalitatea sa neintrerupta in spatiul istoric si etnic al devenirii sale nationale;

CONSIDERIND actele de dezmembrare a teritoriului national de la 1775 si 1812 ca fiind in contradictie cu dreptul istoric si de neam si cu statutul juridic al Tarii Moldovei , acte infirmate de intreaga evolutie a istoriei si de vointa liber exprimata a populatiei Basarabiei si Bucovinei;

SUBLINIIND dainuirea in timp a moldovenilor in Transnistria – parte componenta a teritoriului istoric si etnic al poporului nostru;

LUIND ACT de faptul ca Parlamentele multor state in declaratiile lor considera intelegerea incheiata la 23 august 1939, intre Guvernul URSS si Guvernul Germaniei, ca nula ab initio si cer lichidarea consecintelor politico-juridice ale acesteia, fapt relevat si de Conferinta internationala „Pactul Molotov-Ribbentrop si consecintele sale pentru Basarabia” prin Declaratia de la Chisinau, adoptata la 28 iunie 1991;

SUBLINIIND ca fara consultarea populatiei din Basarabia, nordul Bucovinei si tinutul Herta, ocupate prin forta la 18 iunie 1940, precum si a celei din RASS Moldoveneasca (Transnistria), formata la 12 octombrie 1924, Sovietul Suprem al URSS, incalcind chiar prerogativele sale constitutionale; a adoptat la 2 august 1940 „Legea URSS cu privire la formarea RSS Moldovenesti unionale”, iar Prezidiul sau a emis la 4 noiembrie 1940 „Decretul cu privire la stabilirea granitei intre RSS Ucraineana si RSS Moldoveneasca”, acte normative prin care s-a incercat, in absenta oricarui temei juridic real, justificarea dezmembrarii acestor teritorii si apartenenta noii republici la URSS;

REAMINTIND ca in ultimii ani miscarea democratica de eliberare nationala a populatiei din Republica Moldova si-a reafirmat aspiratiile de libertate, independenta si unitate nationala, exprimate prin documentele finale ale Marilor Adunari Nationale de la Chisinau din 27 august 1989, 16 decembrie 1990 si 27 august 1991, prin legile si hotaririle Parlamentului Republicii Moldova privind decretarea limbii romine ca limba de stat si reintroducerea alfabetului latin, 31 august 1989, drapelul de stat, din 27 aprilie 1990, stema de stat, din 3 noiembrie 1990, si schimbarea denumirii oficiale a statului, din 23 mai 1991;

PORNIND de la Declaratia suveranitatii Republicii Moldova, adoptata de Parlament la 23 iunie 1990, si de la faptul ca populatia Republicii Moldova, exercitind dreptul sau suveran, nu a participat la 17 martie 1991, in ciuda presiunilor exercitate de organele de stat ale URSS, la referendumul asupra mentinerii URSS;

TININD SEAMA de procesele ireversibile ce au loc in Europa si in lume de democratizare, de afirmare a libertatii, independentei si unitatii nationale, de edificare a statelor de drept si de trecere la economia de piata:

REAFIRMIND egalitatea in drepturi a popoarelor si dreptul acestora la autodeterminare, conform Cartei ONU, Actului final de la Helsinki si normelor de drept international;

APRECIIND, din aceste considerente, ca a sosit ceasul cel mare al savirsirii unui act de justitie, in concordanta cu istoria poporului nostru, cu normele de morala si de drept international,

PROCLAMA

solemn, in virtutea dreptului popoarelor la autodeterminare, in numele intregii populatii a Republicii Moldova si in fata intregii lumi:

REPUBLICA MOLDOVA ESTE UN STAT SUVERAN, INDEPENDENT SI DEMOCRATIC, LIBER SA-SI HOTARASCA PREZENTUL SI VIITORUL FARA NICI UN AMESTEC DIN AFARA, IN CONFORMITATE CU IDEALURILE SI NAZUINTELE SFINTE ALE POPORULUI IN SPATIUL ISTORIC SI ETNIC AL DEVENIRII SALE NATIONALE.

in calitatea sa de STAT SUVERAN SI INDEPENDENT, REPUBLICA MOLDOVA:

SOLICITA tuturor statelor si guvernelor lumii recunoasterea independentei sale, astfel cum a fost proclamata de Parlamentul liber ales al Republicii, si isi exprima dorinta de interes comun cu tarile europene, cu toate statele lumii, fiind gata sa procedeze la stabilirea de relatii diplomatice cu acestea, potrivit normelor de drept international si practicii existente in lume in aceasta materie.

ADRESEAZA Organizatiei Natiunilor Unite cererea de a fi admisa ca membru cu drepturi depline in organizatia mondiala si in agentiile sale specializate;

DECLARA ca este gata sa adere la Actul final de la Helsinki si la Carta de la Paris pentru o noua Europa, solicitind, totodata, sa fie admisa cu drepturi egale la Conferinta pentru Securitate si Cooperare in Europa si la mecanismele sale:

CERERE Guvernului Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste sa inceapa negocieri cu Guvernul Republicii Moldova privind incetarea starii ilegale de ocupatie a acesteia si sa retraga trupele sovietice de pe teritoriul national al Republicii Moldova;

HOTARASTE ca pe intregul sau teritoriu sa se aplice numai Constitutia, legile si celelalte acte normative adoptate de organele legal constituite ale Republicii Moldova;

GARANTEAZA exercitarea drepturilor sociale, economice, culturale si a libertatii politice ale tuturor cetatenilor Republicii Moldova, inclusiv ale persoanelor apartinind grupurilor nationale, etnice, lingvistice si religioase, in conformitate cu prevederile Actului final de la Helsinki si ale documentelor adoptate ulterior, ale Cartei de la Paris pentru o noua Europa.

Asa sa ne ajute Dumnezeu!

Adoptata la Chisinau, de Parlamentul Republicii Moldova, la 27 august 1991

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *