Variantele lui Sevciuk pentru Transnistria: recunoastere sau stare latenta de conflict

de | nov. 6, 2013 | Federatia Rusa, R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro

Liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk, a demonstrat inca o data ca nu ia in calcul nicio optiune de compromis cu Chisinaul, ci doar o stare latenta de conflict, asa cum este acum, sau varianta recunosterii internationale, in special din partea Rusiei. Sevciuk si-a prezentat teza politica in compania unor jurnalisti rusi, ucraineni si […]

Sevciuck Moldova a m2Liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk, a demonstrat inca o data ca nu ia in calcul nicio optiune de compromis cu Chisinaul, ci doar o stare latenta de conflict, asa cum este acum, sau varianta recunosterii internationale, in special din partea Rusiei. Sevciuk si-a prezentat teza politica in compania unor jurnalisti rusi, ucraineni si moldoveni cu care a facut un interviu comun. „Exista evaluarile expertilor din delegatia moldoveneasca, „Dupa ce vom semna setul de documente cu UE, ne vom alinia la hotarele tarii, si atunci veti ajunge intr-o Moldova unita”. Astfel, problemele politice nu se rezolva, deoarece este o abordare partinitoare. Nicaieri in lume prin blocaj si sanctiuni economice nu s-a atins o solutionare echitabila. Istoria pe unii ii invata, iar pe altii – nu”, a sevciuk, citat de Unimedia.md. „Suntem de parere ca problema recunoasterii sau nerecunoasterii se ascunde in aplicarea fortei. Daca vor exista forte si dorinta de a recunoaste – atunci vor recunoaste! Nu vor exista forte si dorinta de a accepta vointa poporului, prin urmare, nu vor recunoaste”, a mai spus liderul separatist de la Tiraspol. El a completat ca esenta problemei in mare parte se rezuma la diverse formule de a evita opiniile oamenilor si de a forma o situatie de luare a unei decizii fortate. „Profit de ocazie ca sa raspund unor experti din Republica Moldova: unde exista multe riscuri, exista si multe sanse. Transnistria va incerca sa faca tot posibilul pentru a-si realiza aceasta sansa”, a mai spus Sevciuk.

Modelul gagauz, un esec pentru Tiraspol

Nici macar modelul de autonomie din Gagauzia nu l-ar multumi pe Sevciuk care a criticat autoritatile de la Comrat. „Noi stim cum se dezvolta autonomia gagauza. Acesta nu este un exemplu pozitiv. Mai mult decat atat, diferite variante de confederatie a autonomiei deja au fost pe masa de negocieri, au existat perioade cand au fost discutate aceste formule, s-a incercat gasirea unor solutii reciproc acceptabile, dar putem constata ca nu avem niciun rezultat”, a mai spus liderul de la Tiraspol. Sevciuk s-a aratat la fel de intrasigent si cand a venit vorba de schimbarea actualului format de mentinere a pacii, cand exista o serie de discutii cu privire la instalarea unei misiuni internationale occidentale de mentinerea a pacii. „Atunci cand partea moldoveneasca propune in Bavaria schimbarea formatului, crearea unei misiuni de monitorizare, care, se presupune, ca ar vini si ar monitoriza eficacitatea operatiunii de mentinere a pacii, apar mai multe intrebari. si prima care apare: de ce, atunci, delegatia moldoveneasca la CUC nu functioneaza? Iar apoi, partenerii moldoveni se plang de neexistenta unui proces de lucru eficient la CUC. Ei insisi blocheaza activitatea CUC. in acest caz trebuie sa spuna deschis: vrem sa iesim din aceste acorduri, vrem sa revizuim aceste acorduri”, s-a aratat nedumerit Sevciuk. „Dar acest pas este unul extrem de periculos. Cine va purta responsabilitatea? Acum, de facto, acordul exista, dar nu se executa. Prin urmare, pozitia noastra este urmatoarea: operatiunea de mentinere a pacii este un instrument eficient pentru a solutiona incoerente in Zona de securitate”, a conchis liderul transnistrean.

Share our work

0 Comentarii