USS Monterey sparge monopolul militar al Kremlinului din Marea Neagra

de | iun. 21, 2011 | Caucaz, Federatia Rusa, R. Moldova, România, Știri, Ucraina, Uncategorized @ro | 0 comentarii

O nava de razboi americana, USS Monterey, a sosit luni in portul Batumi din Georgia, situat la Marea Neagra, pentru manevre comune cu Paza de coasta georgiana, care risca sa nemultumeasca Rusia, relateaza mass-media regionala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

USS Monterey arunca manusa Flotei Militare Ruse din Marea Neagra

USS Monterey arunca manusa Flotei Militare Ruse din Marea Neagra

O nava de razboi americana, USS Monterey, a sosit luni in portul Batumi din Georgia, situat la Marea Neagra, pentru manevre comune cu Paza de coasta georgiana, care risca sa nemultumeasca Rusia, relateaza mass-media regionala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Echipat cu un sistem de aparare antiracheta Aegis, crucisatorul „USS Monterey va participa la manevre navale comune de trei zile cu mai multe tari de la Marea Neagra”, a informat ambasada americana la Tbilisi, intr-un comunicat. „Navele americane sunt mobilizate frecvent in regiunea Marii Negre, de mai multi ani, ceea ce dovedeste atasamentul Statelor Unite fata de stabilitatea regionala si securitatea maritima” a adaugat sursa citata.

Protest rusesc

La inceputul lui iunie 2011, participarea acestui crucisator la manevre navale in Ucraina a generat protestele Rusiei, care a calificat rachetele balistice de aparare ale acestei nave drept o amenintare pentru securitatea sa. „Partea rusa a subliniat de mai multe ori ca nu va trece sub tacere aparitia unor elemente ale infrastructurii strategice americane in apropierea imediata a frontierelor sale si ca va considera acest lucru o amenintare pentru securitatea sa”, a declarat atunci Ministerul rus al Afacerilor Externe.
Reamintim ca USS Monterey este inarmata cu 122 de rachete, printre care si interceptoare SM3, acelasi tip de rachete care vor fi instalate la baza de la Deveselu, si va patrula pana la sfarsitul lunii iulie 2011 in Mediterana, in cadrul primei faze a desfasurarii elementelor scutului anti-racheta. In Marea Neagra, USS Monterey a participat la exerciţiile militare americano-ucrainene Sea Breeze 2011, iar rusii erau informaţi despre prezenţa sa in Marea Neagra cel puţin din februarie, cand s-a incheiat planificarea Sea Breeze la Odesa. Cu toate acestea, Moscova nu a gasit necesar sa protesteze nici atunci, nici cand USS Monterey a cerut permisiunea sa intre in Marea Neagra.
In acest context, adjunctul ministrului georgian de Externe, Nino Kalandadze, a respins in avans nemultumirile Rusiei. „Exercitiile au ca obiectiv ameliorarea nivelului de securitate in regiune. Ele nu au nici o legatura cu Rusia”, a declarat ea.
Reamintim ca nave militare americane au venit in mod regulat in porturile georgiene dupa razboiul dintre Rusia si Georgia din august 2008.

Kremlinul, suparat pe Romania

Ministerul de externe al Federatiei Ruse este nemulţumit ca in apele Marii Negre si-a facut apariţia nava militara americana USS Monterey pentru a participa la exerciţiile militare “Sea Breeaze 2011″. Pe 7 iunie, portul romanesc Constanţa a acostat nava americana USS Montery dotata cu sistemul anti-balistic Aegis. Ministerul rus afirma ca americanii au inceput crearea segmentului european al scutului anti-racheta prin dislocarea in Marea Mediteraniana, Marea Adriatica si Marea Egee a unor nave maritime dotate cu sisteme anti-balistice. Rusii insa se intreaba de ce o nava atat de importanta din punct de vedere strategic a intrat in apele Marii Negre, de vreme ce SUA declarase ca va interveni in aceasta regiune doar daca situaţia se va inrautaţi. Ministerul de externe de la Moscova a declarat intr-un comunicat de presa ca nu va lasa fara atenţie acest subiect si califica acest “incident” drept o surpriza neplacuta care demonstreaza lipsa unei strategii clare in crearea scutului anti-racheta american.
Totodata, ministrul roman al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a participat la ceremonia organizata cu prilejul escalei in portul Constanţa a navei USS Monterey care urmeaza sa fie staţionata in Marea Meditarana. Dislocarea in Marea Mediterana a navei USS Monterey face parte din etapa I de operaţionalizare a proiectului american de aparare antiracheta, amplasarea pe teritoriul Romaniei a unor elemente ale sistemului SUA fiind avuta in vedere pentru etapa a II-a a proiectului. In condiţiile in care nava USS Monterey este echipata cu un sistem radar performant AEGIS, escala acesteia in portul Constanţa ofera posibilitatea observarii unui sistem antiracheta asemanator, din multe puncte de vedere, celui care va fi instalat in Romania, la orizontul anului 2015. Momentul se inscrie, totodata, pe linia sprijinului constant, de substanţa, acordat de SUA eforturilor parţii romane de a face mai bine cunoscute si inţelese motivele si substanţa implicarii Romaniei in acest proiect strategic si reafirma soliditatea Parteneriatului Strategic dintre Romania si SUA si perspectivele de dezvoltare a acestuia. Cu prilejul participarii la ceremoniile dedicate escalei navei USS Monterey, seful diplomaţiei romane a susţinut o conferinţa de presa comuna, alaturi de ambasadorul SUA la Bucuresti. Seful diplomaţiei romane a subliniat ca “relaţia excelenta de parteneriat cu SUA ne permite sa dezvoltam politici regionale pe cel puţin trei paliere: extinderea UE si NATO; difuzarea valorilor democratice in spaţiul acoperit de Parteneriatul Estic; securitatea in ansamblul ei, inclusiv securitatea energetica in regiunea Marii Negre”. Escala navei USS Monterey in portul Constanţa vine intr-o perioada de dezvoltari importante legate de participarea Romaniei la sistemul american de aparare antiracheta din Europa, la scurt timp dupa anunţul public al unitaţii Deveselu ca locaţie-gazda, in Romania, a sistemului american de aparare antiracheta si la doar o zi dupa parafarea la Washington (la 6 iunie 2011) a textului Acordului pentru amplasarea unor elemente ale sistemului american de aparare impotriva rachetelor balistice in Romania.

Scut naval

Cea mai costisitoare optiune de aparare americana antiracheta, care ar putea constitui “o capacitate de raspuns in caz de criza”, include mobilizarea unor nave in Marea Neagra, in apropiere de Romania, se arata intr-un recent studiu al Biroului pentru Buget al Congresului american (CBO), citat de agentia de presa KARADENIZ-PRESS. Discutiile publice asupra acestui proiect au fost reluate in mass-media americana, pe fondul crizei economice mondiale, care a condus la micsorarea bugetului fortelor militare americane. Reamintim ca o prima optiune propusa de Departamentul Apararii, ca parte a eforturilor de protejare a Statelor Unite si a aliatilor sai, consta in amplasarea permanenta a zece interceptoare terestre in zone din Polonia, un radar cu raze X in Cehia si un alt radar cu raze X intr-o zona ce urmeaza sa fie determinata, posibil in Azerbaidjan. Conform planurilor initiale, sistemul ar trebui sa fie finalizat si amplasat pana in 2013, aceasta optiune putand costa intre noua si 13 miliarde de dolari.

Optiune maritima

O alta varianta, considerata cea mai scumpa, care ar costa Statele Unite intre 18 si 22 de miliarde de dolari, se refera la o aparare maritima, prin utilizarea de nave din marina americana dotate cu sistem de aparare antiracheta Aegis, cuprinzand interceptoare de tip SM-3 Block IIA, care sunt preconizate sa intre in componenta flotei in jurul anului 2015. Aceste nave ar presupune mentinerea a doar trei baze, in nord-vestul Marii Negre, in apropiere de Romania, in nordul Marii Adriatice, aproape de tarmul Italiei, respectiv in Marea Baltica, la nord de Polonia, si ar fi sprijinite de radare mobile cu raze X in Azerbaidjan si Qatar.
CBO a selectat aceste locatii pentru a minimiza numarul de baze care ar fi necesar pentru a apara o arie europeana aproximativ egala cu cea acoperita de celelalte optiuni. Estimarea costului acestei variante se bazeaza pe supozitia ca acest sistem ar fi folosit ca o aparare permanenta, necesitand operatii continue si suficiente nave pentru a mentine cele trei baze pe termen nedefinit. Aceasta optiune ar putea de asemenea reprezenta o viitoare capacitate de raspuns in caz de criza, daca nici un sistem specializat de aparare antiracheta nu ar fi amplasat in Europa.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *