USS Monterey, in portul Constanta

de | iun. 8, 2011 | Info Militar, România, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a participat marţi la ceremonia organizată cu prilejul escalei în portul Constanţa a navei USS Monterey care urmează să fie staţionată în Marea Meditarană. Dislocarea în Marea Mediterană a navei USS Monterey face parte din etapa I de operaţionalizare a proiectului american de apărare antirachetă, amplasarea pe teritoriul României a unor elemente ale sistemului SUA fiind avută în vedere pentru etapa a II-a a proiectului.

USS-MontereyMinistrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a participat marţi la ceremonia organizată cu prilejul escalei în portul Constanţa a navei USS Monterey care urmează să fie staţionată în Marea Meditarană. Dislocarea în Marea Mediterană a navei USS Monterey face parte din etapa I de operaţionalizare a proiectului american de apărare antirachetă, amplasarea pe teritoriul României a unor elemente ale sistemului SUA fiind avută în vedere pentru etapa a II-a a proiectului. În condiţiile în care nava USS Monterey este echipată cu un sistem radar performant AEGIS, escala acesteia în portul Constanţa oferă posibilitatea observării unui sistem antirachetă asemănător, din multe puncte de vedere, celui care va fi instalat în România, la orizontul anului 2015. Momentul se înscrie, totodată, pe linia sprijinului constant, de substanţă, acordat de SUA eforturilor părţii române de a face mai bine cunoscute şi înţelese motivele şi substanţa implicării României în acest proiect strategic şi reafirmă soliditatea Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA şi perspectivele de dezvoltare a acestuia. Cu prilejul participării la ceremoniile dedicate escalei navei USS Monterey, şeful diplomaţiei române a susţinut o conferinţă de presă comună, alături de ambasadorul SUA la Bucureşti. Şeful diplomaţiei române a subliniat că “relaţia excelentă de parteneriat cu SUA ne permite să dezvoltăm politici regionale pe cel puţin trei paliere: extinderea UE şi NATO; difuzarea valorilor democratice în spaţiul acoperit de Parteneriatul Estic; securitatea în ansamblul ei, inclusiv securitatea energetică în regiunea Mării Negre”. Escala navei USS Monterey în portul Constanţa vine într-o perioadă de dezvoltări importante legate de participarea României la sistemul american de apărare antirachetă din Europa, la scurt timp după anunţul public al unităţii Deveselu ca locaţie-gazdă, în România, a sistemului american de apărare antirachetă şi la doar o zi după parafarea la Washington (la 6 iunie 2011) a textului Acordului pentru amplasarea unor elemente ale sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice în România.

Ajutoare pentru copii din Tulcea si Constanta

Cu ocazia vizitei crucişătorului USS Monterey, aparţinând Forţelor Navale Americane, în portul Constanţa, în perioada 6-9 iunie, opt containere încărcate cu rechizite pentru şcoală, echipament sportiv şi truse medicale vor fi distribuite către orfelinate, grădiniţe şi clinici din judeţele Constanţa şi Tulcea. Potrivit ambasadei SUA, cele opt containere, cântărind aproape două tone, conţin mingi şi plase de fotbal, truse medicale, lenjerie pentru spital şi ghiozdane pentru şcoală, cu caiete, instrumente de scris, gumă de şters, rigle, ascuţitori, creioane de colorat şi foarfece. După ce containerele vor fi descărcate de pe nava USS Monterey, acestea vor fi distribuite următoarelor instituţii: Spitalul Judeţean din Constanţa; Grădiniţele nr. 31 şi 46 din Constanţa; Centrul de plasament „Cristian”, Tulcea; Centrul de plasament „Speranţa”, Tulcea; Complex de Unităţi de tip Familial Isaccea; Centrul din comuna Somova; Centrul de plasament Cocorii 2, Tulcea; Grădiniţa din comuna Ceamurlia de Jos. Obiectele, care valorează peste 12.000 de dolari, au fost colectate prin intermediul proiectului Handclasp, desfăşurat de Forţele Navale Americane în întreaga lume. Proiectul Handclasp este un tip de parteneriat public-privat între corporaţii, sectorul public, ONG-uri şi persoane de pretutindeni din SUA. Obiectele umanitare, educaţionale şi cele oferite în mod voluntar sunt donate fără nici un cost guvernului de către sectorul privat din SUA şi sunt distribuite de către marinarii şi infanteriştii americani către persoane defavorizate din întreaga lume.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *