Uniunea Europeana, obiectiv comun pentru R. Moldova si Georgia

de | nov. 10, 2011 | Caucaz, R. Moldova, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Semnarea Acordului de Comerţ Liber cu Uniunea Europeană este un obiectiv comun al Republicii Moldova şi al Georgiei.

Moldova GeorgiaSemnarea Acordului de Comerţ Liber cu Uniunea Europeană este un obiectiv comun al Republicii Moldova şi al Georgiei. Miercuri, a avut loc o întrevedere a experţilor Ministerului Economiei şi delegaţiei experţilor georgieni, aflată la Chişinău în perioada 7-10 noiembrie. La întrevedere, viceministrul Economiei Octavian Calmîc a remarcat că Georgia a început pregătirile pentru lansarea negocierilor cu UE, cu un an înaintea Moldovei, în 2009, fapt care suscită interesul Chişinăului faţă de experienţa georgiană, în special, pe fundalul viitoarei Misiuni de evaluare a UE în domeniul aplicării măsurilor sanitare şi fitosanitare, aşteptată la Chişinău în decembrie. Concluziile acestei misiuni de evaluare vor avea un rol semnificativ în luarea de către Uniunea Europeană a deciziei de a lansa sau nu negocierile privind semnarea Acordului de Comerţ Liber cu Republica Moldova. Guvernul de la Chişinău speră să lanseze negocierile privind instituirea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre R. Moldova şi Uniunea Europeana la începutul anului 2012, odată cu lansarea procesului de negociere cu Georgia. Experţii s-au arătat interesaţi de subiectele implementării standardelor europene în domeniul infrastructurii calităţii, schimbarea legislaţiei în domeniul concurenţei, reformarea sistemului sanitar şi fitosanitar, crearea Agenţiei securităţii alimentare, care va prelua funcţiile a cel puţin 2 instituţii – Agenţia sanitar veterinară şi pentru siguranţa produselor de origine animalieră şi Inspecţia generală de supraveghere fitosanitară şi control semincer.

Acordul de Comerţ Liber R. Moldova-UE

Republica Moldova speră să demareze negocierile privind semnarea Acordului de Comerţ Liber R. Moldova-UE la începutul anului 2012. Acordul de Comerţ Liber, numit Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător între Republica Moldova şi Uniunea Europeană (ZLSAC, Deep and Comprehensive Free Trade Area /DCFTA/) presupune liberalizarea graduală a comerţului cu bunuri şi servicii, libera circulaţie a forţei de muncă, reducerea taxelor vamale, barierelor tehnice şi netarifare, abolirea restricţiilor cantitative şi armonizarea legislaţiei R. Moldova la Acquis-ul UE. Spre deosebire de regimul comercial actual RM-UE (ATP) care este un regim unilateral, acordat de UE pe un termen limitat – ZLSAC va fi un acord multilateral încheiat pe o perioadă nelimitată, oferind beneficii la export mult mai mari decît ATP şi o previzibilitate pe termen lung pentru afaceri,

Schimb de experienţă cu Georgia în domeniul integrării europene

Marţi, la sediul MAEIE, au avut loc consultări moldo-georgiene în domeniul integrării europene. Părţile au efectuat un schimb de opinii privind rezultatele recentului Summit al Parteneriatului Estic, ultimele evoluţii înregistrate în procesul de negocieri pe marginea Acordului de Asociere şi pregătirile la nivel naţional în vederea iniţierii negocierilor pentru crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu UE. Delegaţia georgiană şi-a exprimat interesul pentru preluarea experienţei Republicii Moldova în domeniul implementării dialogului cu UE privind liberalizarea regimului de vize şi Parteneriatului de Mobilitate R. Moldova-UE. De asemeena, au avut loc informări reciproce privind rezultatele înregistrate în realizarea reformelor în domeniul justiţiei, combaterii corupţiei, participării în cadrul programelor comunitare şi al contactelor interumane. Din delegaţia guvernamentală din Georgia au făcut parte reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, Oficiului Ministrului de Stat pentru Integrare Europeană şi Euroatlantică, Ministerului Economiei şi Dezvoltării Durabile, Ministerului Justiţiei, Agenţiei privind Siguranţa Alimentară şi Centrului de Expertiză Legislativă.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *