Un nou nume pentru nordul Ciprului: Republica Turca a Ciprului

de | apr. 18, 2012 | Știri, Turcia, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Republica Turcă a Ciprului de Nord îşi va schimba numele în Republica Turcă a Ciprului, dacă până la 1 iulie, înainte ca Republica Cipru să preia preşedinţia, prin rotaţie, a Uniunii Europene, problema cipriotă nu va fi rezolvată.

Republica Turcă a Ciprului de Nord îşi va schimba numele în Republica Turcă a Ciprului, dacă până la 1 iulie, înainte ca Republica Cipru să preia preşedinţia, prin rotaţie, a Uniunii Europene, problema cipriotă nu va fi rezolvată.
Potrivit ziarului Sabah, unul din cele mai influente cotidiene de la Ankara, după aceasta, Ciprul de Nord va încerca să obţină recunoaşterea sa sub noul nume din partea comunităţii internaţionale. Este de aşteptat ca, după schimbarea numelui, Ciprul de Nord să fie recunoscut de către ţările membre ale Organizaţiei pentru Cooperarea Islamică (OCI).
În 2004, Republica Turcă a Ciprului de Nord a fost acceptată în componenţa OCI, astfel încât este greu de crezut că cele 57 de ţări membre ale Organizaţiei nu vor recunoaşte şi de această dată noul stat cipriot turc. De asemenea, Milliyet, citând sub rezerva anonimatului un înalt oficial de la Ankara, susţine că părţile turcă şi turco-cipriotă depun eforturi pentru rezolvarea diferendului, dar Nicosia evită negocierile.
Oficialul citat de Milliyet a sugerat că odată cu preluarea preşedinţiei UE de către Republica Cipru de la 1 iulie, relaţiile între Turcia şi Uniunea Europeană vor fi îngheţate în problema Ciprului. „După aceasta, negocieri nu sunt de aşteptat. Din această zi, se va trece la punerea în aplicare a planului B”, a afirmat el, subliniind că partea turcă va iniţia discuţii diplomatice privind recunoaşterea „statului cipriot turc”.
UE pledase înainte pentru reunificarea insulei într-un singur stat, care urma să devină o confederaţie între grecii şi turcii locali. Autorităţile de la Ankara acceptaseră la vremea respectivă crearea unui stat comun după aşa-numitul „plan Annan”, transmite Agerpres. Conform acestui plan, un referendum urma să decidă soarta viitorului statut al insulei. Partea turcă a insulei a reacţionat pozitiv la posibilitatea creării unui stat comun. Astfel, 60% dintre etnicii turci din nordul insulei s-au pronunţat în favoarea înfiinţării unei confederaţii cu etnicii greci. În schimb, partea greacă a insulei divizate a respins ideea confederaţiei şi „planul Annan” a eşuat. UE a primit în rândurile sale doar Republica Cipru, ca stat unitar insular.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *