UE: „Republica Moldova va avea liber regimul de vize, doar dupa securizarea frontierelor”

de | iun. 30, 2013 | R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Seful Delegatiei Europene de la Chisinau, Dirk Shuebel, a declarat sambata ca decizia Republicii Moldova de a deschide sase noi puncte de control al migratiei la frontiera administrativa cu regiunea transnistreana este una ce este strans legata obtinerea pe viitor a unui regim liberalizat de vize cu UE. „Moldova poate obtine un regim liberalizat de […]

Dirk_SchuebelSeful Delegatiei Europene de la Chisinau, Dirk Shuebel, a declarat sambata ca decizia Republicii Moldova de a deschide sase noi puncte de control al migratiei la frontiera administrativa cu regiunea transnistreana este una ce este strans legata obtinerea pe viitor a unui regim liberalizat de vize cu UE. „Moldova poate obtine un regim liberalizat de vize doar daca suntem siguri ca toate partile frontierei tarii sunt securizate corespunzator”, a declarat Schuebel. El a mai spus ca trebuie sa existe un control strict la frontiere pe segmentul moldo-ucrainean al frontierei. „Consider ca e clar ca Moldova poate obtine un regim liberalizat de vize doar daca suntem siguri ca toate partile frontierei tarii sunt securizate corespunzator, astfel ca sa se stie cine intra pe teritoriul sau. Este evident ca in acest moment, asa-numitul segment central al frontierei moldo-ucrainiene nu este controlat de autoritatile moldovenesti. Asa ca trebuie introduse alte mecanisme pentru a asigura cel putin un grad ridicat de informare referitor la persoanele care intra in tara”, a declarat Schuebel intr-un interviu pentru radio Europa Libera.

Bruxelles-ul nu exclude regiunea transnistreana

Oficialul european a mai spus ca Bruxelles-ul considera Transnistria drept parte integranta a Republicii Moldova iar semnarea acordului de Asociere va lua in calcul si acest teritoriu separatist. „Transnistria este o parte integranta a Republicii Moldova, asa ca acordul este valabil pentru intreg teritoriul. Ceea ce am facut noi acum si eu cred ca e un rezultat foarte pozitiv, cu referire la acele companii transnistrene care au relatii comerciale cu UE, este faptul ca sistemul de preferinte autonome va continua sa fie valabil pâna la momentul expirarii sale la finele lui 2015. Pentru acele regiuni ale Moldovei in care Acordul de Asociere, la acest moment, nu poate fi aplicat si implementat in intregime, cred ca e un pas important in intâmpinarea companiilor transnistrene care vor putea beneficia cel putin pâna la sfârsitul lui 2015 de avantajele sistemului de preferinte autonome si care nu vor trebui sa plateasca intregile taxe datorita intrarii in vigoare a Acordului de Asociere”, a conchis Schuebel.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *