UE priveste inspre Marea Neagra

de | ian. 20, 2011 | Federatia Rusa, România, Știri, Turcia, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Parlamentul European a adoptat, joi, rezolutia privind “Strategia UE pentru Marea Neagra”, aratandu-si astfel interesul fata de aceasta zona a Europei in care conflictele inghetate pot transforma regiunea intr-un butoi de pulbere. Proiectul de Raport privind o strategie a UE la Marea Neagra a fost elaborat in noiembrie 2010 de europarlamentarul roman Traian Ungureanu ca […]

blacksea_100

Parlamentul European a adoptat, joi, rezolutia privind “Strategia UE pentru Marea Neagra”, aratandu-si astfel interesul fata de aceasta zona a Europei in care conflictele inghetate pot transforma regiunea intr-un butoi de pulbere. Proiectul de Raport privind o strategie a UE la Marea Neagra a fost elaborat in noiembrie 2010 de europarlamentarul roman Traian Ungureanu ca urmare a solicitarii Comitetului pentru afaceri externe a Parlamentului European. Despre aceasta rezolutie, MAE si-a exprimat convingerea ca in viitorul UE va fi mult mai activa in zona. “Romania considera ca Strategia va determina o abordare proactiva a institutiilor UE cu privire la regiunea Marii Negre, fapt care este in concordanta cu interesul Romaniei pentru o implicare europeana mai energica in regiune. in contextul preluarii de catre Romania a Presedintiei in Exercitiu a OCEMN si al relatiilor pe care Romania doreste sa le construiasca intre Organizatie si UE”, precizeaza MAE.

Definirea raporturilor UE-Turcia si UE-Rusia

Mai mult europarlamentari romani din cadrul tuturor familiilor politice europene si-au exprimat bucuria fata de adoptarea aestei rezolutii care va fi trimisa apoi Comisiei Europene. Europarlamentaul Corina Cretu a criticat totusi lipsa de viziune a UE privind aceasta regiune in care rolul Turciei si al Rusiei nu este inca bine definitiv in relatia cu Bruxelles-ul. “Exista un decalaj in intelegerea situatiei cooperarii la Marea Neagra. inca de la inceputul anilor 90, cand tarile din zona se confruntau cu dileme privitoare la evolutiile dupa caderea comunismului, au aparut diverse forme de cooperare institutionala. Unele au functionat, altele mai putin, dovedindu-se forme fara fond. inca de atunci au existat mai multe canale de cooperare intre aceste organizatii si tarile membre, cu Uniunea Europeana. Lucrurile s-au schimbat odata cu asocierea unora dintre aceste tari la UE si apoi dupa aderarea lor la Uniune. In ciuda unor progrese, exista inca suprapuneri intre diversele forme de cooperare si nu exista instrumente clare care sa masoare performanta actiunilor de cooperare”, se arata in interventia europarlamentarului PSD.

Risc de securitate

De asemenea, Corina Cretu a declarat in plenul PE ca UE trebuie sa intervina in zona pentru a stopa efectele conflictelor inghetate care ar putea izbucni in aceasta regiune. “Daca vrem sa grabim rezolvarea conflictelor inghetate din zona, trebuie sa plecam de la constatarea ca acest lucru a fost mult intarziat de concurenta intre sponsorii diverselor planuri, iar lucrurile treneaza de mai bine de 15 ani. Iar aceasta concurenta tradeaza interesele lor divergente, cel mai adesea legate, explicit sau implicit, de controlul rutelor de transport al energiei in zona. Din punctul meu de vedere, lucrurile se vor limpezi abia in momentul in care va fi foarte clar ce se va intampla cu aderarea Turciei la UE si ce statut va avea Rusia in raport cu Uniunea. Abia aceasta clarificare va duce la rezolvarea conflictelor inghetate si la stabilizarea pe termen lung a zonei”, a declarat Corina Cretu.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *