UE, ostatica razboiului energetic ruso-ucrainean

de | dec. 29, 2009 | Federatia Rusa, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Rusia si Ucraina au cazut de acord asupra conditiilor de tranzit pentru titeiul rusesc destinat clientilor europeni si in cateva zile un acord va fi semnat in acest sens, a anuntat serviciul de presa al Ministerului Energiei de la Moscova, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS

Regimul Iuscenko foloseste arma energetica in scop electoral

Regimul Iuscenko foloseste arma energetica in scop electoral

Rusia si Ucraina au cazut de acord asupra conditiilor de tranzit pentru titeiul rusesc destinat clientilor europeni si in cateva zile un acord va fi semnat in acest sens, a anuntat serviciul de presa al Ministerului Energiei de la Moscova, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Anuntul vine la scurt timp dupa ce mai multe state membre ale UE au fost amenintate cu suspendarea livrarilor de titei rusesc, care tranziteaza Ucraina.
„In urma unor intense negocieri, partile au reusit sa cada de acord asupra conditiilor acordului de tranzit si in principiu au fost formulate intelegerile pentru asigurarea livrarilor pe termen lung catre consumatorii europeni”, a precizat purtatorul de cuvint al Ministerului rus al Energiei, Irina Esipova. „Speram ca in cel mai scurt timp, azi sau miine, partile sa semneze un acord”, a adaugat ea.
Anterior, Kievul a solicitat conditiilor pentru tranzitul petrolului rusesc spre UE, a anuntat purtatorul de cuvant al operatorului ucrainean de oleoducte Ukrtransnafta, citat de agentiile de presa locale. „Actualul contract a fost incheiat in 2004 pentru 15 ani. Ucraina vrea sa se aduca amendamente”, a declarat purtatorul de cuvant Serghei Zinkebvici, explicand ca Ucraina vrea sa obtina de la Moscova garantii legate de volumul tranzitului de titei prin teritoriul sau. „Negocierile continua”, a adaugat el.

Santaj energetic

Federatia Rusa a avertizat oficial UE in legatura cu o posibila sistare a livrarilor de petrol prin Ucraina, a anuntat serviciul de presa al guvernului slovac, facand referire la livrarile de petrol prin oleoductul Drujba catre Cehia, Ungaria si Slovacia, oleoduct care tranziteaza teritoriul Ucrainei. „Guvernul slovac a fost informat printr-o scrisoare a ministerului rus al Energiei, in baza sistemului de avertizare, ca ar putea exista sistari ale livrarii de petrol catre trei tari membre UE, din cauza diferendelor nerezolvate dintre Rusia si Ucraina privind tranzitul titeiului”, potrivit comunicatului guvernului slovac.
La randul sau, oficialii Consiliului pentru Securitate Nationala si Aparare din Ucraina au avertizat ca Europa risca sa fie afectata de o noua criza a gazelor, invinuind Moscova ca „discrediteaza Kievul si pregateste un contract dezavantajos pentru partea ucraineana”. „Evolutia situatiei dupa incheierea contractului la 19 ianuarie 2009 ii indreptateste pe experti, inclusiv pe cei straini, sa previna asupra posibilitatii crearii artificiale a unei noi crize a gazului pentru care sa fie facuta responsabila partea ucrai­neana”, se arata intr-o nota a Consiliului ucrainean pentru securitate nationala, citata de mass-media de la Bucuresti
Presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, aflat intr-o acerba competitie electorala pentru un nou mandat, a cerut in repetate randuri, revizuirea contractelor de gaz incheiate la 19 ianuarie 2009 intre gigantul rus Gazprom si compania ucraineana Naftogaz, in prezenta premierilor celor doua tari, Vladimir Putin si Iulia Timosenko, liderul de la Kiev nefiind multumit indeosebi de pretul pentru tranzitul gazelor spre Europa. La randul sau, premierul rus, Vladimir Putin, anunta, dupa intalnirea avuta la mijlocul lunii noiembrie 2009 cu omologul sau ucrainean Iulia Timosenko, la Ialta, in Crimeea, ca a ajuns la un compromis cu Kievul in dificilul dosar al gazelor naturale, declarandu-se dispus sa revizuiasca contractele bilaterale in domeniu. Vladimir Putin preciza totodata ca Rusia a acceptat sa reduca volumele de gaze care trebuiau achitate de Kiev fara sa impuna penalitati si sa creasca cu 60% tariful pentru tranzitul gazelor rusesti spre UE via Ucraina.
Reamintim ca Ucraina a avut pe parcursul acestui an dificultati in ceea ce priveste achitarea livrarilor de gaz rusesc, ceea ce a tensionat relatiile sale cu Moscova in domeniul energiei. Aceste tensiuni provoaca de fiecare data ingrijorari in Europa, care a avut de suferit la inceputul lunii ianuarie 2009 dupa ce Rusia a intrerupt in plina iarna livrarile sale de gaz, ca urmare a unui conflict energetic intre Kiev si Moscova.

Acord gazifer

Gazprom a incheiat recent un acord cu societatea ucraineana Naftogaz prin care Kievul va cumpara in 2010 mai putine gaze naturale decat se angajase initial. Acest compromis indeparteaza spectrul unui nou razboi al gazelor naturale intre cele doua tari, asa cum s-a intamplat la inceputul acestui an, considera expertii internationali, citati de mass-media de la Bucuresti. „In conformitate cu amendamentele din contractul semnat de cele companii la inceputul lui 2009, volumul de gaze naturale pentru 2010 este stabilit la 33,75 miliarde de metri cubi”, precizeaza grupul rus, intr-un comunicat de presa. Potrivit acordului initial, Gazprom urma sa vanda societatii ucrainene 52 de miliarde de metri cubi de gaze. Prin acordul convenit recent, Naftogaz nu va fi sanctionat financiar pentru volumul mai mic de gaze naturale consumat in 2009.
Kievul a cumparat mai putine gaze decat se angajaze, din cauza crizei economice care a provocat o reducere drastica a cererii, Naftogaz fiind obligat printr-o cauza contractuala sa achite o anumita cantitate de gaze, chiar daca importa mai putin, sau sa plateasca penalitati foarte aspre. Potrivit presedintiei ucrainene, aceste penalitati ar fi putut ajunge la 8,5 miliarde de dolari in 2009. Un sfert din gazul consumat in UE provine din Rusia, 80% din acest volum tranzitand Ucraina.

Pretentii ucrainene

Reamintim ca premierul ucrainean Iulia Timosenko, unul din principalii candidati la alegerile rpezidentiale din ianuarie 2010, a declarat recent ca pretul tranzitului de gaze rusesti spre Europa prin Ucraina se va dubla in 2010, declaratie facuta inaintea intalnirii cu Vladimir Putin. „Pretul pentru tranzitul gazului rusesc prin teritoriul ucrainean se va dubla incepand cu 1 ianuarie 2010”, a spus Timosenko. Tariful actual este de 1,7 dolari pentru transportarea a 1.000 de metri cubi de gaz pe 100 de kilometri. In septembrie 2009, societatea ucraineana Naftogaz a spus ca acest tarif va creste ca 2,7-2,8 dolari in 2010.
Pretentiile Kievului vin la scurt timp dupa ce Ucraina a achitat factura la gazul rusesc importat in noiembrie, dupa un acord de compromis cu Rusia. Factura la gaz pe noiembrie se ridica la 770 milioane de dolari, a precizat pentru AFP o sursa din cadrul societatii. Ucraina, aflata intr-o profunda criza economica si politica, a avut in ultimele luni probleme in ce priveste achitarea importurilor de gaz rusesc.

Pregatiri europene

Tarile membre ale Uniunii Europene sunt „bine pregatite” pentru a contracara o eventuala criza in aprovizionarea cu gaz in cursul iernii, au conchis recent experti din domeniul gazelor ai „Celor 27” reuniti la Bruxelles, informeaza agentiile de presa. Oficialii au examinat consumul de gaz si nivelul stocurilor din UE, dar si planurile de urgenta adoptate de guverne din ianuarie 2009, a precizat Comisia Europeana intr-un comunicat. Contenciosul dintre Rusia si Ucraina provocase atunci o criza majora in aprovizionarea UE, deosebit de grea in unele tari din sud-estul Europei.
„Grupul de coordonare privind gazul”, format din reprezentanti ai statelor, grupurilor din industria energetica si consumatori, a vorbit despre „un nivel bun de pregatire” in cazul unei noi crize a gazului, precizeaza Bruxellesul. Acest grup se intruneste periodic. Expertii au luat act de acordurile comerciale pe termen scurt, pentru rezolvarea situatiilor de urgenta, incheiate de tarile cele mai afectate de criza ruso-ucraineana din ianuarie 2009.
Cererea de gaz din industrie a scazut si ea din cauza crizei economice, in timp ce preturile la gazele naturale si lichefiate s-au redus, au precizat expertii. Potrivit comunicatului, au fost demarate printre altele proiecte de investitii care permit inversarea fluxurilor de gaze in conducte. Comisia Europeana a invitat totusi tarile europene sa studieze posibile scenarii ale crizei la scara europeana si regional.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *