UE, mediator in solutionarea conflictului transnistrean

de | iul. 27, 2010 | R. Moldova, România, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Noul ambasador al Republicii Moldova in Romania, Iurie Renita, considera ca Uniunea Europeana (UE) ar trebui sa treaca de la statutul de observator la cel de mediator in conflictul transnistrean. "Dupa noi, ar fi bine ca UE sa-si sporeasca considerabil rolul. Statutul curent de observator al UE ar putea fi plasat pe o treapta superioara, cea de mediator",

Ambasadorul rus Grigorii Karasin ameninta Republica Moldova

Ambasadorul rus Grigorii Karasin ameninta Republica Moldova

Noul ambasador al Republicii Moldova in Romania, Iurie Renita, considera ca Uniunea Europeana (UE) ar trebui sa treaca de la statutul de observator la cel de mediator in conflictul transnistrean. „Dupa noi, ar fi bine ca UE sa-si sporeasca considerabil rolul. Statutul curent de observator al UE ar putea fi plasat pe o treapta superioara, cea de mediator”, a declarat Renita pentru agentia Agerpres, preluata de mass-media de la Bucuresti. Potrivit ambasadorului, Republica Moldova isi doreste o mai mare implicare a UE cat si a Statelor Unite ale Americii, rolul de observator al carora, la fel, ar trebui de sporit, in contextul in care unele ambitii locale, „cele ale Transnistriei”, nu permit valorificarea la maxim a formatului „5+2”.
In ce priveste rolul Romaniei in reglementarea conflictului transnistrean, Renita a mentionat ca „Romania are posibilitatea sa se implice de o maniera cat mai concreta in acest mecanism, prin intermediul UE, in care Romania este membra si prin intermediul OSCE. „Sunt doua mecanisme internationale foarte importante, OSCE si UE, in care Romania are de spus un cuvant greu”, a accentuat diplomatul.

Implicare activa

Ambasadorul a mai subliniat ca Republica Moldova isi doreste o implicare mult mai activa si din partea Ucrainei, Rusiei, OSCE, „plasarea solutionarii problemei respective doar intre Chisinau si Tiraspol fiind complicata si insuficienta”. Referindu-se la factorul international, diplomatul a constatat ca acesta este unul determinant in rezolvarea diferendului transnistrean. „Ultimele evolutii, este vorba de memorandumul Merkel-Medvedev, ne-a oferit o surpriza placuta, in sensul optimismului. Devenim mult mai optimisti in credinta noastra ca exista premisa de solutionare a problemei transnistrene. Evident, aceste prevederi sau intelegeri urmeaza a fi mai bine definitivate si clarificate, trecand, in mod obligatoriu, prin mecanismul 5+2”. Renita a mai adaugat ca acest format „este, actualmente, unicul mecanism pentru a adopta o decizie finala”, respingand demersurile Tiraspolului de edificare a unui mecanism 2+1, format din Transnistria, Republica Moldova si Federatia Rusa.

Puls diplomatic

Adjunctul ministrului de Externe rus, Grigori Karasin, a sosit ieri in Republica Moldova si primele discutii s-au concentrat pe problema conflictului transnistrean, dar si pe cea a exporturilor de vinuri moldovenesti in Republica Moldova in cadrul unor consultari interministeriale moldo-ruse la nivelul viceministrilor afacerilor externe, relateaza mass-media de la Chisinau. Delegatia moldoveneasca a fost condusa de Viceministrul  Andrei Popov, cea rusa – de Grigorii Karasin, Secretar de Stat, Viceministru al Afacerilor Externe al Federatiei Ruse.
In legatura cu reluarea exporturilor, Popov s-a declarat „temperat optimist” dar a precizat ca potrivit ultimelor date statistice, in 2010, Rusia a redevenit principalul partener comercial al Republcii Moldova. Argument, considera Popov, care demonstreaza ca relatiile economice nu au fost influentate de decizii politice, cum ar fi decretul prezidential privind Ziua ocupatiei sovietice, scrie si Europa Libera.
Partile au mai subliniat necesitatea intensificarii contactelor bilaterale, atat la nivel politic, cat si intre diverse ministere si agentii guvernamentale, relateaza serviciul de presa al  Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene de la Chisinau. Partea modoveneasca si-a mai evidentiat interesul pentru dezvoltarea cooperarii comercial-economice bilaterale, in special, in ceea ce priveste eliminarea obstacolelor in comertul cu marfuri agroalimentare si produse vinicole.

Atentie deosebita

Diplomatii au convenit pregatirea pentru semnare a Programului interguvernamental de cooperare pe anii 2011-2013, adauga sursele citate. De asemenea, a fost reiterata vointa autoritatilor moldovenesti de a urgenta solutionarea problemelor cu care se confrunta cetatenii Republicii Moldova aflati temporar pe teritoriul Federatiei Ruse, inclusiv prelungirea termenului de aflare fara inregistrare pana la treizeci de zile.
Cei doi viceministri au acordat o atentie deosebita examinarii diverselor aspecte ale problemei transnistrene, subliniind importanta consolidarii masurilor de incredere, reluarii procesului de negocieri si valorificarii sprijinului international crescand pentru reglementarea conflictului. Partea rusa si-a reiterat sprijinul sau pentru solutionarea conflictului in baza respectarii principiului pastrarii suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova.
Grigorii Karasin  in cadrul unei intalniri avute cu vicepremierul pe Reintegrare, Victor Osipov a dat asigurari ca Federatia Rusa va sustine si in continuare eforturile de reluare a negocierilor pentru reglementarea transnistreana in format deplin, mentionand ca totul depinde de Chisinau si Tiraspol. Viceministrul rus de Externe a apreciat ca situatia in problema transnistreana nu a degradat. “Incertitudinea nu poate dura la nesfarsit, este necesar sa ne miscam inainte”, a spus Karasin, citat de un comunicat oficial al Guvernului de la Chisinau.
In cadrul vizitei de trei zile in R.Moldova, Karasin a vizitat astazi, 27 iulie, Tiraspolul, dupa care va continua discutiile cu autoritatile moldovene. Vizita lui Karasin, la Tiraspol, are loc la cateva zile dupa ce Rusia a stopat transferul banilor pentru pensiile si alocatiile transnistrenilor.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *