UE declanseaza "razboiul fotbalului" impotriva Ucrainei

de | mai 2, 2012 | Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Vizita cancelarului Angela Merkel în Ucraina, în timpul Campionatului European de Fotbal, va depinde de soarta fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului Germaniei, Georg Streiter. „Deocamdată, nu există planuri concrete privind vizita doamnei Merkel în Ucraina, însă orice vizită a cancelarului german în Ucraina va depinde de soarta Iuliei Timoşenko şi de statul de drept din această ţară”,

Cancelarul german, Angela Merkel, acuzata voalat de diplomatia de la Kiev

Vizita cancelarului Angela Merkel în Ucraina, în timpul Campionatului European de Fotbal, va depinde de soarta fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului Germaniei, Georg Streiter. „Deocamdată, nu există planuri concrete privind vizita doamnei Merkel în Ucraina, însă orice vizită a cancelarului german în Ucraina va depinde de soarta Iuliei Timoşenko şi de statul de drept din această ţară”, a subliniat oficialul. Săptămânalul german „Der Spiegel” citează mai multe surse diplomatice care susţin că Angela Merkel ar fi declarat că nu va vizita Ucraina, dacă la începutul Campionatului, Iulia Timoşenko se va afla încă în închisoare.
În acelasi timp si Comisia Europeană anuntă că nu a examinat încă posibilitatea boicotării Campionatului European de Fotbal din Ucraina, însă, dacă situaţia din această ţară nu se va schimba, preşedintele organului executiv al Uniunii Europene, Jose Manuel Barroso, nu va vizita această ţară, în viitorul apropia, de declarat purtătorul de cuvant al Comisiei Europene, Pia Ahrenkilde Hansen, la Bruxelles. Potrivit declaraţiilor sale, Comisia Europeană este îngrijorată de starea democrației din Ucraina, însă speră, totodată, că „situaţia va fi rezolvată”. Comisia Europeană a anunţat, anterior, că decizia vicepreşedintelui Comisiei Europene, Viviane Reding, responsabil pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie, de a nu merge la deschiderea Euro-2012 în Varşovia este o decizie pur personală.
Reactia autoritătilor ucrainene nu s-a lăsat asteptată. „Nu vrem să ne gândim că liderii politici germani sunt capabili să reînvie metodele Războiului Rece şi că vor încerca să facă din sport un ostatic al politicii”, a ripostat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev, Oleg Voloşin.

Boicot în lant

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a confirmat că preşedinţii Sloveniei, Austriei, Germaniei, Italiei şi Cehiei nu vor participa la reuniunea preşedinţilor ţărilor Europei Centrale, care va avea loc în perioada 11-12 mai, la Ialta, adăugând, însă, că „neparticiparea celor cinci şefi de stat, la evenimentul din Crimeea, nu are nicio legătură cu scandalul din jurul fostului premier ucrainean, Iulia Timoşenko”. Oleg Voloşin a declarat că cei cinci preşedinţi au refuzat invitaţia la reuniunea de la Ialta, înainte de apariţia informaţiilor legate de situaţia fostului premier ucrainean, care susţine că a fost bătută în închisoare. Potrivit lui Voloşin, un număr de zece preşedinţi au confirmat deja că vor participa la această reuniune, iar alţi patru şi-au dat acordul preliminar.
Iulia Timoşenko, arestată în vara anului trecut şi condamnată ulterior la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere, a intrat în greva foamei pe 20 aprilie, protestând astfel faţă de violenţele la care a fost supusă în închisoare. Ea spune că gardienii închisorii în care se află au bătut-o în timp ce încercau să o transfere într-un spital din Harkiv.

Human Rights Watch solicită ancheta

La începutul acestei săptămâni, organizaţia internaţională pentru drepturile omului, „Human Rights Watch”, a declarat că autorităţile ucrainene trebuie să demareze o anchetă, în cazul fostului premier ucrainean, Iulia Timoşenko, după ce aceasta declarat că a fost bătută în închisoare. „Guvernul ucrainean trebuie să demareze imediat o anchetă imparţială şi aprofundată, în ceea ce priveşte afirmaţiile Iuliei Timoşenko, potrivit cărora, a fost bătută de către gardienii închisorii în care îşi ispăşeşte pedeapsa de şapte ani de detenţie”, se arată într-un comunicat remis marţi, de biroul din Moscova al „Human Rights Watch”.
„Este scandalos faptul că Timoşenko a fost bătută, pentru a fi transferată în spital, împotriva voinţei sale. Aceste afirmaţii ale fostului premier trebuie să fie investigate şi cei responsabili de abuzuri să fie aduşi în faţa justiţiei”, a declarat şeful filialei din Moscova, a organizaţiei, Hugh Williamson. De asemenea, „Human Rights Watch” şi-a exprimat îngrijorarea faţă de faptul că arestarea şi condamnarea Iuliei Timoşenko sunt motivate politic.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *