Ucraina si Rusia, in pragul declansarii unui nou razboi al gazelor

de | sept. 27, 2011 | Federatia Rusa, Razboi energetic, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Kievul pune Moscovei noi conditii in legatura cu costul si tranzitul gazelor rusesti pe teritoriu ucrainean, fapt ce ar putea degenera intr-o noua criza periculoasa pentru UE. Ucraina a anuntat noi conditii pentru livrarile de gaz rusesc potrivit carora Kievul este dispus sa reduca pretul pentru tranzitul acestuia pana la cel de cost, in schimbul […]

Russia_ Ucraina gas 754

Kievul pune Moscovei noi conditii in legatura cu costul si tranzitul gazelor rusesti pe teritoriu ucrainean, fapt ce ar putea degenera intr-o noua criza periculoasa pentru UE. Ucraina a anuntat noi conditii pentru livrarile de gaz rusesc potrivit carora Kievul este dispus sa reduca pretul pentru tranzitul acestuia pana la cel de cost, in schimbul unei reduceri oferite de Gazprom pentru consumatorii de gaz din sectoarele bugetar si social ale Ucrainei. Practic, este vorba despre un schimb reciproc de concesii in valoare de 1,5 miliarde de dolari. Cu toate acestea, Gazprom continua sa afirme ca nu este dispus la o revizuire radicala a acordurilor semnate cu Ucraina in domeniul gazului. De altfel, chiar daca acestea vor fi incheiate intr-un format propus de Kiev, Rusia nu va renunta oricum la constructia unui gazoduct care sa ocoleasca Ucraina, noteaza cotidianul Kommersant. Partile rusa si ucraineana ”au convenit in mod principial”, sambata, asupra revizuirii contractelor privind livrarile de gaz, a anuntat luni premierul Ucrainei, Nikolai Azarov, in fata deputatilor Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Azarov a dat asigurari ca Rusia a acceptat propunerea Ucrainei privind infiintarea, pe baza sistemului sau de transport al gazului, a unui consortiu trilateral impreuna cu Uniunea Europeana (UE), fapt care ”va majora, fara indoiala, siguranta livrarilor de gaz in Europa” si ”va exclude pierderea caracterului concurential pentru asemenea domenii ale economiei ucrainene precum metalurgia si industria chimica”. Potrivit mass-media ucrainene, premierul Azarov ar mai fi declarat ca Moscova i-a promis Kievului ca va reduce pretul la gaz, insa doar pentru sectoarele bugetar si social, in schimbul obligativitatii partii ucrainene de a reduce pretul pentru tranzitul de gaz spre Europa ”pana la cel de cost”.

Costuri de tranzit vs. reduceri de pret

In prezent, tranzitul de gaz rusesc prin Ucraina costa 2,8-2,9 dolari pentru mia de metri cubi pe o distanta de 100 de km. Dupa cum a calculat expertul rus Valeri Nesterov, tinand cont de faptul ca in prezent cheltuielile totale pentru tranzitul de gaz prin Ucraina se ridica la 2,7 milarde de dolari, din care 1,6 miliarde sunt cheltuieli pentru statiile de pompare a gazului din interiorul Ucrainei, iar distanta de tranzit pe teritoriul republicii este de 1.200 de km, atunci tariful pentru livrarea la pretul de cost se va situa undeva la nivelul de 1,7 dolari pe mia de metri cubi, pe o distanta de 100 de km.
Daca o asemenea intelegere a fost intr-adevar inregistrata intre Moscova si Kiev, atunci acest lucru presupune practic o revenire la nivelul de plata a tranzitului de gaz care a inceput sa functioneze pentru Gazprom din ianuarie 2009, cand au fost semnate acordurile in domeniul gazului de catre premierii Iulia Timosenko si Vladimir Putin, acorduri din cauza carora Timosenko se afla in prezent in arest. Potrivit analistului rus Vitali Kriukov, in situatia in care Gazprom isi va recastiga tariful de 1,7 dolari pentru tranzitul de gaz pe o distanta de 100 de km, acest lucru ii va permite monopolului rus sa economiseasca la livrarea de gaz spre Europa circa 1,5 miliarde de dolari pe an. in principiu, aceasta economie este comparabila cu reducerile pe care le-ar putea solicita Ucraina, este de parere analistul. Cu toate acestea, surse de informatie din cadrul Gazprom au declarat pentru Kommersant ca ”la momentul actual nu exista intelegeri ferme privind modificarea prevederilor contractului”, dand de inteles ca Nikolai Azarov face declaratii premature. Reprezentantii Gazprom recunosc doar ”o apropiere a pozitiilor” si subliniaza ca ”mai este inca mult de lucru”. Negocierile vor continua saptamana aceasta, au promis reprezentantii monopolului rus. Un pret pentru livrarile de gaz rusesc in Ucraina ar urma sa fie convenit pana la 18 octombrie, au precizat pentru Kommersant persoane apropiate negocierilor. insa, chiar daca noile acorduri vor avea formatul propus de Kiev, Rusia nu va renunta la proiectele sale privind transportul de gaz pe cai care sa ocoleasca Ucraina, este convins expertul rus Vitali Kriukov. Principala conditie pusa de Ucraina pe marginea infiintarii consortiului pentru transportul de gaz este aceea ca tara sa pastreze controlul asupra gazoductelor. Rusia, insa, a declarat de mai multe ori ca nu este interesata de o asemenea varianta, pentru ca riscurile sunt prea mari. Aceasta inseamna ca proiectul de gazoduct South Stream, care va pleca din Rusia spre Europa trecand prin Marea Neagra si ocolind Ucraina, va fi continuat, iar probabilitatea constructiei unui a treia ramuri a gazoductului Nord Stream (prin Marea Baltica) se mentine. Insa, tocmai impotriva unor asemenea proiecte se pronunta Ucraina.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *