Ucraina propune formarea unei brigăzi militare comune cu Republica Moldova şi Georgia

de | mart. 8, 2018 | Federatia Rusa, Federatia Rusa, Info Militar, Intelligence, Marea Neagra, Principal, R. Moldova, R. Moldova, Știri, Ucraina, Ucraina, UE, UE | 0 comentarii

Preşedintele Radei Supreme de la Kiev, Andrei Parubii, a propus ca Ucraina, Republica Moldova și Georgia să înființeze o brigadă militară comună, relatează mass-media regională, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Propunerea, lansată la conferința pentru securitate desfășurată săptămâna trecută la Chișinău, este privită cu scepticism de o parte a clasei politice de la […]
Brigada comună Ucraina-Polonia-Lituania, model pentru o unitate similară moldo-georgiano-ucraineană
Brigada comună Ucraina-Polonia-Lituania, model pentru o unitate similară moldo-georgiano-ucraineană

Brigada comună Ucraina-Polonia-Lituania, model pentru o unitate similară moldo-georgiano-ucraineană

Preşedintele Radei Supreme de la Kiev, Andrei Parubii, a propus ca Ucraina, Republica Moldova și Georgia să înființeze o brigadă militară comună, relatează mass-media regională, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Propunerea, lansată la conferința pentru securitate desfășurată săptămâna trecută la Chișinău, este privită cu scepticism de o parte a clasei politice de la Chișinău, în mod special Partidul Socialiștilor din Republica Moldova.
Oficialul din Ucraina s-a bazat și pe experiența proprie în activitatea brigăzii comune formate din soldași din Polonia, Lituania și Ucraina, cu sediul la Lublin, precum și a Batalionului Multinaţional de Geniu „Tisa”, din care fac parte soldați din Ucraina, România, Ungaria și Slovacia.

Kiev, cartier general

Oficialul ucrainean a propus organizarea, la Kiev, a unei adunări trilaterale, în cadrul căreia ar urma să se discute despre înființarea unei brigăzi militare comune. Potrivit acestuia, „aceasta ar fi o platformă bună pentru primele discuții”. „Formatul și destinația simbolică a acestei brigăzi comune este foarte pozitivă și cred că această experiență va fi benefică colaborării trilaterale”, a spus Parubii.
Potrivit politicianului, Ucraina, Georgia și Republica Moldova au multe sarcini comune în diverse domenii. Pe lângă cooperarea militară, Parubii a menționat că cele trei țări se confruntă cu probleme comune cum ar fi securitatea energetică și informațională.

Îngrijorare comună

„Ne îngrijorează mai ales posibilitatea folosirii teritoriilor ocupate din Ucraina, Georgia și Republica Moldova pentru a transfera tehnologii și utilaje interzise, cum ar fi armamentul biologic și radioactiv. Comparativ cu Rusia, nu suntem state mari, dar avem ceva ce nu au ei – dorința de a fi liberi, de a urma valori democratice și demnitate. Suntem țări independente și suverane. Avem dreptul să luptăm pentru asta până la capăt” a declarat Irina Friz, președintă de Subcomisie, Comisia securitate națională și apărare din Rada Supremă a Ucrainei.
La rândul său, deputatul în Parlamentul Republicii Moldova, Eugen Carpov, a precizat că :„Rusia continuă să aibă o serie de opțiuni prin care să destabilizeze Republica Moldova, Georgia și Ucraina, pentru a le împiedica sau zăbovi eforturile de integrare în Uniunea Europeană. Drept rezultat, Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei le-ar fi mult mai greu să reziste presiunii din partea Rusiei pe termen lung, fără sprijin considerabil din partea aliaților strategici: UE și Statele Unite. Comunitatea internațională trebuie să se asigure ca suveranitatea și integritatea teritorială a acestor țări să fie restabilită, ca o normă a relațiilor internaționale dintre state.”

Declarație comună

Președinții Parlamentelor din Moldova, Georgia și Ucraina au adoptat o declarație comună prin care se angajează să promoveze o poziție comună în domeniul apărării și securității, relatează mass-media de la Chișinău. Documentul a fost semnat de Andrian Candu, Irakli Kobakhidze și Andrii Parubii în timpul conferinței interparlamentare de nivel înalt cu genericul „Georgia, Republica Moldova și Ucraina: „Parteneriatul Estic și provocările actuale de securitate”. Cei trei președinți de parlamente naționale cer guvernelor îmbunătățirea capacităților de contracarare a amenințărilor hibride și implementarea proiectelor integrate de infrastructură și energetică. Șefii legislativelor se mai declară profund îngrijorați de faptul că trupele ruse sunt în continuare dislocate pe teritoriul suveran al Republicii Moldova, iar ocupația rusă și alte forme de intervenție militară continuă în diverse regiuni din Georgia și Ucraina.
„Solicităm tuturor părților interesate să sprijine inițiativele menite să investigheze și să reacționeze în mod corespunzător la tentativele ilegale coordonate de anumite state care subminează integritatea teritorială, securitatea națională și fundamentele democratice ale țărilor noastre. Chemăm colegii noștri din statele membre ale UE și instituțiile UE, precum și din Statele Unite ale Americii să rămână angajați și să continue să sprijine Georgia, Republica Moldova și Ucraina pe calea dificilă, dar meritorie a reformelor democratice”, se arată în declarație. (N.G.)

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *