Ucraina isi dinamiteaza sansele pentru summitul de la Vilnius

de | nov. 13, 2013 | Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Sansele Ucrainei de semnarea a Acordului de Asociere la UE scad dupa ultimele episoade petrecute la Kiev, odata cu retinerea avocatului Iuliei Timosenko si a tergiversarii intelegerii privind plecarea fostului premier la tratament in strainatate, o conditie primordiala a UE. Parlamentul ucrainean a incheiat sedinta extraordinara de miercuri fara sa supuna la vot proiectul de […]
Fostul presedinte polonez Aleksander Kwasniewski si fostul presedinte al Parlamentului European (PE), Pat Cox

Fostul presedinte polonez Aleksander Kwasniewski si fostul presedinte al Parlamentului European (PE), Pat Cox

Sansele Ucrainei de semnarea a Acordului de Asociere la UE scad dupa ultimele episoade petrecute la Kiev, odata cu retinerea avocatului Iuliei Timosenko si a tergiversarii intelegerii privind plecarea fostului premier la tratament in strainatate, o conditie primordiala a UE. Parlamentul ucrainean a incheiat sedinta extraordinara de miercuri fara sa supuna la vot proiectul de lege care ar fi permis rezolvarea situatiei opozantei incarcerate Iulia Timosenko, a carei eliberare este ceruta de Uniunea Europeana in vederea semnarii unui acord de asociere. Presedintele Parlamentului, Volodimir Ribak, a incheiat sedinta fara ca proiectul de lege care i-ar fi permis fostului premier sa plece la tratament in strainatate sa fie prezentat de catre un grup de lucru alcatuit din deputati favorabili puterii si din cadrul opozitiei. „inchei sedinta extraordinara a Parlamentului. Urmatoarea sedinta va avea loc pe 19 noiembrie”, a declarat Volodimir Ribak. „Rusine!”, au strigat deputatii din cadrul opozitiei. Emisarii europeni, fostul presedinte polonez Aleksander Kwasniewski si fostul presedinte al Parlamentului European (PE) Pat Cox, prezenti miercuri in Parlamentul ucrainean, urmeaza sa prezinte un raport final in PE joi, inainte de summitul Parteneriatului Estic, care va avea loc in perioada 28-29 noiembrie la Vilnius si in cadrul caruia Ucraina spera sa semneze acordul de asociere cu UE (Uniunea Europeana). Arseni Iateniuk, aliatul lui Timosenko, l-a acuzat pe presedintele Viktor Ianukovici ca impiedica semnarea acordului de asociere cu UE. „Partidul Regiunilor (al presedintelui ucrainean) a refuzat sa examineze proiectul de lege privind plecarea lui Timosenko in strainatate. Administratia prezidentiala mi-a raspuns in scris ca Ianukovici nu are intentia sa o gratieze pe Timosenko. Acesta este raspunsul la intrebarea daca el este pregatit sa semneze acordul”, a declarat opozantul ucrainean. „Vrem sa-i spunem lui Ianukovici: calatoriile la Moscova nu ajuta cu nimic. Interesele tarii nu se pot negocia, tara nu-l va ierta”, a continuat el, referindu-se la o vizita in secret a lui Ianukovici, sambata, in Rusia, care are o parere negativa despre perspectiva unui acord de asociere intre Kiev si Bruxelles.

CE cere actiuni concrete in privinta Iuliei Timosenko

Pe de alta parte, CE a cerut miercuri o actiune sustinuta a Ucrainei pentru a arata ca vrea sa mearga pe drumul european. „Autoritatile ucrainene trebuie sa intreprinda ‘o actiune decisiva’ in cazul Iuliei Timosenko, iar raportul elaborat de Alexander Kwasniewski si Pat Cox care urmeaza a fi prezentat miercuri seara la Bruxelles este de o ‘importanta cruciala’ in aceasta privinta”, a declarat miercuri Peter Stano, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru extindere si politica de vecinatate, Stefan Fule. intrebat daca este deja prea tarziu pentru ca Ucraina sa indeplineasca aceste criterii, in conditiile in care parlamentul de la Kiev si-a suspendat sesiune extraordinara de miercuri fara a supune la vot proiectul de lege care i-ar fi permis Iuliei Timosenko sa fie tratata medical in afara tarii, iar urmatoarea sesiune va avea loc pe 19 noiembrie, la o zi dupa reuniunea ministrilor de externe in care urma sa se ia decizia privind semnarea acordurilor UE-Ucraina la Vilnius, Peter Stano a raspuns ca ‘depinde de statele membre cand vor lua decizia’.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *