Ucraina construieste un acoperis temporar la Cernobal

de | mart. 3, 2013 | Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Autoritatile de la Kiev vor construi un acoperis temporar in locul sectiunii din centrala Cernobal prabusite in luna februarie din cauza acumularilor de zapada, potrivit RIA Novosti. Acoperisul temporar a fost recomandat de mai multi experti care au vizitat centrala saptamana trecuta. Un acoperis si un zid s-au prabusit partial, pe 12 februarie, la centrala […]

cernobal1Autoritatile de la Kiev vor construi un acoperis temporar in locul sectiunii din centrala Cernobal prabusite in luna februarie din cauza acumularilor de zapada, potrivit RIA Novosti. Acoperisul temporar a fost recomandat de mai multi experti care au vizitat centrala saptamana trecuta. Un acoperis si un zid s-au prabusit partial, pe 12 februarie, la centrala ucraineana Cernobal, la cateva zeci de metri de sarcofagul care acopera reactorul 4, fara a provoca victime sau ridicarea nivelului de radioactivitate. Zona prabusita acoperea circa 600 metri patrati. Directorul tehnic si inginerul sef al centralei Cernobal, Andrei Bilik, a declarat vineri ca acoperisul temporar a fost recomandat de mai multi experti care au vizitat centrala saptamana trecuta. Managementul centralei a decis ca acesta este „primul lucru care trebuie facut”. „Specialistii nostri, inclusiv serviciul tehnic, studiaza in prezent optiunile tehnice pentru a inchide gaura cu o invelitoare temporara. Avem tehnologia necesara, avem echipamentul, putem sa o facem”, a declarat Bilik. El a precizat ca operatiunea ar trebui sa fie terminata pana la finalul lunii mai.

Raport public

Doua comisii de expertiza au concluzionat, intr-un raport facut public marti, ca prabusirea sectiunii nu constituie un pericol pentru oameni sau pentru mediul inconjurator si ca nu a afectat integritatea sarcofagului care acopera reactorul accidentat. Nivelul radiatiilor s-a pastrat in limitele normale. Inginerul sef a descris starea actuala a structurii drept „stabila”. „Am ajuns la concluzia ca nu se vor inregistra alte prabusiri. Nu ne asteptam la un efect de domino”, a declarat Bilik. Dezastrul de la Cernobil a avut loc la 26 aprilie 1986, cand unul dintre cele patru reactoare ale sale a explodat. Conducerea sovietica a recunoscut tarziu amploarea accidentului si a ordonat tardiv evacuarea. Un nou sarcofag este in constructie in prezent, acesta urmand sa il acopere pe cel construit dupa accident, inginerii temandu-se ca vechiul sarcofag ar putea incepe sa se fisureze in curand si sa permita scurgeri de radiatii.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *