Ucraina atenteaza la integritatea teritoriala a Romaniei

de | ian. 23, 2011 | R. Moldova, România, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Relatiile bilaterale pe axa Bucurest-Kiev sunt unele tot mai tensionate pe parcursul ultimilor anii, in principal din cauza mai multor diferende teritoriale pe care le au celor doua tari, de la Insula Serpilor si platoul continental, constructia canalului Bastroe cu riscul distrugerii Deltei Dunarii in segmentul romanesc, si nu in ultimul rand teritoriile din nord-estul Romaniei, pierdute de tara noastra in urma pactului germano-sovietic Ribbentrop-Molotov din cel de-al Doilea Razboi Mondial.

bucovina_romania_ukraineRelatiile bilaterale pe axa Bucurest-Kiev sunt unele tot mai tensionate pe parcursul ultimilor anii, in principal din cauza mai multor diferende teritoriale pe care le au celor doua tari, de la Insula Serpilor si platoul continental, constructia canalului Bastroe cu riscul  distrugerii Deltei Dunarii in segmentul romanesc, si nu in ultimul rand teritoriile din nord-estul Romaniei, pierdute de tara noastra in urma pactului germano-sovietic Ribbentrop-Molotov din cel de-al Doilea Razboi Mondial. Chiar si asa, mai multe voci din administratia ucraineana cer inca teritorii de la statele vecine. Un consilier regional din Liov a cerut sambata, in timpul mitingurilor de Ziua Unitatii Ucrainei, anexarea unor “regiuni etnice ucrainene” din Polonia, Romania si Rusia, relateaza Radio Polonia in pagina sa electronica. Consilierul Rostislav Novojenet a cerut separarea unor “teritorii etnice ucrainene” din tari invecinate, precum Polonia, Romania si Rusia, si anexarea lor la Ucraina. “Am pierdut teritoriile Lemko, Celm (…) si Podlasie, care fac parte acum din Polonia, precum si regiunile Brest si Gomel, care se afla acum in Belarus”, a afirmat Novojenet in timpul mitingului de sambata, mentionand de asemenea teritorii aflate in prezent in componenta Rusiei si Romaniei. “Nu am reusit sa unim tara, dar ar trebi sa ne straduim”, a adaugat consilierul regional ucrainean, potrivit Radio Polonia.

Convorbiri romano-ucrainene

Dialogul bilateral romano-ucrainean a intrat intr-un nou con de umbra odata cu venirea la putere, in urma cu circa un an de zile, a actualului presedinte pro-rus Viktor Iuscenko care a declarat in mai multe randuri ca politica externa a Ucrainei fata de Romania a fi una mai ferma. Cu toate acestea partea romana a incercat dezvoltarea unor dialoguri mai stranse pe diverse teme de interes aflate pe agenda bilaterala. In acest sens, secretarul de stat pentru Afaceri Europene Bogdan Aurescu a avut vinerea trecuta, la Bucuresti, consultari cu Pavlo Klimkin, adjunct al ministrului Afacerilor Externe al Ucrainei. Cei doi interlocutori au incercat identificarea solutiilor reciproc acceptabile pentru dinamizarea relatiilor bilaterale pe toate segmentele dialogului Bucuresti-Kiev. Agenda consultarilor a cuprins, pe langa aspecte ale relatiilor bilaterale, tematica europeana si evaluarea evolutiilor regionale. Astfel, au fost abordate aspecte ale relatiilor Ucrainei cu UE, inclusiv stadiul negocierilor asupra Acordului de Asociere intre UE si Ucraina, Acordul Cuprinzator de Liber Schimb, realizarea Planului de actiune privind liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii ucraineni, cooperarea in cadrul Parteneriatului Estic, precum si elemente actuale ale problematicii privind securitatea energetica.

Expertiza pentru aderarea la UE

Partea romana a reiterat sprijinul pentru perspectiva europeana a Ucrainei si a exprimat disponibilitatea de a impartasi din experienta sa in procesul de integrare in UE. Ambele parti au exprimat interesul pentru aprofundarea discutiilor in domeniul energiei si securitatii energetice la nivelul reprezentantilor imputerniciti cu aceste probleme din Ministerele de Externe roman si ucrainean, precizeaza MAE. De asemenea, Romania a prezentat prioritatile Presedintiei-Œn-Exercitiu a OCEMN si a propus partii ucrainene o cooperare activa in cadrul organizatiei, precum si in ce priveste tematica mai larga a Marii Negre, inclusiv in cadrul Sinergiei Marii Negre si in contextul recentei adoptari de catre Parlamentul European a rezolutiei privind Strategia UE pentru Marea Neagra. Au fost, de asemenea explorate oportunitatile oferite celor doua tari de adoptarea in acest semestru a Strategiei UE privind Dunarea.

Dosarul transnistrean

In cadrul acestor convorbiri, Romania a reiterat pozitia sa in cazul rezolvarii dosarului transnistrean in timp ce comunitatea internationala a facut in ultima vreme eforturi pentru ajungerea la un numitor comun care sa aseze la masa tratativelor partile implicate. Discutiile au relevat, de asemenea oportunitatea de a consolida dimensiunea economica a relatiilor bilaterale, inclusiv prin organizarea unui Forum de afaceri romano-ucrainean. Ambii demnitari au salutat nivelul bun al relatiilor economice (la 30.11. 2010, volumul schimburilor fiind de 1255 milioane dolari, in crestere cu 67,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut), mai anunta MAE. Cei doi demnitari au mai discutat si despre problematica minoritatilor nationale din cele doua tari, partile avand un schimb util de opinii privind necesitatea asigurarii drepturilor persoanelor apartinand minoritatii romane din Ucraina si ale minoritatii ucrainene din Romania, in acord deplin cu prevederile documentelor juridice bilaterale si ale dreptului international, cu standardele europene si cele mai bune practici in acest domeniu. in context, a fost discutata ideea revitalizarii Comisiei Mixte Interguvernamentale in problemele minoritatilor nationale, creata in baza Tratatului bilateral de buna-vecinatate din 1997.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *