Ucraina ar putea provoca un dezastru ecologic. Romania si R Moldova, in alerta

de | sept. 15, 2012 | R. Moldova, România, Știri, Ucraina, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Ministerul Mediului din România va analiza împreună cu ministerul omolog din Republica Moldova pericolul pe care îl reprezintă depozitul de deşeuri toxice de la frontiera vestică din Ucraina pentru apele Nistrului şi Delta Dunării.

Ministerul Mediului din România va analiza împreună cu ministerul omolog din Republica Moldova pericolul pe care îl reprezintă depozitul de deşeuri toxice de la frontiera vestică din Ucraina pentru apele Nistrului şi Delta Dunării.
„Avem o relaţie foarte bună cu ministrul Mediului din Republica Moldova şi vom intra într-o discuţie urgentă pentru a vedea cât de mare este pericolul la care se face referire în aşa fel încât să putem lucra pe prevenţie şi nu să se întâmple ceva şi apoi să intervenim pe cauză. Important e să lucrăm pe componenta de prevenţie”, a declarat vineri, în timpul unei conferinţe de presă susţinută la Crişan, localitate din Delta Dunării, ministrul Mediului, Rovana Plumb. Comisarul european pentru mediu, Janez Potocnik, prezent la conferinţa de presă, a refuzat să comenteze informaţiile făcute publice de oficialii din Republica Moldova. Cei doi oficiali, alături de comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, şi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, au susţinut vineri, la Crişan, o conferinţă de presă pe problemele Deltei Dunării.

Rezervor cu deşeuri toxice la Ivano-Frankivsk

Un rezervor cu deşeuri toxice din regiunea Ivano-Frankivsk, din vestul Ucrainei, se află într-o stare precară, pereţii acestuia având nevoie de o consolidare urgentă, în caz contrar ar putea provoca un dezastru ecologic pe Nistru, au tras un semnal de alarmă oficiali din cadrul Ministerului Ecologiei şi Mediului al Republicii Moldova. Viitura toxică ar putea ajunge şi în partea română a Deltei Dunării, au avertizat aceştia. Astfel, circa 2 milioane de tone de reziduuri toxice ar putea să se scurgă în Nistru, a avertizat avocatul poporului de la Chişinău, Aurelia Grigoriu.
Experţii moldoveni susţin la unison că rezervorul Dombrovski, din Ivano-Frankivsk, pune în pericol ecologia în întreaga regiune şi au cerut autorităţilor de la Kiev să ia măsuri urgente pentru a preveni un potenţial dezastru. „Rezervorul constituie o problemă mai veche. De mai mulţi ani purtăm negocieri cu partea ucraineană, dar fără niciun rezultat concret. Cu toate acestea, partenerii noştri ucraineni ar trebui să înţeleagă că dacă nu pot rezolva problema singuri atunci să ceară ajutor”, a afirmat ministrul moldovean pentru mediu Gheorghe Şalaru, care a subliniat că această chestiune este de o importanţă majoră atât pentru Ucraina, cât şi pentru Republica Moldova şi România.
În cazul unui dezastru, a spus el, va avea de suferit nu numai R.Moldova, unde vor rămâne fără apă teritorii întregi, inclusiv Chişinăul, ci şi regiunea Odesa din Ucraina, precum şi Delta Dunării din România. În acest context, ministrul Şalaru a menţionat că râurile Nistru şi Prut sunt principalele artere de apă ale republicii, care furnizează 80% din apa potabilă consumată pe teritoriul Moldovei. Ministerul Ecologiei şi Mediului de la Chişinău a anunţat organizarea în luna noiembrie a unei conferinţe internaţionale în capitala R.Moldova la care va fi abordată problema rezervorului de partea ucraineană a Nistrului.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *