Turcia respinge scumpirile Gazpromului

de | oct. 9, 2011 | Razboi energetic, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Relatiile economice turco-ruse trec printr-un moment delicat, dar care nu poate afecta ansamblul amplelor relatii bilaterale: Ankara conditioneaza prelungirea unui acord privind importul de gaze rusesti, incheiat in urma cu 25 de ani, daca Gazprom nu reduce pretul gazelor naturale livrate.

Premierul turc Erdogan respinge santajul Gazprom

Premierul turc Recep Tayip Erdogan respinge santajul Gazprom

Relatiile economice turco-ruse trec printr-un moment delicat, dar care nu poate afecta ansamblul amplelor relatii bilaterale: Ankara conditioneaza prelungirea unui acord privind importul de gaze rusesti, incheiat in urma cu 25 de ani, daca Gazprom nu reduce pretul gazelor naturale livrate. Acordul in discutie asigura Turciei miliarde mc de gaze naturale pe an, iar Turcia este, dupa Germania, al doilea mare importator de gaze rusesti (60 la suta din consumul anual al Turciei).

Revendicarile Ankarei, care se adauga celor similar ale altor contractanti ai Gazprom, au fost exprimate de ministrul Energiei, Taner Yildiz, cu cateva saptamani inainte de expirarea actualului contract, in decembrie 2011 si vin dupa lipsa de reactie a presedintelui Medvedev si premierului Putin la demersurile personale ale premierului Erdogan de reducere a pretului gazelor rusesti (care a crescut in doi ani si jumatate cu 39 la suta).

Turcia importa 30 de miliarde mc de gaz rusesc pe an, din Azerbaidjan 6,6 miliarde, din Algeria 4 miliarde,
din Nigeria 1,2 miliarde (gaz lichefiat) si poate importa din Iran, prin conductele existente, 10 miliarde mc pe an.

Gazul rusesc ajunge pe ruta Ucraina-Romania-Bulgaria si prin conducta Blue Stream, din Marea Neagra. Presedintele Societatii ruse de gazre natural, Valeri Iazev, care e si vicepresedinte al Dumei de Stat, este convins ca intre cele doua parti va fi semnat totusi un acord, mai ales ca ele au in vedere si sporirea fluxului livrat prin Blue Stream. Conducta submarina are acum un debit de 8 miliarde mc annual, adica jumatate din capacitatea proiectata. Nici in Turcia nu este dramatizat actualul impas, caruia presa nationala nu-i da (inca?) prea mare atentie.

Dincolo de gesticulatiile rituale ce preced de obicei perfectarile si reinnoirile de contracte, actuala targuiala ruso-turca pe tema pretului la gaze are miza subalterna fata de cea a marilor proiecte in materie – construirea de catre Rusia a unei centrale nucleare pe tarmul mediteranean al Turciei si, mai ales, viitorul proiectelor de tip Nabucco si South Stream.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *