Turcia negociaza cu SUA intrarea sub scut

de | iul. 29, 2011 | Alte regiuni, Balcani, Caucaz, Federatia Rusa, Info Militar, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Nelinistea Moscovei vizavi de o eventuala participare a Turciei la proiectul amplasarii scutului antiracheta american zona Marii Negre ar putea scalada, dupa ce SUA a facut publica intentia sa de a mai coopta tari din aceasta parte a Europei in planul sau.

RADAR 2Nelinistea Moscovei vizavi de o eventuala participare a Turciei la proiectul amplasarii scutului antiracheta american zona Marii Negre ar putea scalada, dupa ce SUA a facut publica intentia sa de a mai coopta tari din aceasta parte a Europei in planul sau. Dupa cooptarea Romaniei si Bulgariei in scut, Moscova are toate motivele de ingrijorare ca si Turcia va face parte din acest proiect. Washingtonul discuta cu state membre NATO despre desfasurarea unui sistem radar, ca parte a scutului antiracheta in Europa, iar printre tarile luate in calcul se afla Turcia, a anuntat Mark Tonner, purtator de cuvant al Departamentului de Stat, relateaza RIA Novosti. „Purtam discutii cu un numar de tari din NATO cu privire la acest sistem si cand ar putea fi implementat”, a declarat Mark Tonner, care a evitat sa detalieze continutul discutiilor. El a adaugat ca Turcia se afla printre tarile care ar putea gazdui sistemul radar. Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat a reiterat ca scutul american antiracheta in Europa nu este indreptat impotriva Rusiei si nu reprezinta o amenintare pentru Moscova. „In ceea ce priveste opozitia Rusiei fata de planurile de aparare antiracheta, am incercat mult timp sa stabilim o relatie de cooperare cu Moscova in domeniul apararii antiracheta. Vom continua sa cooperam cu ei pe tema apararii antiracheta. Am fost foarte clari de mai multi ani ca acest sistem nu este indreptat impotriva Rusiei, nu este o amenintare la adresa lor in niciun fel”, a mai afirmat Mark Tonner.

Marea Neagra, „lac NATO”

Trimisul rus la NATO, Dmitri Rogozin, a anuntat joi, la Ankara, ca Rusia se opune desfasurarii de rachete si radare maritime in regiunea turca din Marea Neagra, in cadrul scutului american antiracheta. „Marea Neagra a fost intotdeauna o mare a prieteniei si cooperari si ar trebui sa ramana astfel si in viitor”, a precizat Rogozin. Rusia si NATO au convenit sa colaboreze in ceea ce priveste scutul antiracheta. Alianta prefera proiectul a doua sisteme independente, care sa faca schimb de informatii, in timp ce Moscova ar prefera un sistem sub comanda comuna. In plus, Rusia si-a mentinut opozitia ferma fata de defasurarea sistemului american de aparare antiracheta in apropierea granitelor sale, sustinand ca ar reprezenta o amenintare pentru securitatea sa. NATO si Statele Unite insista ca scutul va apara membrii Aliantei Nord-Atlantice de eventuale atacuri cu rachete din Coreea de Nord si Iran si nu este indreptat impotriva Rusiei. Statele Unite vor amplasa un radar de mare putere si rachete interceptoare in judetul Olt, la Deveselu pana in 2015. In urma acordului incheiat intre cele doua state, 200 de militari si functionari americani vor fi cantonati in Olt, dezvoltarea bazei urmand a coste aproximativ 400 de milioane de dolari. La acestea se vor adauga costurile anuale de intretinere de 20 de milioane de dolari, potrivit unui oficial american prezent in Romania, iar banii vor fi suportati exclusiv de catre SUA. Ţara noastra contribuie cu baza militara si va asigura paza sistemului. In aceasta baza vor fi amplasati 24 de interceptori terestri sub forma unor de rachete de tip SM 3.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *