Turcia, divizata de referendumul constitutional

de | sept. 12, 2010 | Știri, Turcia, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Aproximativ 50 de milioane de cetateni turci cu drept de vot sunt chemaţi astazi să aprobe sau nu cu revizuirea Constituţiei pentru a întări prerogativele guvernului premierului Recep Tayyip Erdogan faţă de opoziţia laică, sustinuta de armata si o parte a sistemului judiciar

Turcia, afectata de referendum

Turcia, afectata de referendum

Aproximativ 50 de milioane de cetateni turci cu drept de vot sunt chemaţi astazi să aprobe sau nu cu revizuirea Constituţiei pentru a întări prerogativele guvernului premierului Recep Tayyip Erdogan faţă de opoziţia laică, sustinuta de armata si o parte a sistemului judiciar. Conform analistilor politici de la Ankara, această consultare va mai permite măsurarea popularitatii guvernului Erdogan, aflat la putere din 2002, si implicat intr-un dur razboi institutional cu opozitia laica. Liderii acesteia acuză AKP că încearcă să islamizeze societatea turcă, iar prin limitarea prerogativelor justiţiei militare reforma va slăbi armata, principalul apărător al laicităţii statului turc.
Sondajele publicate de mass-media turca anunţă un scrutin foarte strâns pentru că in Republica Turcia votul este obligatoriu, iar legislaţia prevede amenzi de 22 de lire turcesti, echivalentul a aproximativ 12 euro pentru alegătorii care nu se prezintă la urne. Conform sondajelor citate, susţinătorii şi oponentii revizuirii Constituţiei sunt la egalitate.
Referendumul mai reprezintă un test de încredere pentru Guvernul de la Ankara cu un an înaintea alegerilor legislative. AKP a prezentat cele 26 de amendamente la Constituţie drept un progres pe calea democraţiei şi a integrării în Uniunea Europeană.

Revizuire contestata

Această revizuire a fost salutată de Uniunea Europeană, la care Turcia doreşte să adere, ca fiind „un pas în direcţia bună”. Ea ar limita prerogativele justiţiei militare şi ar modifica, în profitul puterii în exerciţiu, structura a două instanţe judiciare, adversare declarate ale guvernului: Curtea constituţională şi Consiliul superior al magistraturii (HSYK), care se ocupă de numirea judecătorilor şi procurorilor.
Totodata, revizuirea constituţională supune de asemenea dizolvarea partidelor controlului Parlamentului, dupa ce in 2006, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), a scăpat la limită de dizolvare, fiind acuzat de activităţi antilaice. În pofida divergenţelor în interpretare cu privire la prescrierea sau nu a faptelor, ridicarea impunităţii autorilor loviturii de stat militare în 1980 este unul dintre punctele cele mai consensuale ale proiectului, care cuprinde revizuirea a 26 de articole din Constituţia redactata în 1982 de armata turca.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *